13. prosince 2023 • 22:55

LM: Drama ve skupině F. PSG uhájilo postup za pomoci AC, Newcastle končí

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté PSG uhráli v posledním utkání skupiny F v Lize mistrů remízu na hřišti Dortmundu 1:1 a slaví postup do vyřazovacích bojů. Pomohl jim k tomu i AC Milán, který otočil na hřišti Newcastlu, vyhrál 2:1 a na jaře si zahraje alespoň Evropskou ligu. Anglický celek se s pohárovou Evropou rozloučil. Posledním postupujícím je Porto, které v přímém souboji porazilo Šachtar 5:3. Obhájce trofeje Manchester City vyhrál i šestý zápas ve skupině a je teprve devátým klubem, jemuž se to podařilo. V Bělehradě zvítězil nad Crvenou zvezdou 3:2 a základní skupinu ovládl už posedmé v řadě. Jistě první Barcelona v okleštěné sestavě prohrála na hřišti Antverp 2:3.



Hráči pařížského klubu od roku 2015 dali ve skupinové fázi minimálně jeden gól v každém ze 49 zápasů a dokázali to i tentokrát. Za hvězdy ale v Dortmundu zaskočil teprve sedmnáctiletý mladík Zaire-Emery, který už po pěti minutách odpověděl na vedoucí gól Adeyemiho. Mbappého vítězná branka neplatila kvůli těsnému ofsajdu.

V té době ještě Newcastle, hrající Ligu mistrů poprvé po 21 letech, vedl nad AC Milán 1:0 po střele Brazilce Joelintona a byl na druhém místě skupiny F. Ale italský klub nakonec strhl vítězství na svou stranu, Američan Pulisic a Nigerijec Chukwueze tak pomohli svými góly Pařížanům do jarní fáze. Milánský semifinalista minulého ročníku se sice dotáhl bodově, ale má horší vzájemnou bilanci.

Porto porazilo Šachtar v přímém souboji o postup. Dva góly vítězů dal Brazilec Galeno stejně jako v prvním vzájemném zápase, který se hrál v současném azylu ukrajinského klubu v Hamburku. Hosté ještě na první gól odpověděli, pak už ale jen zmírňovali výši prohry.

Manchesteru City chyběl v Bělehradě kvůli zranění chodidla nejlepší střelec Nor Haaland, autor 40 branek v této soutěži, a další opory nechal trenér Guardiola odpočinout. I náhradníci ale splnili třígólovou normu ze všech pěti předchozích zápasů.

Dvacetiletý Hamilton při premiéře za áčko prošel hladce domácí obranou a z úhlu poslal míč pod břevno. Druhý gól přidal stejně starý Nor Bobb a opět to bylo po parádní sólové akci. V závěru si Hamilton vykoledoval penaltu a Phillips ji proměnil. Domácí sice dvakrát překonali náhradního brankáře Ortegu, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Manchester City je v Lize mistrů už 20 zápasů bez porážky, naposledy vyšel naprázdno před dvěma lety v semifinále s Realem Madrid.

Lipsko, které mělo ve skupině G jisté druhé místo, porazilo Young Boys Bern 2:1. Už v šesté minutě se trefil domácí Šeško, ale videorozhodčí gól zrušil kvůli ofsajdu. Po změně stran si to slovinský útočník zopakoval, tentokrát už v souladu s pravidly. Hosté sice vzápětí vyrovnali, ale Švéd Forsberg vrátil německému týmu vedení. Young Boys se i přes další porážku letos poprvé v historii Ligy mistrů odpoutali z poslední příčky a na jaře si zahrají Evropskou ligu.

Antverpy byly dosud jediným účastníkem Ligy mistrů bez bodu, ale na Barcelonu si vyšláply a porazily ji v divoké přestřelce 3:2. Hosté jako by po domácí výhře 5:0 soupeře v odvetě podcenili a už ve druhé minutě je potrestal Vermeeren. Brankář Peňa, který chytá místo dlouhodobě zraněného Ter Stegena, udělal v rozehrávce neuvěřitelnou chybu. O vyrovnání se postaral Torres, ale belgický tým znovu vedl a v nastavení odpověděl i na druhý gól Barcelony. Na prvním místě katalánského týmu ve skupině H před Portem to ale nic nezměnilo.

V souboji o první místo ve skupině E Atlético Madrid porazilo Lazio Řím 2:0. Francouz Griezmann se pátým gólem v soutěži dotáhl na nejlepší střelce, mezi nimiž je i jeho spoluhráč Morata. Brazilec Lino náskok zdvojnásobil a trenér Simeone mohl oslavit výhru nad klubem, s nímž v roce 1999 jako hráč získal Superpohár.

Celtic Glasgow už měl před zápasem s Feyenoordem smutnou jistotu, že skončí ve skupině poslední. Diváky ale potěšil vítězstvím 2:1, na něž v Lize mistrů marně čekal od září 2017 celkem patnáct zápasů. Ondřej Lingr proseděl zápas na lavičce nizozemského klubu, na jaře se ale může díky třetímu místu těšit na Evropskou ligu.

Losování osmifinále se uskuteční v pondělí v poledne v sídle UEFA ve švýcarském Nyonu. Vítězové skupin budou nasazeni a budou mít výhodu domácího prostředí v odvetě. Zápasy se budou hrát 5./6. a 12./13. března.

Skupina E

Góly

Domácí: 6. Griezmann, 51. Lino

Hosté:

Sestavy

Domácí: Oblak (C) – Molina, Savić (68. Azpilicueta), J. Giménez (46. Söyüncü), Hermoso, Lino – de Paul, Witsel (63. Koke), Saúl – Griezmann (46. Depay), Correa (63. Morata).

Hosté: Provedel – Marušić (58. Lazzari), Casale, Gila, Hysaj (70. Pellegrini) – Guendouzi, Vecino, Luis Alberto (63. Kamada) – Pedro (58. F. Anderson), Immobile (C) (63. Castellanos), Zaccagni.

Náhradníci

Domácí: Gomis, Grbić, Azpilicueta, Depay, Galán, Gismera, Koke, Llorente, Morata, Mandava, Söyüncü, Riquelme

Hosté: Sepe, Magro, Cataldi, Castellanos, Anderson, Kamada, Pellegrini, Lazzari, Dutu

Karty

Domácí: J. Giménez

Hosté: Pedro, Marušić, Guendouzi

Rozhodčí

Gözübüyük – Zeinsta, Balder (NED)

Stadion

Estadio Wanda Metropolitano (Madrid)

Góly

Domácí: 33. Palma, 90+1. Lagerbielke

Hosté: 82. Minteh

Sestavy

Domácí: Hart – A. Johnston, Welsh (75. Lagerbielke), Scales, Taylor – O'Riley, Iwata (19. Bernardo), McGregor – M. Johnston (68. Forrest), Furuhaši (68. O Hjon-gju), Palma (75. Frame).

Hosté: Bijlow – Geertruida, Beelen (79. Dilrosun), Hancko, Hartman – Zerrúqí, Stengs (54. Wieffer), Q. Timber (54. van den Belt) – Paixão (54. Minteh), S. Giménez, Ivanušec (68. Ueda).

Náhradníci

Domácí: Bain, Morrison, Lagerbielke, Phillips, Turnbull, O Hjon-gju, Bernardo, Forrest, Ralston, Frame, Holm

Hosté: Wellenreuther, Lamprou, Ueda, Dilrosun, López, van den Belt, Trauner, Minteh, Wieffer, Sauer, Milambo, Lingr

Karty

Domácí: A. Johnston, Taylor

Hosté: Zerrúqí, Q. Timber, Minteh

Rozhodčí

Bastien – Zakrani, Berthomieu (FRA)

Stadion

Celtic Park, Glasgow

Z V R P Skóre B
1. Atlético 6 4 2 0 17:6 14
2. Lazio 6 3 1 2 7:7 10
3. Feyenoord 6 2 0 4 9:10 6
4. Celtic 6 1 1 4 5:15 4

Skupina F

Góly

Domácí: 51. Adeyemi

Hosté: 56. Zaïre-Emery

Sestavy

Domácí: Kobel (C) – Wolf (69. Schlotterbeck), Süle, Hummels, Binsibajní – Özcan (69. Sabitzer) – Adeyemi (81. Reyna), Reus, Brandt, Bynoe-Gittens (60. Malen) – Füllkrug (81. Haller).

Hosté: Donnarumma – Hakimí, Marquinhos (C), Škriniar, L. Hernández – I Kang-in (68. Ugarte), Zaïre-Emery, Vitinha – Kolo Muani (90+6. Soler), Mbappé, Barcola (82. Asensio).

Náhradníci

Domácí: Meyer, Lotka, Schlotterbeck, Blank, Bueno, Sabitzer, Reyna, Haller, Malen

Hosté: Letellier, Tenas, Mukiele, Ugarte, Asensio, Danilo, Soler

Karty

Domácí: Hummels

Hosté: Marquinhos

Rozhodčí

Nyberg – Beigi, Söderqvist (SWE)

Stadion

Signal Iduna Park, Dortmund

Návštěva

81 365 diváků

Góly

Domácí: 33. Joelinton

Hosté: 59. Pulišić, 84. Chukwueze

Sestavy

Domácí: Dúbravka – Trippier (62. Burn), Lascelles (C), Schär, Livramento – Miley (71. Longstaff), Guimarães, Joelinton – Almirón, Wilson, Gordon (62. Isak).

Hosté: Maignan – Calabria (C), Tomori, T. Hernández, Florenzi – Musah (83. Chukwueze), Reijnders, Loftus-Cheek (73. Pobega) – Pulišić (73. Jović), Giroud (83. Okafor), Leão (88. Bartesaghi).

Náhradníci

Domácí: Karius, Dummett, Isak, Hall, Burn, Longstaff, Harrison

Hosté: Nava, Mirante, Adli, Jović, Okafor, Chukwueze, Pobega, Krunić, Traoré, Bartesaghi, Nsiala-Makengo

Karty

Domácí: Joelinton, Schär

Hosté: Leão, Maignan, Jović, Musah, Florenzi

Rozhodčí

Makkelie – Steegstra, de Vries (NED)

Stadion

St James' Park, Newcastle upon Tyne

Návštěva

52 037 diváků

Z V R P Skóre B
1. Dortmund 6 3 2 1 7:4 11
2. Paris SG 6 2 2 2 9:8 8
3. AC Milán 6 2 2 2 5:8 8
4. Newcastle 6 1 2 3 6:7 5

Skupina G

Góly

Domácí: 76. Hwang In-pom, 90+1. Katai

Hosté: 20. Hamilton, 62. Bobb, 85. K. Phillips

Sestavy

Domácí: Glazer – Nedeljković (79. Kabić), Djiga, Spajić (65. Rodić), Dragović – Kanga (58. Katai), Mijailović, Hwang In-pom – Bukari, Ndiaye (58. Mijatović), Olayinka (58. Lučić).

Hosté: Ortega – Lewis, Stones (87. Aké), Akanji, Gómez – Phillips, Kovačić (76. Susoho) – Hamilton, Nunes (83. Silva), Grealish (46. Foden) – Bobb.

Náhradníci

Domácí: Degenek, Kabić, Katai, Kangwa, Lučić, Krasso, Mijatović, Milunović, Mitrović, Stamenić, Rodić, Vasiljević

Hosté: Aké, Carson, Álvarez, Dias, Foden, Gvardiol, Rodri, Silva, Walker, Grant, Alleyne, Susoho

Karty

Domácí: Spajić, Mijailović, Djiga

Hosté: K. Phillips

Rozhodčí

Ağayev – Zeynalov, Amirali (AZE)

Stadion

Stadion Rajko Mitić, Bělehrad (SRB)

Góly

Domácí: 51. Šeško, 56. Forsberg

Hosté: 53. Colley

Sestavy

Domácí: Gulácsi (C) – Henrichs, Simakan (59. Klostermann), Lukeba (80. X. Schlager), Lenz – F. Carvalho, Kampl, Seiwald, Forsberg (74. Simons) – Poulsen (74. Openda), Šeško (74. Werner).

Hosté: von Ballmoos – Janko, Amenda, Lustenberger (C), U. García – Colley (82. Rrudhani), Niasse, Ugrinić (70. Males) – Elia (62. Monteiro), Lauper (70. Łakomy), Nsamé (62. Ganvoula).

Náhradníci

Domácí: Baumgartner, Blaswich, Openda, Klostermann, Haidara, Raum, Werner, Schlager, Simons

Hosté: Benito, Blum, Camara, Chaiwa, Łakomy, Ganvoula, Males, Marzino, Monteiro, Persson, Racioppi, Rrudhani

Karty

Domácí: Poulsen, Lenz

Hosté: U. García, Colley, Monteiro

Rozhodčí

Lukjančukas – Mirauskas, Kazlauskas (LIT)

Stadion

Red Bull Arena, Lipsko

Z V R P Skóre B
1. Manchester City 6 6 0 0 18:7 18
2. Lipsko 6 4 0 2 13:10 12
3. Young Boys 6 1 1 4 7:13 4
4. CZ Bělehrad 6 0 1 5 7:15 1

Skupina H

Góly

Domácí: 2. Vermeeren, 56. Janssen, 90+2. Ilenikhena

Hosté: 36. F. Torres, 90+1. Guiu

Sestavy

Domácí: Butez – De Laet (90+4. Van Den Bosch), Alderweireld /C/, Coulibaly, Wijndal – Keita, Vermeeren, Yusuf – Kerk (69. Bataille), Janssen (78. Ilenikhena), Ejuke (79. Corbanie).

Hosté: Peña – Fort (61. Cancelo), Koundé, Christensen, Balde – Roberto /C/ (76. Casadó), Romeu (60. Gündoğan), López (61. Pedri) – Yamal, Lewandowski (72. Guiu), Torres.

Náhradníci

Domácí: Bataille, De Wolf, Lammens, Corbanie, Ilenikhena, Van Den Bosch, Smits

Hosté: Astralaga, Cancelo, Casadó, Cubarsí, Garrido, Guiu, Gündoğan, Félix, Kochen, Raphinha, Pedri, Alarcón

Karty

Domácí: Wijndal

Hosté: Yamal, Roberto, F. Torres

Rozhodčí

Guida – Meli, Alassio (ITA)

Stadion

Het Bosuilstadion, Antverpy

Góly

Domácí: 9. Galeno, 43. Galeno, 62. Taremí, 76. Pepe, 82. Conceição

Hosté: 29. Sikan, 73. Eustáquio (vl.), 88. Eguinaldo

Sestavy

Domácí: Costa – Sánchez (77. Neto), Pepe /C/, Cardoso, Sanusi – Cossa (81. Franco), Varela, Eustáquio (81. Grujić), Galeno (89. Jaime) – Taremí, Evanilson (81. F. Conceição).

Hosté: Riznyk – Gočoleišvili, Bondar, Rakyckyj (72. Kelsy), Matvijenko – Zubkov (85. Eguinaldo), Bondarenko (85. Nazaryna), Stěpaněnko /C/, Sudakov, Kryskiv (59. Newerton) – Sikan.

Náhradníci

Domácí: Ramos, Carmo, Grujić, Wendell, João Mário, Jaime, Franco, Folha, Navarro, Namaso, Borges, Conceição

Hosté: Ruďko, Lemkin, Castillo, Eguinaldo, Šved, Azarovi, Kelsy, Pedrinho, Miroshi, Nazaryna, Kozik, Newerton

Karty

Domácí: S. Conceição (trenér), Sanusi

Hosté: Sudakov, Nazaryna, Bondar

Rozhodčí

Kovács – Marinescu, Artene (ROU)

Stadion

Estádio Do Dragão, Porto

Z V R P Skóre B
1. FC Porto 6 4 0 2 15:8 12
2. Barcelona 6 4 0 2 12:6 12
3. Šachtar 6 3 0 3 10:12 9
4. Antverpy 6 1 0 5 6:17 3

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud