Jakub Plaskura
25. října 2023 • 14:15

Dva psanci zařídili Manchesteru výhru. Maguire: Jsem na sebe pyšný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtrnácti dny Harry Maguire lamentoval, že odmítá jen trčet na lavičce náhradníků Manchesteru United a hrát jednou za měsíc. Týden se s týdnem sešel a pozice anglického obránce se mění. Proti Kodani v Lize mistrů skóroval v soutěžním zápase po více než roce a půl a zařídil výhru 1:0. Navedl tak rudé ďábly k triumfu a možná tato hlavička bude znamenat dlouhodobé obrození reprezentačního stopera. Další hvězda na odpis, André Onana, zase v nastavení vychytala penaltu. Šlo napsat lepší scénář pro dva zatracence v Divadle snů?



Typický zápas Manchesteru United v této sezoně. Tuhá bitva klidně i s papírově slabším sokem a v ochozech povzdechy. Tentokrát měli fanoušci na Old Trafford radost alespoň z výhry v Champions League 1:0 nad dánským mistrem, která znamenala posun na třetí místo základní skupiny A. Jenže samotný výsledek se nerodil snadno. Kodaň byla více než vyrovnaným soupeřem. Až v 72. minutě se po centru Christiana Eriksena pověsil do vzduchu Maguire a míč se třepetal v síti. Urostlý bek se gólově prosadil poprvé od února loňského roku, kdy se trefil v Premier League proti Leedsu.

V závěru však musel ještě lapit penaltu Jordanu Larssonovi André Onana. Pro kamerunského brankáře šlo o odpustek za zpackané výkony v předešlých zápasech Champions League proti Bayernu Mnichov a Galatasaray. „Prostě jsem to teď musel chytit. Harry dal navíc gól. Pro nás oba je to velká satisfakce za události, které se staly v posledních týdnech,“ oddechl si po utkání Onana, na kterého se valila velká vlna kritika za to, že nepodává takové výkony jako dříve v Interu Milán.

Je úsměvné, že United zachránili v úterním večeru právě dva muži z momentálně nejméně oblíbených mezi příznivci klubu. Jenže Kamerunec dosud alespoň pravidelně nastupoval, Erik ten Hag mu věří. Podržel ho i po kiksech ve zmíněných zápasech Ligy mistrů a další novic do brány, Altay Bayindir, tak na svou premiéru v Anglii čeká.

Maguire měl situaci mnohem složitější a možná stále nemá vyhráno, i když ten Hag po utkání nešetřil chválou. „Onana prokázal svou silnou osobnost a Harry? Že umí hlavičkovat, všichni víme. Hraje teď mnohem aktivněji a nebojí se kolmých přihrávek. Agresivitu používá správným způsobem. Vždyť je taky po zásluze odměněn,“ nechal svá slova vyšumět do ztracena nizozemský kouč, jako by možná chtěl naznačit, že právě díky zlepšené formě a větší pokoře možná Maguire zase zaujal místo ve středu obrany Red Devils.

Maguire zahrál dobře už o víkendu v Premier League, kdy velel obraně proti „svému“ Sheffieldu, kde se narodil a začínal tam s fotbalem. Zároveň velel i reprezentaci Albionu při cenné výhře proti Itálii v kvalifikaci ME.

Maguire prožívá na Old Trafford skutečně turbulentní měsíce. V létě se spekulovalo o vážném zájmu West Hamu, zároveň na něm přestal stavět ten Hag. Angličan pak vyslal do světa i několik kontroverzních prohlášení, kterými si pozici jistě nevylepšil. Nakonec ale i z personální nouze v Manchesteru setrval a teď může být poměrně nečekaným zachráncem zadních řad při zranění několika obránců v čele s Lisandrem Martínezem.

„Je to úžasný pocit. Někdy se takové večery zkrátka mají stát. Jsme s Andrém součástí jednoho z největších klubů na Ostrovech, tak je logické, že kritika je velká a mluví se o tom, když se zrovna nedaří,“ nešetřil pocity Maguire, který se během složitého období dočkal i řady zastánců v čele s bývalou hvězdou United Paulem Scholesem. „Člověk před Harrym musí smeknout. Poslední rok prožíval týrání.“

Dva zápasy však Manchester United nevrátí na dříve rutinní pozice. Sám Maguire to ví, i když teď žije okamžikem. „Jsem na sebe pyšný, jak jsem ten náročný poslední půlrok zvládl. Vítězství proti Kodani věnujeme Siru Bobbymu Charltonovi. Nebylo to pro nás snadné, když jsme se před zápasem v Sheffieldu dozvěděli, že navždy odešel. Má to na celou kabinu velký vliv, ale možná i díky němu tam nahoře to pro nás byl magický večer,“ utrousil závěrem anglický reprezentant.

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Bayern 6 5 1 0 12:6 16
2. FC Kodaň 6 2 2 2 8:8 8
3. Galatasaray 6 1 2 3 10:13 5
4. Manchester Utd. 6 1 1 4 12:15 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud