1. listopadu 2012 • 18:25

Disciplinárka Křetínského kauzu teď neotevře, vyšumět ji ale nenechá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zatím nebude otevírat kauzu schůzky majitele Sparty Praha Daniela Křetínského s předsedou FAČR Miroslavem Peltou ohledně podezření z možného ovlivňování zápasů profesionálních soutěží. Komise počká na závěry policejního vyšetřování, její předseda Jiří Golda ale v žádném případě nehodlá nechat aféru vyšumět.



Disciplinárka probírala nejnovější vývoj kauzy po úterním vyjádření šéfa Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáše Martince. Ten v rozhovoru pro Rádio Česko prohlásil, že Křetínský nepřinesl v září Peltovi v tašce žádné důkazy o nekalých praktikách v profesionálních soutěžích.

Pouze mu předal určité informace, s nimiž momentálně protikorupční policie pracuje. Brašna podle Martince s těmi informacemi neměla nic společného.

„Probírali jsme ty nové okolnosti, které se objevily v případě takzvané Křetínského tašky. Zaregistrovali jsme výroky pana Martince. Závěr komise je takový, že necháme zatím policii pracovat. Já za disciplinární komisu mohu slíbit, že ten případ nenecháme jít do ztracena,“ řekl novinářům Golda.

„Já samozřejmě teď mohu udělat gesto, že zahájím disciplinární řízení, ale k čemu to v tuto chvíli bude?“ podotkl Golda.

„Já pozvu ty zúčastněné, pozvu pana Křetínského, pana Peltu a ti mi řeknou, že mi nic neřeknou. Myslím, že v tuhle chvíli by to bylo plácnutí do vody. Ten závěr je takový, že si prostě počkáme na závěry policie,“ dodal Golda.

Křetínský se sešel s Peltou v polovině září na Strahově. Po schůzce tvrdili, že jde o velmi znepokojující informace, které se týkají řízení zápasů v profesionálních soutěžích. Konkrétnější ani jeden z nich nechtěl být.

Pelta posléze oznámil, že informace předal protikorupční policii. Spekulovalo se, že by mohlo jít o sázky nebo ovlivňování rozhodčích funkcionáři některých klubů.

Golda věří, že policie dojde k nějakému závěru co nejdříve. „Čas běží a nenapadá mě, co by ta policie mohla dál vyšetřovat, když to bylo medializováno a jak to bylo medializováno,“ řekl.

„Nepředpokládám, že ti lidé by v té činnosti, pokud nějaká nekalá je, pokračovali, telefonovali si o tom nebo dělali věci, které by vedly k tomu, že je policie snadno chytí. V tom to má policie těžší, ale uvidíme,“ uvedl Golda.

Kauzou se komise dříve, či později určitě zabývat bude.

„Policie musí udělat nějaký závěr. Buď někoho obviní, a pak je to pro nás jednoznačně důvod pro to, abychom ty lidi v rámci fotbalu potrestali. Anebo řekne, že podklady a informace nejsou natolik závažné k tomu, že by v tom shledávali podezření z trestného činu. Potom je to znova pro nás důvod, abychom učinili nějaký závěr," uvedl Golda.

Teoreticky tak může komise potrestat i Křetínského nebo Peltu za poškození dobrého jména fotbalu, pokud nepředloží dostatečné důkazy.

„Jestli někdo několik týdnů informuje o tom, že tady je něco závažného a dějí se nějaké věci, které mají souvislosti s ovlivňováním fotbalových soutěží, a pak ta bublina splaskne, tak evidentně poškozuje fotbal a zaslouží si trest. Není totiž možné takovou dobu držet fotbal v šachu, aby se nakonec ukázalo, že je to o ničem,“ uvedl Golda.

Ten nebude usilovat ani o to, aby mu k celému případu sdělil svůj pohled šéf FAČR Pelta.

„Není to o tom, že já bych byl v pozici, abych si od pana Pelty vyžadoval nějaké vysvětlení. Pan Pelta je předsedou fotbalové asociace a já jsem předsedou disciplinární komise. Z toho vyplývá naše postavení,“ řekl Golda.

„Na druhou stranu disciplinární komise je zřízena výkonným výborem, aby jako nezávislý orgán tyto věci posuzovala a řešila. Myslím, že není důvod s panem Peltou v téhle chvíli o tom hovořit,“ uvedl šéf disciplinárky.

Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v jeho brašně ale šéfa protikorupční policie žádné závažné materály nebyly
Šéf Sparty Daniel Křetínský míří na schůzku s Miroslavem Peltou, v jeho brašně ale šéfa protikorupční policie žádné závažné materály nebyly

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud