Jakub Konečný
31. července 2013 • 11:00

Fanoušci Sparty spílají Hřebíkovi, vedení má ale na mušce Lavičku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | Krach Sparty v Evropské lize je průšvih, který by měl někdo odskákat. V tom jsou radikální fanoušci se šéfy letenského klubu zajedno. Terče zloby obou skupin se však liší. Zatímco ultras žádají hlavu sportovního ředitele Jaroslava Hřebíka, vedení má pifku na hráče a trenéra Vítězslava Lavičku.



Trenér po neúspěchu jako první na ráně? Tradiční fotbalová zvyklost v dnešní Spartě neplatí. Dochází naopak k paradoxní situaci - s každým dalším zklamáním pozice kouče Vítězslava Lavičky a mužstva v očích fanoušků ještě posiluje.

Jejich hněv míří na jiného jedince, neskrývané nenávisti čelí sportovní ředitel Jaroslav Hřebík. Byť má na chod A-týmu už přes rok pouze zanedbatelný vliv.

Hřebík Lavičkovi do práce nezasahuje

Do Sparty sice přišel Hřebík v prosinci 2011 jako nový generální sportovní manažer po Jozefu Chovancovi, ale po jaru, kdy tým prohospodařil šestibodový náskok a ztratil titul, byl od A-týmu odstaven.

V nové roli sportovního ředitele dostal za úkol to, co je mu nejbližší - vytvoření koncepce výchovy mládeže. A toho se drží s naprostou důsledností. Svou kancelář má ve strahovském tréninkovém centru a na Letné se vyskytuje jen ve vzácných případech. S médii komunikuje jen ojediněle.

Přesto se navzdory Hřebíkově úporné snaze hodně rozšířila domněnka, že trenéru Lavičkovi zasahuje do práce a má negativní vliv na hráče. Podle ověřených informací deníku Sport to přitom není pravda, v rozhovoru pro iDnes.cz to ostatně sám Lavička jasně vyvrátil.

Fanoušci během utkání Sparty s Jabloncem na Letné vytáhli transparent vyzývající k odchodu manažera Jaroslava Hřebíka
Fanoušci během utkání Sparty s Jabloncem na Letné vytáhli transparent vyzývající k odchodu manažera Jaroslava Hřebíka

„Není spravedlivé a přesné to takhle prezentovat. Jarda Hřebík z pověření vedení klubu zodpovídá za sportovní koncepci celé Sparty. Ale přímý vliv, zodpovědnost a s tím spojené rozhodovací pravomoce směrem k áčku nemá,“ uvedl Lavička.

„Funguje jako jakási zpětná vazba. Za celou dobu, co jsem ve Spartě, jsem se nedostal do situace, kdy bych od něho slyšel nějaké rozhodovací stanovisko směrem k A-týmu. To nikdy nenastalo. Říká mi svůj názor, který je někdy shodný s tím mým a v některých případech je zase odlišný, ale nikdy to nebyl diktát. To jsme si vyjasnili už před mým loňským příchodem do Sparty,“ dodal.

Fanoušci si viníka našli

Lavičkova slova však příliš nezabrala. Zápas s Jabloncem, k němuž Sparta nastoupila pouhé tři dny po blamáži se švédským Häckenem v totožné sestavě, která měla výbuch na svědomí, chvílemi připomínal spíš antihřebíkovskou demonstraci.

„Hřebík ven!“ křičeli někteří fanoušci už po pár minutách. A v závěru utkání se k nim přidal i celý kotel, který navíc během utkání rozbalil dvě chorea s jasným poselstvím. 

Fanoušci Sparty mají jasno o tom, kdo může za tři roky trvající čekání na mistrovský titul. Choreo při ligovém duelu s Jabloncem ukázalo, že vinu dávají současnému sportovnímu řediteli Letenských Jaroslavu Hřebíkovi.Foto Pavel Mazáč (Sport)

„Otevřete oči, pane Křetínský. Letos chceme titul. Hřebík ven, jinak titul nebude,“ stálo na první sérii transparentů. „3 roky progresu, 3 roky bez titulu. Hřebík ven!“ zněl další vzkaz. Zvláště v tomto případě jsou fanoušci hodně mimo - vždyť Hřebík na Letné znovu působí rok a půl.

Sparťanská veřejnost si zkrátka ale viníka nečekaného krachu našla - a nemíní si to nechat rozmluvit.

Vedení viní hráče a Lavičku

Lavička přitom ataky na Hřebíka velmi těžce nese, na tiskové konferenci bylo zřejmé, že ho výpady vůči kolegovi zasáhly. „Cítím, že to není spravedlivé. Na Spartě prožíváme všichni společně vítězné časy i ty, kdy se nedaří,“ uvedl zkroušeně.

Současná atmosféra je pro něj navíc v konečném důsledku kontraproduktivní, ještě víc totiž komplikuje jeho už beztak složitou pozici u šéfů Sparty.

„Vedení klubu dalo Lavičkovi úplně volnou ruku a ví, že Hřebík do jeho práce nijak nezasahuje. V jejich očích jde neúspěch s Häckenem zcela na vrub hráčů a Lavičky, a proto je štve, že jej fanoušci spojují s Hřebíkem,“ říká dobře informovaný zdroj.

Daniel Křetínský a jeho nejbližší podřízení cítí velkou frustraci, o tom není sporu. V zimě Lavičkovi přivedli nákladné posily Davida Lafatu a Lukáše Váchu, v létě odmítli lukrativní nabídku na prodej Václava Kadlece a kádr obohatili o další tři nové tváře: Kamila Vacka, Costu a Lukáše Pauscheka.

Mají to nahnuté

Co za své velkorysé investice dostali? Nic, Sparta na jaře opět nezískala titul a nyní navíc zásadním způsobem pošramotila svůj pohárový koeficient i renomé.

Tudíž ne Hřebík, nýbrž Lavička a někteří hráči to mají pořádně nahnuté. Z tiskového prohlášení, které Sparta po vyřazení z Evropské ligy vydala, to ostatně zřetelně vyplývá. Mezi řádky se dá vyčíst, že kultivovaný trenér má nůž na krku a o jeho osudu rozhodnou nejbližší ligové zápasy v Brně, s Bohemians 1905 a především v Plzni.

V případě dalšího výsledkového selhání pak Lavičkovi a některým dosud nedotknutelným modlám zřejmě nepomůže ani masivní podpora fanoušků. Naopak může spíš patřit mezi vedlejší příčiny jejich pádu.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud