Michal Koštuřík
10. listopadu 2010 • 09:33

Brno je na dně. Slavný klub zaspal dobu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedině ostrý (kolikátý už?) zimní řez v kádru i v managementu může Zbrojovku Brno uchránit od ostudného pádu do druhé ligy. Chytne se klubová vrchnost konečně za nos a vyvodí ze svých chybných kroků odpovědnost? Nedělní domácí porážka 0:1 s jasně lepší Příbramí dala na podzimní trápení kdysi úspěšného týmu razítko. Brno je na dně.



K personální čistce, která se nyní rozjela ve Slavii, by měli urychleně přistoupit také v Brně. A hlavně u ní přemýšlet. Vedení v uplynulých letech nasekalo při tvorbě kádru tolik chyb, až to pěkné není. Ví někdo, jak správně složit tým a nevyhodit z okna desítky milionů? Přihlaste se v Srbské, takový člověk v klubu evidentně dlouhodobě chybí.

Jan Trousil z Brna v zákroku proti GebreselassiemuFoto ČTK


Kdo viděl duel s Příbrami, nemohl si nevšimnout toho kontrastu. Trenér Roman Nádvorník vedl hosty teprve ve čtvrtém zápase, ve skromném klubu je měsíc i s cestou. Přesto byl na hře vítězů zřetelný jeho rukopis. Moderní jednoduchá hra s kolmicemi za obranu, využití křídelních prostorů, žádné kudrlinky ve středu hřiště.

„Když jsem byl ve Vlašimi, nenacvičovali jsme pod Nádvorníkem nic jiného,“ přiznal po zápase útočník Jan Kalabiška, ztracený muž v brněnském útoku.



Dříve nejnudnější a nejhůře střílející tým Gambrinus ligy suverénně přehrál soupeře, který hospodaří s daleko větším rozpočtem a má v kádru hromadu ostřílených borců.

Příbram měla pět tutových šancí, Zbrojovka žádnou! Stejně „kreativně“ se prezentovala v předchozích prohraných bitvách v Českých Budějovicích (0:1) a v poháru na stadionu druholigové Karviné (0:2). Je tohle styl, který razí kouč Karel Večeřa?

Libor Došek v souboji s Janem Trousilem.Foto ČTK


Fakt je ten, že Zbrojovku nepozvedl ani on. Pod jeho vedením je to snad (s výjimkou demolice Slovácka 7:0) ještě větší bída než za jeho předchůdce Miroslava Beránka.

Možná by se měl Večeřa od zimy opět naplno věnovat funkci sportovního ředitele a spolu se svými spolupracovníky (včetně syna Karla Večeři mladšího, šéfa skautingu) si jednou provždy ujasnit přestupovou politiku. Nejen hra prvoligového celku totiž nemá hlavu ani patu.



Když po minulé špatné sezoně skončil Beránek, proklamoval klub sázku na odchovance a mladé hráče. V příštích týdnech pak Zbrojovka „posílila“ kádr o Tomáše Michálka (33 let), Martina Hudce (28), Josefa Hamouze (30) a Filipa Rýdela (26). Všichni přišli na hostování a měli týmu pomoci.

Fotbalisté, o které jejich kluby nestály, byli pro Brno dobří. To si někdo fakt myslel, že v psychicky zdeptaném kolektivu oživí své kariéry? „Noví hráči se neosvědčili,“ sdělil Večera v neděli večer. Pěkně drahé zjištění…Takže je tu opět sázka na nezralé mladíky, kteří mají tahat klub z bahna.

Liberecký Gecov (vlevo) v souboji s PoláchemFoto ČTK


Jenže ono Večeřovi (pokud na lavičce zůstane) ani nic jiného nezbude. Mazáky Trousila, Polácha a Dostálka totiž po blamáži s Příbramí označil za hráče za zenitem výkonnosti. Určitě měli z koučovy upřímnosti radost…

Nemohlo to počkat na zimní přestávku? V posledních  dvou zápasech proti Ústí a Baníku půjde brněnskému fotbalu o holý život a matadory v nich bude potřebovat. Nikdo lepší pořád v kádru není, to je krutá realita.

Večeřa měl zůstat diplomatem. Tohle si srdcař Richard Dostálek, který je v šestatřiceti letech z hráčů v poli pořád nejlepší, nezasloužil.

Střeštík měl důvod k radosti.
Střeštík měl důvod k radosti.


Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud