Jakub Konečný
2. července 2021 • 18:50

Souboj favoritů o zlato na EURO! Conte nabízí Italům recept na Belgii

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva favoriti, kteří si na turnaji tak trochu prohodili role. Zatímco někdy tak trochu naivní Belgie hraje na EURO 2020 maximálně účelně a úsporně, Itálie odhodila obvyklý machiavellismus a svým fotbalem baví. Teprve dnešní čtvrtfinále ukáže, komu změna stylu přinesla víc užitku, ale jedno je jisté už teď. Postupující bude horkým kandidátem na zlato.



Vedou žebříček FIFA a tým mají našlapaný prvotřídní kvalitou od sklepa až po půdu. Jenže čas letí – a skvělá belgická generace na mezinárodní úspěch, který jí byl dávno předpovídán, stále čeká. Kevin de Bruyne, hlavní hvězda souboru, oslavil v neděli třicáté narozeniny, takže tohle EURO je jednou z posledních možností udělat díru do světa, než se celá parta ocitne definitivně za zenitem.

Jenže v cestě stojí Itálie, která na turnaji zatím nešlápla vedle. A na Belgii historicky umí, před pěti lety ji porazila v prvním zápase základní skupiny mistrovství Evropy ve Francii suše 2:0. Jen pro zajímavost – základní sestava squadry azzurry se od té doby změnila na devíti místech, zatímco Red Devils pouze na třech.

„Itálie je s Belgií na stejné úrovni, můžeme jim způsobit problémy a postoupit,“ míní Antonio Conte, který tehdy stál na italské lavičce a sestavil vítězný plán. Od svého nástupce Roberta Manciniho očekává to samé.

Italové slaví postup do čtvrfinále, Rakousko zdolali až po prodloužení
Italové slaví postup do čtvrfinále, Rakousko zdolali až po prodloužení

„Každý pohyb, každá přihrávka, každý souboj je rozhodující, detaily v takových zápasech rozhodují. Budeme je trápit po křídlech a Jorginho bude ve středu diktovat tempo hry,“ tipuje kouč, který s milánským Interem ukončil devítiletou nadvládu Juventusu v Serii A. Velký podíl na tom ovšem měl rovněž útočník Romelu Lukaku, kterého Conte přivedl z Manchesteru United. Belgický tank se na EURO trefil zatím třikrát a pro každého soupeře představuje hrozbu prvního stupně.

„Náš nároďák ukázal identitu, kterou některé jiné týmy ještě nezískaly. Belgie je impozantní po individuální i kolektivní stránce a Lukaku v něm představuje přírodní sílu. Ale neřeknu nic objevného, když zmíním, že podstatná bude rovněž přítomnost De Bruyna a Edena Hazarda,“ upozorňuje Conte na další dvě hvězdy, které nedohrály osmifinále s Portugalskem (1:0) kvůli zranění. A jejich start v dnešním zápase zůstává nejistý.

„Roberta Martíneze za práci, kterou v posledních letech odvedl, respektuju,“ netají Conte. „Ale výkon Belgie proti Portugalsku nebyl z pohledu defenzivy ani agresivity přesvědčivý.“

To samé se ovšem dalo říct o způsobu, jakým Itálie v osmifinále přešla přes Rakousko. V základní hrací době vykázala pouze jednu střelu na branku, snaživého soupeře udolala až v prodloužení těsně 2:1 díky gólům náhradníků Federika Chiesy a Mattea Pessiny.

„Taková těsná a vydřená vítězství jsou kolikrát cennější, protože vám znovu připomenou to nejdůležitější – zde už není žádný prostor pro chyby,“ soudí Conte.

Kdo si vezme jeho slova k srdci?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud