iSport.cz
20. července 2021 • 22:26

Rapid Vídeň - Sparta 2:1. Rychlé vedení, pak už nic. Ztráta v boji o LM

Autor: iSport.cz, Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
93
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejprve extáze, potom pozvolné střízlivění a nakonec bolestivá kocovina. Sparta si v úterním prvním utkání druhého předkola Ligy mistrů na Rapidu Vídeň prošla různými fázemi, ta konečná je pro ni ovšem mimořádně mučivá. Rakouskému soupeři navzdory brzké trefě Ladislava Krejčího mladšího podlehla 1:2, za týden v Praze jí čeká pořádně těžká facha - navíc případná výhra 1:0 by kvůli nově zrušenému pravidlu o gólech venku stačila jen na prodloužení. Sen o účasti v milionářské soutěži je každopádně o kus dál.



Góly

Domácí: 63. Knasmüllner, 71. Knasmüllner

Hosté: 3. Krejčí ml.

Sestavy

Domácí: Strebinger – Stojković, Hofmann /C/, Wimmer, Ullmann – Arase (64. Fountas), Ljubičić, Petrovič (73. Grahovac), Grüll – Kara, Knasmüllner (87. Schick)

Hosté: Niță – Vindheim, Štetina, Hancko, Højer – Wiesner (83. Karlsson), Pavelka, Dočkal /C/ (83. Karabec), Ladislav Krejčí ml., Ladislav Krejčí st. (69. Pešek) – Hložek

Karty

Domácí: Ullmann, Wimmer, Stojković, Grahovac

Hosté: Štetina, Hancko

Rozhodčí

Gözübüyük – Balder, Bluemink (NED)

Stadion

Ernst-Happel-Stadion, Vídeň

Návštěva

19 500 diváků

Ercan Kara, to měla být hlavní ofenzivní zbraň Rapidu. Tohle kladivo sice v úterý večer neudeřilo, jeho parťák z útoku Christoph Knasmüllner ovšem ano. Dokonce hned dvakrát. Jeho dvojitý úder v rozmezí osmi minut druhého poločasu zahnal Spartu do mimořádně těžké pozice. Na Letné bude muset sáhnout po otočce, jiné cesty nebude.

Pro svěřence trenéra Pavla Vrby se přitom všechno vyvíjelo tak nadějně. Než je stačili domácí fanoušci ve dvacetitisícovém zelenobílém kotli převařit, bleskově udeřili. Hned ve třetí minutě.

Standardní situaci rozehrál Casper Höjer nakrátko, Bořek Dočkal pravačkou našel v šestnáctce Ladislava Krejčího mladšího, který hlavou uklidil na přední tyč.

Brzký úder zapříčinil, že si rudí mohli trochu cuknout dolů a čekat na rychlé kontry. Po jednom takovém zatáhl po pravém křídle balon Tomáš Wiesner, s přispěním Adama Hložka ho dostal až k Ladislavu Krejčímu staršímu, ten ale v dobré šanci neuspěl.

Sparťané s Adamem Hložkem děkují fanouškům po prohře na Rapidu
Sparťané s Adamem Hložkem děkují fanouškům po prohře na Rapidu

Rapid sice držel optickou převahu, v koncovce ale dlouho nebezpečný nebyl. Ani navzdory tomu, že mu jen v úvodních dvaceti minutách nabídl gólman Florin Nita nepřesnou rozehrávkou dobré možnosti k rychlému výpadu.

Opakovaná zaváhání ale gólman Sparty napravil ve 26. minutě, když bravurně vytáhl střelu Roberta Ljubičiće na rohový kop. To ovšem bylo ze strany domácích vše, pokud jde o nějaké zajímavé brankové možnosti.

Pražané naopak ještě jednu do poločasu stihli. Znovu se urodila na aktivní pravé straně, když Andreas Vindheim vydláždil tutovku pro Wiesnera. Mladý křídelník ale v jasné pozici napálil jen brankáře Richarda Strebingera.

Jak moc tyhle neproměněné šance mrzely, dokonale ukázal druhý poločas. Domácí logicky vrhli všechno do útoku, jejich nápor postupně nabíral na síle. Rudí dlouho odolávali, krátce po hodině hry ovšem povolili.

Knasmüllner vysekl parádní oblouček na zadní tyč, se kterým Nita nemohl nic dělat. Vzápětí ten stejný příběh. Nejprve zbytečná ztráta, potom centr z levé strany a v poklidu zakončující útočník Rapidu.

Spartou otočka ve skóre viditelně otřásla. Vrba se snažil nepříznivý kurz utkání změnit střídáními, ani letní posila Jakub Pešek, ani David Moberg Karlsson s Adamem Karabcem ovšem k větší potenci směrem dopředu nepřispěli. Byl to naopak Rapid, z jehož manévrů šel mnohem větší strach.

Letenské tak mohlo těšit alespoň to, že neinkasovali i potřetí. To už by byla úplná pohroma. Takhle zůstávají nadále ve hře, v odvetě ale budou muset výrazně přitlačit. Jinak se vidina jisté účasti v základní skupině Evropské ligy a z ní plynoucí bank minimálně 93 milionů korun rozplyne.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
93

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud