15. června 2021 • 22:52

Francie – Německo 1:0. Souboj velmocí rozhodl vlastní gól Hummelse

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistři světa Francouzi porazili v Mnichově v úvodním utkání na fotbalovém evropském šampionátu Německo 1:0. Zápas skupiny F rozhodl ve 20. minutě vlastním gólem stoper Mats Hummels. Němci prohráli svůj zahajovací zápas na závěrečném turnaji ME poprvé.



Finalisté posledního Eura Francouzi neprohráli s Německem pošesté za sebou a od roku 1987 mu ve stejném počtu utkání nepodlehli také na jeho hřišti. Německé fotbalisty zdolali na evropském šampionátu i podruhé po semifinálové výhře 2:0 před pěti lety.

„Odehráli jsme skvělé utkání proti výbornému soupeři. Nebyli jsme daleko od druhého gólu, který by nás uklidnil,“ řekl francouzský trenér Didier Deschamps televizní stanici M6.

Další zápasy čekají oba týmy v sobotu. Francie se představí v Budapešti proti domácímu Maďarsku, které dnes vstoupilo do turnaje prohrou 0:3 s obhájcem titulu Portugalskem. Právě s ním se Němci utkají v bavorské metropoli.

Těsně před začátkem zápasu přistál na hřišti ekologický aktivista na padáku opatřeném motorem. Výkop však jeho akce nezpozdila.

První poločas mnoho příležitostí nenabídl. V 17. minutě útočník Mbappé zblízka nepřekonal brankáře Neuera. O tři minuty později se však Francouzi dočkali, když Hernándezovu přihrávku před branku napálil Hummels do vlastní sítě. „Nemůžete ho z toho vinit, je to smůla. Ta přihrávka byla velmi prudká. Možná už předtím jsme to měli ubránit lépe. Pro Matse pak bylo složité zastavit míč,“ citovala německá média trenéra Joachima Löwa.

EURO 2021: Pařížské předměstí zásobuje reprezentaci. Náhoda?
Video se připravuje ...

Němci se v úvodním dějství k přímému ohrožení gólmana Llorise nedostali, Gündogan vypálil z šestnáctky vedle.

Po změně stran skončila střela francouzského záložníka Rabiota na tyči. Vzápětí si Němci vypracovali největší šanci v utkání, jenže Gnabry po Gosensově centru zakončil nad.

V 66. minutě si Mbappé pohrál s německými obránci a zvýšil na 2:0, kvůli ofsajdu však jeho trefa neplatila. To samé se Francii přihodilo o necelých 20 minut později. Tentokrát rozhodčí upřeli radost Benzemovi, který se před ME dostal do nominace trenéra Didiera Deschampse poprvé od podzimu 2015. Přesto se dvojnásobní vítězové Eura radovali z páté výhry po sobě a navíc bez inkasované branky, jelikož Německo ze závěrečného tlaku nic nevytěžilo.

„Bylo to mimořádně náročné utkání. Do boje o vyrovnání jsme dali všechno, bojovali jsme až do konce. Věděli jsme, že Francie má fantastické protiútoky, nemohli jsme je všechny zastavit. Pokud jde o bojovnost, nemůžu týmu nic vyčíst. Chyběla nám efektivita ve finální třetině hřiště,“ prohlásil Löw, který s Německem na ME při třech účastech získal stříbro a dva bronzy. Po turnaji v roli hlavního trenéra po 15 letech u týmu skončí.

„Zasloužili bychom si bod. Máme na to vyrovnat se špičkovým mužstvům,“ konstatoval Joshua Kimmich. „Musíme se dívat dopředu. Když prohrajete první zápas, dostanete se pod velký tlak,“ dodal další záložník Toni Kroos. Vyhrát Euro po úvodní porážce se povedlo jenom Nizozemsku v roce 1988.

EURO 2021: Suchopárek se viděl v Hummelsovi a žasl nad Mbappém
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 20. Hummels (vl.)

Hosté:

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Pavard, Varane, Kimpembe, Lucas Hernández – Rabiot (90+4. O. Dembèlé), Kanté, P. Pogba – Griezmann – Benzema (89. Tolisso), Mbappé.

Hosté: Neuer (C) – Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens (88. Volland) – Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), T. Müller.

Náhradníci

Domácí: Mandanda, Maignan, Lenglet, Lemar, Giroud, Dembèlé, Tolisso, Zouma, Digne, Coman, Ben Yedder, Koundé

Hosté: Leno, Trapp, Halstenberg, Volland, Werner, Süle, Klostermann, Neuhaus, Sané, Can, Koch, Günter

Karty

Hosté: Kimmich

Rozhodčí

Del Cerro Grande (ESP) – Yuste (ESP), Fernández (ESP)

Stadion

Fußball Arena München, Mnichov (GER)

Návštěva

13000 diváků

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Francie 3 1 2 0 4:3 5
2. Portugalsko 3 1 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 1 1 6:5 4
4. Maďarsko 3 0 2 1 3:6 2

ONLINE PŘENOS - Studio EURO: Francie - Německo
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Francie Francie Jan Podroužek, redaktor Sportu Jan Podroužek, redaktor Sportu Jan Suchopárek Jan Suchopárek Německo Německo
Obnovit
Zprávy ze dne 15. 6. 2021
22:15
15. 6. 2021
Německo

Němci měli velkou šanci a mohli vyrovnat, ale Gnabry netrefil branku.

Zprávy ze dne 15. 6. 2021
21:22
15. 6. 2021
Německo

Vyrovnat mohl Thomas Müller, ale hlavičkou mířil vedle.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud