Jakub Konečný
28. června 2013 • 18:26

Těžký život Costy: Doma pásl krávy, v Polsku mu plivli do tváře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli v jeho osobě získala Sparta špičkového fotbalistu, se teprve ukáže. Oživením však bude Costa Nhamoinesu stoprocentně. Reprezentant Zimbabwe má za sebou strhující příběh, který se na Letné zřejmě dočká zajímavého pokračování.



Přišel, viděl, zvítězil. Costa Nhamoinesu se v pondělí dostavil na fyzické testy prvoligového kádru Sparty – a všechny své budoucí spoluhráče strčil s přehledem do kapsy. „Předvedl se fantasticky,“ vydechl nadšeně Ondřej Kasík, ředitel komunikace letenského klubu.

Nebývá totiž zvykem, že africký hráč dorazí po dovolené dokonale připraven. Costa je však zvláštní případ. Cílevědomý chlapík, vítězný typ. Mluví francouzsky, italsky a polsky. „Dobrý den,“ pozdravil všechny v sále na středeční tiskové konferenci. Když slíbil, že se co nejrychleji naučí česky, neznělo to jako fráze.

Jako kluk se sice proháněl po zelených loukách, jenže nikoli za míčem, nýbrž za dobytkem. Stejně jako jeho vrstevníci v Zimbabwe měl každý den jedinou starost – najít pro své stádo krav dostatečně úrodnou pastvinu. „Byl to sice těžký úděl, ale pastevectví pro mě byla zábava. Společně s kamarády jsme se toulali a organizovali býčí zápasy. Užili jsme si to, i když to byly těžké časy,“ vzpomíná.

Costa NhamoinesuFoto Barbora Reichová SPORT
Tvrdě dřít musel i na fotbalovém hřišti. V roce 2007 se sice dostal do Evropy, jenže pouze do klubu Wisla Ustronianka z páté nejvyšší polské soutěže. Musel si zvykat na jinou kulturu – a především na rasismus.

Když jednou čekal ve Wroclawi na vlak, přišel k němu na peroně muž a beze slova mu plivl do tváře. „Jen jsem si tu slinu otřel a řekl jsem: Bůh ti odpusť. Ten chlápek měl na zádech malé dítě. Jaký příklad mu tím asi dal?“ líčí Costa.

I tento otřesný zážitek upevnil jeho charakter bojovníka, který mu pomohl k přestupu do Zaglebie Lubin. S týmem postoupil do nejvyšší polské soutěže a vypracoval se na jednoho z nejlepších levých obránců Ekstraklasy. Jakmile mu letos skončila v Lubinu smlouva, mohl si vybírat z několika zajímavých možností.

„Když jsem slyšel, jaké kluby se o Costu zajímají, smiřoval jsem se s tím, že na takového hráče nedosáhneme,“ přiznává člen sparťanského představenstva Jakub Otava. „Měli jsme pro něj dvě nabídky z Ruska, jednu z bundesligy, dvě z druhé bundesligy a dvě z Turecka,“ vypočítává Viktor Kolář z agentury Sport Invest, která afrického zadáka od začátku roku zastupuje.

Costa podle svých slov zvolil Spartu kvůli jejímu mezinárodnímu renomé a možnosti hrát evropské poháry. „Mým cílem je zahrát si Ligu mistrů a na mistrovství světa. Když jsem pochopil, že to nedokážu se Zaglebie, rozhodl jsem se to zvládnout sám,“ říká sedmadvacetiletý svéráz.

Nicméně právě působení v národním týmu mu připravilo perné chvíle. Loni se jeho jméno ocitlo mezi osmdesátkou zimbabwských fotbalistů podezřelých ze spolupráce s asijskou sázkařskou mafií, pro kterou měli v letech 2007 až 2009 ovlivnit výsledky přípravných zápasů v Malajsii, Thajsku a Vietnamu.

Hluboce věřící fotbalista však byl společně s dalšími patnácti spoluhráči ze všech podezření očištěn. „Tyto informace jsme před hráčovým příchodem prověřovali. Costa byl zproštěn všech obvinění,“ zdůrazňuje Kasík. Křivé nařčení zkrátka nijak nezkazilo skvělý první dojem, který Costa na všechny ve Spartě udělal. Teď už zbývá jen potvrdit jej i na hřišti.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud