8. června 2021 • 22:00

Česko - Albánie 3:1. Vítězná generálka na EURO, zazářil Masopust

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
90
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté v generálce na EURO porazili v Praze na Letné Albánii 3:1. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se dostali v prvním poločase do vedení zásluhou Patrika Schicka, který se trefil z voleje po centru Lukáše Masopusta. V závěru prvního dějství srovnal Sokol Cikalleshi. V 68. minutě rozhodl křižnou střelou z vápna Masopust. V závěru ještě navýšil skóre krásnou hlavičkou Ondřej Čelůstka.



Český tým zvítězil poprvé po třech zápasech. Generálku na Euro vyhrál po dvou duelech, v letech 2012 a 2016 před závěrečným turnajem utrpěl shodně domácí porážku 1:2.

Do Eura vstoupí svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v pondělí v Glasgow zápasem proti domácímu Skotsku. Tamtéž o čtyři dny později změří síly s Chorvatskem a základní skupinu zakončí 22. června v Londýně proti Anglii.

Šilhavý udělal čtyři změny v základní sestavě oproti zápasu v Itálii. Mezi tyčemi nastoupil Vaclík, od úvodu začaly opory Souček s Schickem a v obraně dostal šanci Kalas, který kvůli zranění v pátek nehrál.

Domácí se prvních 10 minut hledali a pak převzali otěže. V 16. minutě Souček povedenou kolmicí vysunul Jankta, který ale samostatný únik neproměnil a jen trefil brankáře.

Za dvě minuty už favorit vedl. Po rychle vhozeném autu nacentroval Masopust od lajny do vápna a Schick z voleje poslal míč k tyči. Pětadvacetiletý útočník se za národní A-tým prosadil pojedenácté a potvrdil pozici nejlepšího střelce v nominaci. Zároveň šlo o jubilejní 1500. branku v české a československé reprezentační historii, v předchozích dvou duelech Šilhavého výběr neskóroval.

Radost Lukáše Masopusta, který vrátil Česku vedení ve druhém poločase
Radost Lukáše Masopusta, který vrátil Česku vedení ve druhém poločase

Domácí mohli před několika stovkami diváků náskok pojistit. Souček ale pálil vedle, Masopust měl v 25. minutě při úniku zakončení na dlouhou nohu a po Janktově centru hlavičkoval Schick do gólmana. Ve 27. minutě šel podruhé sám na branku Jankto, ale vracející se Djimsiti balon ukopl na roh.

Ve 42. minutě Albánci, kteří nepostoupili na Euro a na velké akci si zahráli jen v roce 2016, nečekaně srovnali. Hosté rychle rozehráli a Cikalleshi přesnou střelou k tyči ze střední vzdálenosti zaskočil Vaclíka. Podobně jako Schick dal 11. gól za reprezentaci.

Po změně stran došlo k několika strkanicím. Jednu způsobil i Coufal, který při dohrávání akce nechtěně povalil italského trenéra Albánie Reju. V 62. minutě po povedené akci vypálil z otočky Schick, ale trefil jen Selmaniho.

Za šest minut po trojitém střídání, po němž se dostal na trávník mimo jiné i sparťanský mladík Hložek, už Češi udeřili. Pekhart šikovně sklepl míč patičkou Daridovi, který vysunul Masopusta a ten přízemní střelou k zadní tyči překonal Selmaniho. V reprezentaci skóroval podruhé.

Za dvě minuty mohl odpovědět Cikalleshi, ale Vaclík jeho skákavou střelu k tyči vyrazil. V 89. minutě domácí první vzájemný duel s Albánií od rozdělení federace definitivně rozhodli. Na centr střídajícího Peška z přímého kopu si naběhl Čelůstka a v těžké pozici hlavou poslal míč k tyči. Sparťanský stoper si připsal na svém domácím stadionu třetí reprezentační gól. V nastavení ještě potom Vaclík vytěsnil Bareho střelu na tyč.

Góly

Domácí: 18. Schick, 68. Masopust, 89. Čelůstka

Hosté: 42. Cikalleshi

Sestavy

Domácí: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Král (64. Holeš), Souček – Masopust (74. Pešek), Darida (C) (74. Barák), Jankto (64. Hložek) – Schick (64. Pekhart).

Hosté: Selmani – Ismaili, Djimsiti, Kumbulla – Veseli (71. Doka), Abrashi (C) (81. Laci), Bare, Kallaku (54.Çekiçi), Trashi (71. Lenjani) – Manaj (81. Balaj), Cikalleshi (81. Seferi).

Karty

Domácí: Souček

Hosté: Abrashi

Rozhodčí

Kralovič – Štrbo, Poláček (všichni SVK)

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha

10 hvězd EURO 2021: Mbappé vs. Ronaldo, Lewandowski, co Joao Felix?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Jak dopadnou Češi na EURO? Klíč k úspěchu i slabiny, redaktoři věří postupu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
90

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud