Karel Häring
25. března 2011 • 23:41

FOTO: Čtyři minuty a bylo po českých nadějích

Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

REFERÁT, STATISTIKA - Čtyři a půl roku doma Španělsko neztratilo ani bod. Vyhrálo dvacet zápasů v řadě. V pátek večer k nim přidalo jednadvacátý, když na seznam přidalo i obětavě hrající Čechy.



Stadion v Granadě už propadal do nervozity, ještě v 69. minutě domácí prohrávali 0:1, jenže pak se rozjel David Villa. Nejprve se trefil střelou po zemi, v 74. minutě pak proměnil penaltu po faulu Rezka na Iniestu. Hvězda Barcelony nejen zajistila Španělům šestibodový trhák, zároveň se stal nejlepším reprezentačním střelcem historie své země, když odskočil Raúlovi.

Hned úvod zápasu ukázal, v jakém rytmu se bude utkání odvíjet. Španělé rozehrávali a na kopačky českých hráčů se balon dostal poprvé až po dvaasedmdesáti vteřinách, načež o něj vzápětí přišli a museli čelit prvním šancím domácích. Už ve 2. minutě tvrdě pálil Iniesta, ale Čech vytáhnul první podařený zákrok.

Následnou sérii tří rohových kopů hosté přežili bez úhony a dvakrát zkusili zahrozit z brejků. Potom už ale patřila hra opět světovým šampionům. Roztáčeli kolotoč přihrávek, přenášeli míč ze strany na strany a trpělivě hledali cestu, k finální přihrávce.

Obraně se dařilo řadu akcí zastavit, ovšem Španělé se přesto dostali až k Čechovi. Ten rozjel ve 24. minutě minisouboj s Villou, když výborně přečetl hru a míč, na který si zabíhal za obranu kanonýr Barcelony, včas ukryl.

Hned o dvě minuty později jej tentýž hráč vyzkoušel tvrdým volejem. Gólman Chelsea předvedl, že tohle by mohl být ten jeho den D, který si fanoušci přáli.

V tu chvíli tlak domácích narůstal, Čechům se nedařilo podržet balon. Jenže pak se znenadání dostal do palebné pozice Plašil a střelou o tyč zmrazil stadion!

Tohle nikdo z přítomných fanoušků nečekal. A z klidu to na chvíli vyvedlo i hráče. Ovšem před koncem první půle se jejich tlak opět vystupňoval a na řadu přišel třetí souboj Čech vs. Villa.

A muž v helmě vytáhl Villovu hlavičku mimo tři tyče.

Do druhé půle stáhl trenér Del Bosque Xabiho Alonsa, na trávník se dostal Torres, který zaujal místo na hrotu, zatímco Villa se posunul doleva a Iniesta se stáhl do zálohy.

Jaroslav Plašil se raduje ze své krásné branky
Jaroslav Plašil se raduje ze své krásné branky


Ve druhé půli se obraz hry nezměnil, borci v bílých dresech už se do útoku nepouštěli a jen čelili neustálým nájezdům španělských hvězd. Domácí kouč poslal do hry v 58. minutě Cazorlu místo obránce Capdevily, ovšem houževnatí Češi je do vyložené šance nepustili.

Jenže pak v 69. minutě se dostal ke střele před vápnem Villa a čtvrtý souboj s Čechem už vyhrál. Ranou po zemi, podobným směrem jako Plašil, jej překonal.

Rozhodující moment přišel chvíli poté. Iniesta vběhl z levé strany do pokutového území, Rezek jej fauloval a Villa se nemýlil, i když Čech vystihl směr.


Španělsko - Česko 2:1 (0:1)

Branky: 69. a 73. z pen. Villa - 29. Plašil. Rozhodčí: Kassai - Eros, Ring (všichni Maď.). ŽK: Xabi Alonso, Arbeloa - Pospěch, Rezek. Diváci: 16.200 (vyprodáno).

Španělsko:
Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Capdevila (58. Cazorla) - Xavi, Busquets, Xabi Alonso (46. Torres) - Iniesta, Navas (86. Marchena) - Villa. Trenér: Del Bosque.

Česko:
Čech - Pospěch, Hubník, Sivok, M. Kadlec - Rezek (84. Necid), Hübschman, Rosický, Plašil, Pudil (78. Hloušek) - Baroš. Trenér: Bílek.

Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud