27. května 2016 • 17:00

Představení Irska na EURO, skupina E: Ostřílení veteráni a přeběhlíci

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Irska, která bude hrát EURO 2016 ve Francii ve skupině E, kde narazí na Belgii, Itálii a Švédsko. Profil týmu připravili v rámci spolupráce s iSport.cz přímo portugalští experti a novináři.



BRANKÁŘI


Darren Randolph

Pozice: Brankář
Zápasy: 8
Góly: 0
Klub: West Ham United
Narozen: 12. května 1987

Když se Shay Given zranil během kvalifikace s Německem (1:0), postavil se do brány Randolph. A svého trenéra nezklamal. V 70. minutě totiž poslal balon na Shanea Longa, který dal jediný gól zápasu. Irský brankář podepsal smlouvu s West Hamem loni v létě, když mu vypršel kontrakt v Briminghamu. Randolph také reprezentuje Irsko v basketbalu.

Shay Given

Pozice: Brankář
Zápasy: 133
Góly: 0
Klub: Stoke City
Narozen: 20. dubna 1976

V reprezentaci debutoval už v roce 1996. Irský veterán po EURO 2012 odešel do fotbalového důchodu, v září roku 2014 se však překvapivě vrátil. Byl jedničkou v bráně až do zranění v utkání s Německem. Ve Stoke navíc zažil celkem frustrující sezonu.

VIDEO: Fanoušci přivítali Givena ve Stoke City sestřihem jeho zákroků

Keiren Westwood

Pozice: Brankář
Zápasy: 18
Góly: 0
Klub: Sheffield Wednesday
Narozen: 12. května 1984

Do irské reprezentace vstoupil poprvé v roce 2009, když byl pozván na tréninkový kemp do Portugalska. Pozvánku si tenkrát zasloužil díky svým výkonům v Leedsu. 

OBRÁNCI


Seamus Coleman

Pozice: Obránce
Zápasy: 33
Góly: 0
Klub: Everton
Narozen: 11. října 1988

Coleman byl jedním z prvních jmen na soupisce irského trenéra Martina O’Neilla. Obránce Evertonu, který kombinuje precizní obranu, schopnost zaútočit a vytvářet šance. V sezoně 2013/14 byl zvolen do PFA týmu roku Premier League.

John O'Shea

Pozice: Obránce
Zápasy: 110
Góly: 3
Klub: Sunderland
Narozen: 30. dubna 1981

O’Shea je známý pro svou univerzálnost, v Manchesteru United hrál snad na každé pozici, dokonce i na postu útočníka či brankáře. Trenérovi Irska tak může nabídnout potřebnou vyrovnanost do obrany. Má bohaté zkušenosti, svůj stý reprezentační zápas odehrál v kvalifikaci proti Německu.

Richard Keogh

Pozice: Obránce
Zápasy: 11
Góly: 1
Klub: Derby County
Narozen: 11. srpna 1986

Jako kapitán Derby County přinesl do reprezentace odolnost, důslednost a schopnost vedení. Zahrál si v obou utkáních kvalifikace proti Bosně a Hercegovině. V prvním utkání byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, ve druhém pomohl k výhře 2:0.

Ciaran Clark

Pozice: Obránce
Zápasy: 18
Góly: 2
Klub: Aston Villa
Narozen: 26. září 1989

V mládežnických výběrech reprezentoval rodák z Essexu Anglii, v roce 2010 byl ohlášen za reprezentanta Irska a byl okamžitě povolán do národního týmu. Chodil na akademii Aston Villy, za tým debutoval v devatenácti letech a v klubu zůstal až do dnes, za jiný tým zatím nikdy nehrál, nebyl dokonce ani na žádném hostování.

Tým IrskaFoto Reuters

Shane Duffy

Pozice: Obránce
Zápasy: 2
Góly: 0
Klub: Blackburn Rovers
Narozen: 1. ledna 1992

V mládežnických výběrech reprezentoval Severní Irsko, v sedmnácti letech „přestoupil“ do výběru Irska. V roce 2010 se během tréninkového utkání srazil s brankářem Adrianem Walshem a vážně si poranil játra. Život mu zachránila až neodkladná operace.

Robbie Brady

Pozice: Obránce
Zápasy: 23
Góly: 4
Klub: Norwich City
Narozen: 14. ledna 1992

Mládežnickou kariéru strávil v akademii Manchesteru United, ale v seniorském týmu nikdy šanci nedostal. V roce 2011 hrál v Hullu, nejdříve na hostování, po dvou letech tam přestoupil. V loňském roce podepsal smlouvu s Norwichem.

Cyrus Christie

Pozice: Obránce
Zápasy: 4
Góly: 1
Klub: Derby County
Narozen: 30. září 1992

Cyrus Christie je pravý bek, který miluje přechod do útoku. Jeho výkony v kvalifikaci proti Německu (1:0) z něj udělali hrdinu. Proti Gibraltaru navíc vstřelil rozhodující gól (4:0). Je považován za kvalitní zálohu za Seamuse Colemana.

Stephen Ward

Pozice: Obránce
Zápasy: 32
Góly: 2
Klub: Burnley
Narozen: 20. srpna 1985

Ward je komplexním hráčem, který dokáže hrát hned na několika postech. Hraje převážně jako levý bek, ale uplatní se i jako křídlo či dokonce útočník. V seniorské reprezentaci debutoval v roce 2011, od té doby stihl odehrát 32 utkání a vstřelit dva góly.

ZÁLOŽNÍCI


Glenn Whelan

Pozice: Záložník
Zápasy: 70
Góly: 2
Klub: Stoke City
Narozen: 13. ledna 1984

Tvrdý a odolný záložník, který dokáže organizovat celý tým, hraje ve Stoke City pravidelně. Do reprezentace se podíval poprvé v roce 2008 a poté, co opustil Manchester City, se probojoval v národním týmu na vysokou pozici.

Jeff Hendrick

Pozice: Záložník
Zápasy: 20
Góly: 0
Klub: Derby County
Narozen: 31. ledna 1992

Začínal u St Kevin’s Boys v Dublinu, kde nastupoval po boku Robbieho Bradyho. Energický záložník pak přešel do Derby County, kde nasbíral dostatečné zkušenosti. Reprezentačnímu týmu pomohl v kvalifikaci k remíze 1:1 nad Německem a k výhře 1:0 nad Gruzií.

James McCarthy

Pozice: Záložník
Zápasy: 35
Góly: 0
Klub: Everton
Narozen: 12. listopadu 1990

Narodil se a vyrůstal v Glasgow, přesto se v šestnácti rozhodl reprezentovat zemi svého dědečka. Svým rozhodnutím vyvolal ve Skotsku hotovou bouři. Profesionální debut si připsal už v patnácti letech v Hamilton Academical. Je považován za jednoho s největších irských talentů.

VIDEO: Debut McCarthyho v reprezentaci:

David Meyler

Pozice: Záložník
Zápasy: 14
Góly: 0
Klub: Hull City
Narozen: 29. května 1989

Velmi ctižádostivý záložník, který překonal vážné zdravotní problémy, může nabídnout Irsku pozici na pravé straně. Syn hurlingového trenéra (irský národní sport) hrál jako malý hurling a galský fotbal.

James McClean

Pozice: Záložník
Zápasy: 38
Góly: 5
Klub: West Bromwich Albion
Narozen: 22. dubna 1989

V reprezentaci do 21 let hrál v týmu Severního Irska, později však přešel do Irska. Jeho největší předností je rychlost, kterou často utíká obráncům.

James McClean oslavuje gólFoto Reuters

Aiden McGeady

Pozice: Záložník
Zápasy: 81
Góly: 5
Klub: Sheffield Wednesday
Narozen: 4. dubna 1986

Rodák z Glasgow působil pod Martinem O’Neillem už v Celtiku. V letošní sezoně upadl v Evertonu v nemilost, a tak se přesunul na hostování do Sheffieldu Wednesday s tím, že chtěl hrát pravidelně.

Stephen Quinn

Pozice: Záložník
Zápasy: 13
Góly: 0
Klub: Reading
Narozen: 1. dubna 1986

Trenér Irska Martin O’Neill vložil důvěru do záložníka Readingu v úvodních dvou zápasech kvalifikace proti Gruzii a Německu. Quinn je pracovitý a agresivní záložník se šikovnou levou nohou.

Wes Hoolahan

Pozice: Záložník
Zápasy: 29
Góly: 2
Klub: Norwich City
Narozen: 20. května 1982

Irský Messi nebo Wessi – takové přezdívky dostal Wes Hoolahan od fanoušků. Na hřišti má roli vyžadující hodně pohybu. Záložník za Irsko odehrál prvních 90 minut až ve 31 letech, ale kouč O’Neill věří, že má ještě spoustu mezinárodního fotbalu před sebou.

ÚTOČNÍCI


Jon Walters

Pozice: Útočník
Zápasy: 38
Góly: 10
Klub: Stoke City
Narozen: 20. září 1983

Walters je jedním z hrdinů kvalifikace, kde vstřelil pět gólů včetně obou gólů během domácího zápasu play off kvalifikace proti Bosně a Hercegovině. Dokáže hru řídit, je neúprosný a pyšní se skvělou fyzičkou.

Shane Long

Pozice: Útočník
Zápasy: 61
Góly: 15
Klub: Southampton
Narozen: 22. ledna 1987

Jeho vítězný gól v domácím utkání kvalifikace proti Německu budou žít v paměti fanoušků Irska ještě hodně dlouho. Do útoku přináší obrovskou sílu a pyšní se také skvělou fyzickou kondicí.  Jeho neustálé napadání je noční můrou obránců protivníka.

Daryl Murphy

Pozice: Útočník
Zápasy: 20
Góly: 0
Klub: Ipswich Town
Narozen: 15. března 1983

Murphy může hrát na levé straně, jak již mnohokrát učinil, ale nejšťastnější je na hrotu. Jeho kariéra byla plná výkyvů, ale nakonec se usídlil v Ipswich Town, kde se stal s 27 góly nejlepším střelcem Championship v sezoně 2014/15.

Robbie Keane

Pozice: Útočník
Zápasy: 143
Góly: 67
Klub: Los Angeles Galaxy
Narozen: 7. června 1980

Kapitán týmu, rekordman Irska v počtu odehraných zápasů i vstřelených gólů. Zřejmě nebude nastupovat v základní jedenáctce, ale jeho přínos týmu zůstává stále obrovský. Během kvalifikace dal pět gólů, všechny proti Gibraltaru. Zřejmě bude střídajícím žolíkem.

Představení dalších týmů skupiny E

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 2 0 1 3:1 6
2. Belgie 3 2 0 1 4:2 6
3. Irsko 3 1 1 1 2:4 4
4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud