23. ledna 2013 • 11:20

Šéf disciplinárky končí. Kauzu se rozhodli zamést, uvedl Golda

Autor: iSport.cz, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | VIDEO | Šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda odchází ze své funkce. Rozhodl se tak poté, co se výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na dnešním zasedání usnesl, že nastaví jiná pravidla pro řešení případů týkajících se korupce. Tedy včetně toho nejaktuálnějšího, který loni na podzim rozpoutal šéf Sparty Daniel Křetínský. FAČR chce podle nových pravidel nejdřív nechat prošetřit korupční případy policií.



Miroslav Pelta vysvětluje na tiskové konferenci po zasedání výkonném výboru, proč disciplinární komise už nebude řešit korupční kauzu
Video se připravuje ...

"Nejde o amnestii, jak se spekulovalo. Nikdo není omilostněn, ani zbaven viny. Spíše naopak. Chceme zvýšit důraz na to, aby se zamezilo dohadům a tlakům v zákulisí. Není jiná cesta, fotbal se musí očistit a korupci vymýtit," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta. "Nic jsme nezastavili, udělali jsme systémovou změnu," obhajoval dnešní verdikt.

Miroslav Pelta míři na tiskovou konferenci po zasedání výkonného výboru FAČRFoto Jaroslav Legner (Sport)
O co přesně tedy jde? Jakékoliv podezření z korupce se od nynějška musí hlásit rovnou na policii, aniž by o tom oznamovatel informoval média. Policie zahájí vyšetřování a soud následně může potrestat podezřelé osoby, jestliže se prokážení jejich provinění. Teprve potom zahájí jednání disciplinární komise.

Hypoteticky tak může nastat situace, že se kauza bude protahovat u soudu dlouhé roky. A disciplinárka se vrátí k starému případu a bude trestat kluby za činy spáchané např. před pěti lety. Nový disciplinární řád už nehovoří o tom, co se stane, pokud v klubu už nebude působit proviněný činovník.

Výkonný výbor přijal toto usnesení jednomyslně. Hlasování se však nezúčasnili tři jeho členové. Z důvodu zahraniční cesty Dušan Svoboda, který jemístopředsedou představenstva Sparty, a také Jindřich Rajchl. Majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík byl vyloučen z hlasování pro podjatost. 

Spekuluje se o návratu Károlyiho

Pelta zdůraznil, že se nejedná o nařízení, ale pouze o doporučení disciplinární komisi. Ani s tím se ale neztotožňuje šéf disciplinárky Jiří Golda. "Výkonný výbor se rozhodl kauzu zamést pod koberec," uvedl s tím, že rezignuje na svou funkci. "Nechci se účastnit taškařice, která tady bude dál pokračovat."

To všechno nahrává zákulisním spekulacím o návratu Alexandra Károlyiho do čela disciplinárky. Té šéfoval dlouhých jednadvacet let do července 2009 a má velmi dobré vztahy se současným vládcem fotbalu Peltou.

Šéf fotbalu si slibuje od nových úprav, že se korupční kauzy nebudou protahovat dlouhé měsíce a roky. "Poškozuje to celý fotbal. A průtahy v kauze Jablonec-Plzeň jen ukázaly, že na fotbalové půdě je složité tohle vyšetřit. Tento krok byste vy, novináři, měli ocenit," podotkl. 

Předseda FAČR Miroslav Pelta přichází mezi novináře po zasedání výkonného výboru
Předseda FAČR Miroslav Pelta přichází mezi novináře po zasedání výkonného výboru

Věří, že pouze policie může korupci prokázat. "Fotbal nedisponuje prostředky, které má policie, aby dospěla k pravdě," uvedl Pelta. "Vyšetřování disciplinární komise dosud jen mařilo naší práci. Tohle je jediná správná cesta. Takhle to mělo být vždycky," doplnil Václav Kučera, náměstek policejního prezidenta. Pelta si od změny v disciplinárním řádu také slibuje klid na práci i zamezení tlaku.

Celá aféra týkající se údajného uplácení při loňském zápase Jablonec - Plzeň začala zářijovovu návštěvou šéfa Sparty Daniela Křetínského u Miroslava Pelty. Ten šéfovi FAČR referoval o nestandardních praktikách v řízení domácích profesionálních soutěží. Disciplinárce však zatím nedodal žádný konkrétní důkaz.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud