15. června 2016 • 19:08

Další rvačky, Angličané řádili v Lille. Ruské politiky naštvalo zatýkání

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedají si pokoj… Policie musela na fotbalovém EURO ve Francii opět řešit násilnosti fanoušků, tentokrát zasahovala proti zdivočelým anglickým hooligans, kteří v Lille chtěli napadnout Rusy. S těmi se bijí už od pátku, vše vyvrcholilo ostudou na tribunách po jejich vzájemném zápase a podmíněným vyloučením Ruska ze šampionátu. Francouzská policie už dříve zatkla čtyřicet ruských rowdies, na což ostře reagovali tamní politici.



Ve středu dorazily do Lille, kde se hrál duel Ruska se Slovenskem (1:2), stovky anglických fanoušků, kteří se přesouvají do nedalekého Lens na čtvrteční zápas s Walesem. Nepokoje vypukly v Lille poblíž nádraží, kde si podle některých informací chtělo na 700 Angličané počíhat na Rusy.

Fandové poničili jedno ze zaparkovaných aut, následně vybuchla pyrotechnika, což způsobilo paniku. Policie proti zdivočelým a opilým fanouškům použila slzný plyn. Podle agentury AFP si střet fandů s policií vyžádal minimálně jedno vážné zranění.

Zatčení Rusů je absolutně nepřijatelné, zuřil Lavrov

Právě na možné provokace ostatních táborů fanoušků upozorňovali ruští politici, kteří se ostře ohradili proti zatčení 40 ruských fanoušků. Ty francouzská policie podezřívá z účasti na násilnostech v Marseille. Několik z nich už ale propustila.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve střed v parlamentu nicméně zatýkání označil za "absolutně nepřijatelné". Podle něj ruské fanoušky provokují fotbaloví příznivci z jiných zemí, nad čímž "nelze zavírat oči". Ruské ministerstvo zahraničí si zároveň předvolalo francouzského velvyslance v Moskvě a pohrozilo zhoršením vtahů obou zemí.

Jako příklad provokování ruských fanoušků uvedl šéf ruské diplomacie záběry, na nichž tito fanoušci dupou po ruské vlajce. Také podle něj urážejí ruské politické i sportovní vedení.

Ministr sportu Vitalij Mutko dnes prohlásil, že kvůli neustálým provokacím podle něj nelze vyloučit, že násilné incidenty za účasti Rusů se budou opakovat. "Ať se stane cokoli, je okamžitě jasné, že vinni jsou Rusové," uvedl Mutko, citovaný agenturou TASS. Ve Francii je podle něj 15 000 až 20 000 Rusů, z nichž většina se "přijela podívat na dobrý fotbal".

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

Angličtí fanoušci se snaží vyhnout zásahu slzným plynem při výtržnostech v Lille
Angličtí fanoušci se snaží vyhnout zásahu slzným plynem při výtržnostech v Lille

Velvyslanec na koberečku, světlice na stadionu

Francouzský velvyslanec Jean-Maurice Ripert se dnes na základě ruského předvolání kvůli zatčení ruských fanoušků dostavil na ruské ministerstvo zahraničí. "Bylo mu zdůrazněno, že rozněcování protiruských pocitů kolem účasti ruské reprezentace na fotbalovém mistrovství Evropy může výrazně zhoršit francouzsko-ruské vztahy," uvedl podle AFP ruský úřad v prohlášení.

Policie v úterý zadržela autobus se 43 Rusy během jejich cesty do Lille na dnešní zápas se Slovenskem. Kvůli výslechu je policisté eskortovali do Marseille a podle agentury AFP už některé fanoušky propustili.

Disciplinární komise UEFA v úterý potrestala ruskou reprezentaci za řádění fanoušků podmíněným vyloučením z mistrovství Evropy. To Rusům hrozí při případných výtržnostech na stadionu. Tam byl při duelu se Slovenskem poměrně klid, je po gólu Děnise Glušakova na 1:2 se objevila v sektoru ruských fanoušků světlice. Teoreticky by ovšem i ta mohla znamenat konec sborné na turnaji...

Ruský tým je na EURO kvůli řádění fanoušků v podmínce, tenhle chlapík si z toho ale nic moc nedělal...Foto EPA

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud