Jonáš Bartoš
18. listopadu 2019 • 04:55

Tíživé ticho v Bulharsku. Překřikování s dětmi, Češi odmítali výmluvy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOFIE | Člověk na to byl dopředu připravený. Přesto ho pohled na prázdné tribuny Národního stadionu Vasila Levského v neděli večer zaskočil. Češi odehráli závěr kvalifikace o EURO v Bulharsku bez diváků, alespoň trošku byly slyšet pouze dvě hrstky přítomných, které kvůli trestu od UEFA na stadion mohly – domácí dětský „tábor“ a pak sektor hostů, na obou stranách zhruba 150 fanoušků. Výsledkem je mrzutá prohra 0:1, která českému týmu zbytečně poškodila reputaci.



Místo davů nadšených příznivců panoval už při příchodu ke stadionu nezvyklý klid a ticho. Na každém kroku jste spatřili policistu nebo pořadatele, nebýt jich a rozsvíceného stadionu, ani byste nezaregistrovali, že se v centru Sofie odehrává kvalifikační zápas o EURO.

Češi dopředu věděli, že se závěrečný duel roku 2019 v Bulharsku odehraje kvůli soupeřově trestu od UEFA za rasistické urážky při zápase s Anglií před zavřeným hledištěm.

Jak vypadala realita?

Zhruba půl hodiny před výkopem byla na rozlehlých tribunách, které od trávníku navíc dělí atletická dráha, vidět a slyšet pouze hrstka českých příznivců. Zhruba 150 nadšenců se dobře bavilo, snažili se ze všech sil fandit.

Bulharské děti, o kterých se mluvilo den před utkáním, do hlediště přišly až s úvodním hvizdem. Domácí okopírovali fígl Slovanu Bratislava, který malými příznivci téměř vyprodal utkání Evropské ligy proti Wolverhamptonu. Ti totiž do hlediště podle reglementu UEFA i přes trest smějí.

Ondřej Kolář před prázdnými tribunami v Sofii
Ondřej Kolář před prázdnými tribunami v Sofii

Čeští fanoušci i malí tahouni bulharského „kotle“ dělali, co mohli, vzájemně se překřikovali. Nicméně atmosféra zápasu stejně zůstala mizerná. Zhruba 400 diváků se ve více jak 40ti tisícovém kotli topilo jak kapky v moři.

„Každá hlasivka byla dobrá, zvlášť naši fanoušci, kteří sem přijeli. O to víc mě mrzí, že jsme jim neudělali radost v podobě vítězství,“ mrzelo českého kouče Jaroslava Šilhavého . Ticho prázdných tribun mu hodně vadilo. „Viděli jsme to všichni, tohle k fotbalu nepatří. Fotbal se hraje pro lidi a před lidmi, dneska tomu tak bohužel nebylo,“ štvalo ho.

Čeští hráči se na prázdné kulisy odmítli vymlouvat, nicméně úrovni zápasu zavřený stadion určitě uškodil. Proti Bulharsku hráli Češi většinu času pomalu, bez téměř jakékoliv myšlenky. S takovou tváří by proti nejlepším evropským celkům neměli nárok.

„Takové výmluvy nemůžeme vyslovit, šlo přece o reprezentační zápas. Chtěli jsme všichni vyhrát. Nevyšlo to. Je pochopitelně škoda, když se musí hrát bez fanoušků. Ale bylo to pro oba týmy stejné,“ prohlásil po utkání útočník Zdeněk Ondrášek.

Berličku na špatný výkon nehledal ani Ondřej Kolář, který v Sofii odchytal reprezentační premiéru. „Na jednu stranu jsem byl rád, že jsem byl na hřišti slyšet a organizoval obranu. Nicméně je smutné, když na stadionu nikdo není. Podobný zápas jsem zažil proti Liberci, také to bylo bez lidí. Připomíná to atmosféru přáteláku,“ mrzelo oporu Slavie.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud