Adam Nenadál
1. července 2021 • 15:32

Csaplár: 12 km za zápas? To je rychlá procházka. Data ve fotbale vítá

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pečlivá datová analýza sportovního výkonu? Trend posledních roků žije i na EURO 2020: fotbalisté jsou po celých devadesát minut pod nepřetržitým drobnohledem kamer a jejich pohyb na hřišti pitvají do nejmenších detailů celé týmy kvalifikovaných odborníků. Ve studiu iSport.cz k zápasu Anglie – Německo to přivítal i trenér Josef Csaplár. „Považuju se za jednoho ze zakladatelů tohoto trendu u nás,“ prohlásil kouč. Podle něj jsou data výborný pomocník, ale také špatný pán.



Jsou čísla ve fotbale důležitější, než zkušené oko trenéra? Budou jednou sestavu určovat počítačové algoritmy? „Vždycky jsem se daty zabýval, ale daleko větší váhu dávám srdci, emocím,“ nabízí svůj pohled Csaplár.

„Když chcete ve fotbale dosáhnout úspěchu, musíte mít dvě věci: dobrou kabinu a vzdělání. Pokud nemáte kabinu, můžete mít počítačů a dat kolik chcete, ale není vám to nic platné. A naopak: bez vzdělání můžete mít úspěch s dobrou kabinou, jenže ten bývá jen krátkodobý,“ říká trenér, který má titul s Libercem a vedl i pražskou Slavii.

EURO 2021: Bitva Česka s Dánskem se už blíží, který tým postoupí do semifinále?
Video se připravuje ...

Csaplár ve studiu iSport.cz vzpomínal i na začátky datové analýzy a práce s videem v Česku: „Když jsme dělali rozbory zápasů s Libercem, tak se mi v novinách fotbalové legendy smály, že něco hledám v počítači. Co jsem na to měl říct? Že jsou nevzdělaní?“

Podle zkušeného kouče je klíč ke správné interpretaci získaných dat. „Třeba statistika o naběhaných kilometrech,“ nabízí Csaplár konkrétní příklad: „Někdo si řekne: Hele oni naběhali 11 kilometrů za zápas, ti druzí 12, takže je přeběhali. Ale když jdete rychlou chůzí, tak dáte třeba 6 kilometrů za hodinu. To znamená, že za hodinu a půl ujdete 9 kilometrů – takže to zas tak daleko od těch dvanácti není. Je kvantitativní populistický ukazatel, na který všichni koukají, ale který nemá s kvalitou a s tím, jak ten který hráč hrál, nic společného.“

Co ještě Csaplár k číslům říkal? Podívejte se ve VIDEU.

EURO 2021: Od Joachima Löwa k českým tělocvikářům. Trenérská profese upřímným pohledem Josefa Csaplára.
Video se připravuje ...

Csaplár: Před Holešem klobouk dolů, ale přál bych si, aby tu vyrostl playmaker
Video se připravuje ...

Tým Dánska: Z ofenzivní mašiny jde strach, mužstvo nezlomila ani ztráta hlavní hvězdy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud