Michal Petrák
15. září 2010 • 13:12

Když mají (hradečtí) diváci víc hlav

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to skvělá věc: na fotbal v Hradci Králové chodí spousta lidí. Jenže stařičký Všesportovní stadion má podle svazových pravidel kapacitu jen šest tisíc míst - a tu skutečné návštěvy leckdy výrazně překračují. Jako naposledy proti Slavii. Co s tím?



Pět zápasů zatím odehrál doma nováček z Hradce Králové a minimálně třikrát byl skutečný počet diváků vyšší než papírová kapacita stadionu. Při posledním utkání proti Slavii bylo na tribunách podle odhadů místních mezi patnácti a osmnácti tisíci lidí.

Po prvním kole se Spartou zase trenér domácích Václav Kotal glosoval návštěvu slovy, že přišly čtyři tisíce tříhlavých diváků. Fotbal v Hradci táhne, to je bezesporu výborná zpráva. Jenže jak vyřešit to, že klub tím porušuje regule svazu?

O tom, že v Hradci Králové nedodržují pravidla, není pochyb. Na druhou stranu, klub i zástupci svazu jsou šťastní, že skutečné návštěvy na Všesportovním stadionu převyšují ligový průměr. Schizofrenii situace vystihují vyjádření všech stran.

„Pro mě je to na jednu stranu radost, na druhou starost,“ krčí rameny šéf Oddělení profesionálního fotbalu ČMFS Ivo Lubas. „Když říkáme, že tam chodí šest tisíc lidí, trochu si lžeme, to je fakt,“ připouští.

„Jsem nadšený z každého diváka, ale pravidla jsou daná,“ tváří se rovněž rozpačitě licenční manažer Stanislav Rýznar.

„Co po mně chcete? Máme lidem říct, ať na stadion nechodí?“ štěkne generální ředitel Hradce Richard Jukl. „My máme od policie jasně daný befel, ať radši pustíme lidi na stadion, kde je mají pod kontrolou. Je to lepší, než aby byli naštvaní před branami a ve městě,“ předkládá argument.

Je fakt, že nikdo nemá zájem na tom, aby klub odrazoval diváky od návštěvy zápasů. To si česká liga jen těžko může dovolit. Navíc s bezpečností v obrovském hradeckém areálu není potíž. Mohlo by se tedy zdát, že to je virtuální problém, který není potřeba řešit.

Jenže je otázka času, kdy se můžou ozvat fanoušci Bohemians 1905, jejichž tým nevyhovující stadion vyhnal do Edenu. Přitom podzimní část ligy končí v půlce listopadu, a vyhřívaný trávník je tím pádem stejný luxus jako sedačky s opěrátky.



Těch Hradec po postupu do první ligy rychle namontoval šest tisíc, víc se však klubu kupovat nechtělo. Mimo jiné proto, že za dva roky má na stejném místě stát nový stadion - a peníze by přišly vniveč. „Kdybych měl stadion na pět šest let, vezmu dva miliony a koupíme sedaček víc. Vy byste ale na mém místě peníze vyhodil do kanálu?“ pokládá řečnickou otázku Jukl.

„Je to městský stadion. Mluvil jsem i s primátorem a město už má vyčleněné prostředky na stavbu nového. Chápu, že se jim do toho stávajícího nechce dávat peníze,“ souhlasí Lubas. „Na druhou stranu, to není omluva. Pravidla tam jsou porušována.“

Co se tedy bude dít? Dostane Hradec pokutu? Nebo snad příkaz, aby zjednal nápravu? A jak? Ani v tom svaz nemá úplně jasno. „Počkáme na zprávu od delegáta,“ odkazuje Lubas na utkání se Slavií, kde došlo v překročení kapacity k extrémnímu případu. „Je to spíš věc pro disciplinárku,“ tvrdí.

„Kdyby to napsal delegát do zprávy, nechala by si disciplinární komise nejspíš vypracovat nějaký elaborát od oddělení pana Lubase,“ vrací míč její tiskový mluvčí Jaroslav Kolář.

„Když se to stane jednou, můžu říct, že jsem na takový zájem nebyl připravený. Ale když se to opakuje podruhé a potřetí, musím s tím něco udělat,“ myslí si Rýznar. „Pokud bude překračování pokračovat, bude potřeba navýšit kapacitu,“ tlačí na klub.

Jenže do toho se Hradeckým nechce i kvůli tomu, že se domnívají, že na méně atraktivní soupeře, kteří jejich tým čekají, tolik lidí nepřijde - a investice do sedaček by byly tuplem vyhozené peníze.

„Takováhle návštěva už tady nebude,“ předpovídá Jukl. „Slavii, Spartu a Bohemku už jsme tady měli. A příští sezona? Pokud budeme v první lize, třeba nám vybrané peníze za tyhle návštěvy pomůžou k tomu, abychom mohli počet sedaček navýšit,“ myslí si.

Případ, který dostal svaz do absurdní situace, se tak nejspíš vyřeší sám...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud