13. února 2014 • 12:53

Výmluva kvůli penězům? Máš nemocné srdce, vyděsili Vaclíka v Nizozemsku

Autor: jp, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

SPORT MAGAZÍN | Seděl rozklepaný a čekal, že mu někdo řekne, že má po fotbale. V červenci 2011 Tomáši Vaclíkovi totiž funkcionáři v De Graafschapu po třetí lékařské prohlídce sdělili, že neprošel. Vymlouvali se, aby nenaštvali svoje fanoušky, přitom nejspíš na transfer zkrátka neměli. "Když mi řekli, že mám nemocné srdce, strašně jsem se lekl," vzpomíná současná brankářská jedička Sparty v rozhovoru pro páteční Sport Magazín.



Je považován za nástupce Petra Čecha. Nejdřív menší český klub (Viktoria Žižkov), pak Sparta, kde se stal nepostradatelnou oporou. Tomáš Vaclík má našlápnuto na skvělou kariéru. Přitom před třemi roky se bál, že bude muset úplně skončit s fotbalem.


Vaclíka si v Žižkově vyhlédl nizozemský De Graafschap. Už tehdy slyšel, že se jeho kariéra podobá současné české brankářské jedičce. "Noviny to přirovnávaly k Petrovu přestupu do Rennes, jako že přes menší kluby jsme šli ven," říká Vaclík v rozhovoru pro Sport Magazín.

Oba kluby si plácly, jednadvacetiletý brankář odjel na zdravotní testy. Jenže tam přišel šok. Nizozemský klub oznámil, že Vaclík kvůli problematickým výsledkům u vyšetření srdce neprošel a od transferu odstupuje.

Brankář Sparty Tomáš Vaclík na titulní straně pátečního Sport Magazínu Brankář Sparty Tomáš Vaclík na titulní straně pátečního Sport MagazínuFoto Sport

"Myslím, že byly tři zdravotní prohlídky. Jedna po příletu do Nizozemska, druhá po prvním tréninku, pak zátěžový test. Bylo toho opravdu hodně," vybavuje si Vaclík. "Celý den mi zvonil mobil. Rodiče, známí. Všichni se báli, že končím. A já strašně."

Přitom všechno nasvědčuje tomu, že situace byla malinko odlišná. Nizozemský klub zřejmě neměl na přestup peníze, proto hledal nějakou cestu, jak z obchodu na poslední chvíli vycouvat.

"Bohužel se to zaseklo na takových záležitostech. Já byl na přestup připravený, holandská liga pro mě byla výzva. V té době mi bylo 21 let, nešlo o velký klub, měl bych podmínky, že bych pravidelně chytal. Proto se taky psalo, že se vydávám Petrovou cestou. Ale dopadlo to dobře, půl roku na to jsem odešel do Sparty," říká Vaclík.

Tomáš Vaclík
Video se připravuje ...

V tu dobu mu ale úplně do smíchu nebylo. "V ten moment, když mi řekli, že mám nemocné srdce, jsem se strašně lekl. Nebylo to o tom, jestli budu přestupovat. Spíš jsem řešil, jestli ještě vůbec někdy budu hrát fotbal," přiznává opora Sparty.

"Když jsem podstupoval vyšetření v Česku, měl jsem velké obavy. V ten den, kdy mi měli říct výsledky, jsem měl několik telefonátů. Rodiče, známí. Hrozně se to řešilo, byl to velký psychický nápor, nejdelší den mého života. Pak mi řekli, že je všechno v pořádku. Byl jsem rád, že můžu pokračovat, a nějaké Holandsko už jsem dál neřešil," popisuje šťastný závěr dramatického příběhu.

Velký rozhovor s Tomášem Vaclíkem čtěte v pátečním Sport Magazínu

Tomáš Vaclík, současná opora fotbalové Sparty
Tomáš Vaclík, současná opora fotbalové Sparty

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud