11. července 2021 • 23:55

EURO ovládla Itálie! Donnarumma vychytal penaltový rozstřel

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
44
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Itálie podruhé v historii a poprvé od roku 1968 vyhráli mistrovství Evropy. Ve finále v londýnském Wembley porazili domácí Anglii 3:2 na penalty. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1. Italové slaví první zlato na velkém turnaji od mistrovství světa 2006.



Albion poslal do vedení po 117 vteřinách hry nejrychlejším gólem v dějinách finálových zápasů Eura obránce Luke Shaw. V 67. minutě srovnal stoper Leonardo Bonucci.

Teprve podruhé v historii evropských šampionátů a poprvé od roku 1976, kdy Československo zdolalo Západní Německo, došlo na penaltový rozstřel. Ten Italové zvládli stejně jako v semifinále se Španělskem. Naopak „Three Lions“ v něm počtvrté za sebou na Euru neuspěli.

Itálie, která v generálce na Euro rozdrtila českou reprezentaci 4:0, nepodlehla Anglii ani v pátém utkání na velkém turnaji. Sérii neporazitelnosti natáhla na 34 utkání.

Svěřenci trenéra Garetha Southgatea, kteří šest ze sedmi utkání na mistrovství Evropy odehráli na národním stadionu ve Wembley, bleskově udeřili. Trippier nacentroval na zadní tyč na Shawa, který halfvolejem s pomocí odrazu od tyče otevřel skóre. Ve 14. startu za národní tým si připsal premiérovou trefu, čímž si dal stylový dárek k pondělním 26. narozeninám.

Italové poprvé zahrozili až v 35. minutě, Chiesa ale individuální akci zakončil přizemní střelou vedle. V nastavení prvního poločasu anglický stoper Stones zblokoval Immobileho ránu z vápna. Po necelé hodině utkání brankář Pickford zastavil Insigneho a o chvíli později vytáhl Chiesův přízemní pokus.

Itálie ovládla EURO 2021!
Itálie ovládla EURO 2021!

V 67. minutě se Itálie dočkala srovnání. Verrattiho hlavičku po rohu Pickford vyrazil do tyčky, od níž se míč odrazil k zakončujícímu Bonuccimu. Italský stoper se věku 34 let a 71 dní stal historicky nejstarším střelcem v historii finále Eura.

Třetí ze čtyř duelů výběru kouče Roberta Manciniho v letošní vyřazovací části nerozhodla normální hrací doba. V rozstřelu uspěli Italové Berardi, Bonucci a Bernardeschi a Angličané Kane a Maguire, po nichž se neprosadil ani jeden z tria střídajících hráčů Rashford, Sancho a Saka. Za tým z Apeninského poloostrova neproměnili Belotti a Jorginho.

Góly

Domácí: 67. Bonucci

Hosté: 2. Shaw

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (C), Emerson (118. Florenzi) – Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) – Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (54. D. Berardi), L. Insigne (91. Belotti).

Hosté: Pickford – Walker (120. Sancho), Stones, Maguire – Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. J. Henderson, 120. Rashford), Shaw – Mount (99. Grealish), Kane (C), Sterling.

Náhradníci

Domácí: Sirigu, Meret, Locatelli, Belotti, Berardi, Pessina, Acerbi, Cristante, Bernardeschi, Bastoni, Florenzi, Tolói

Hosté: Ramsdale, Johnstone, Grealish, Henderson, Rashford, Mings, Coady, Sancho, Calvert-Lewin, James, Saka, Bellingham

Karty

Domácí: Barella, Bonucci, L. Insigne, Chiellini, Jorginho

Hosté: Maguire

Rozhodčí

Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (všichni NED)

Stadion

Wembley Stadium (Londýn)

Návštěva

64 950 diváků

ONLINE PŘENOS - Reakce na finále EURO
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Anglie Anglie Itálie Itálie
Obnovit
Zprávy ze dne 13. 7. 2021
12:07
13. 7. 2021
 

Zatímco do týmů různých expertních webů jako WhoScored se dostali Patrik Schick i Vladimír Coufal, v oficiálním nejlepším týmu podle UEFA nefiguruje ani jeden. Chybí v něm i Cristiano Ronaldo, který stejně jako Schick dal nejvíc gólů na turnaji, pět. Na hrotu UEFA upřednostnila Romela Lukaka.

NEJ TÝM EURO PODLE UEFA: Gianluigi Donnarumma (Itálie) - Kyle Walker (Anglie), Leonardo Bonucci (Itálie), Harry Maguire (Anglie), Leonardo Spinazzola (Itálie) - Pierre-Emile Höjbjerg (Dánsko), Jorginho (Itálie), Pedri (Španělsko) - Federico Chiesa (Itálie), Romelu Lukaku (Belgie), Raheem Sterling (Anglie)

Zprávy ze dne 13. 7. 2021
9:33
13. 7. 2021
Itálie

Italové po návratu domů oslavili titul mistrů Evropy v Římě. Cestu autobusem mezi davy fanoušků původně kvůli koronavirovým restrikcím nechtěly místní úřady povolit, šampioni je ale přesvědčili. "Vyšly jsme z toho vyjednávání vítězně a mohli jsme tak oslavit trofej s fanoušky. Ten pohár patří jim," komentoval obránce Leonardo Bonucci.

Italové slaví v ulicích Říma
Zprávy ze dne 13. 7. 2021
9:36
13. 7. 2021
Itálie

Dres se svým jménem dostal italský premiér Mario Draghi, když šampiony přívítal zpět doma. Italům na místě gratuloval i prezident Sergio Mattarella, který připomněl i jednoho hráče, který se oslav nedožil. "Celou dobu jsme mysleli na Davide Astoriho," řekl. Právě památce kapitána Fiorentiny, který v roce 2018 zemřel ve spánku v pouhých 31 letech, věnoval Giorgio Chiellini italský triumf.

Italský premiér Mario Draghi dostal dres
Zprávy ze dne 13. 7. 2021
8:38
13. 7. 2021
Anglie

Pilot formule 1 Lando Norris byl při odchodu z nedělního finále fotbalového mistrovství Evropy ve Wembley přepaden. Podle prohlášení stáje McLaren lupiči jednadvacetiletému jezdci ukradli hodinky.

„Naštěstí Lando vyvázl bez zranění, ale je pochopitelně otřesený,“ uvedl McLaren a dodal, že případem se už zabývá policie. Podle médií byl Norris přepaden ve chvíli, kdy nastupoval na parkovišti do auta. Cenu hodinek vyčíslila na 40 tisíc liber.

 

Britský jezdec formule 1 Lando Norris na finále EURO ve Wembley
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
17:02
12. 7. 2021
Anglie

Nové záběry z finále ukazují, jak Gareth Southgate vybíral penaltové střelce. Kdyby rozstřel došel do šesté série, měl jít kopat brankář Jordan Pickford, po něm Kalvin Phillips. Hráč, kterého Southgate označil jako osmičku, stál mimo záběr.

Daily Mail informuje, že gólman Pickford byl trenérským štábem už před EURO považován za jednoho z kandidátů na penaltového exekutora. Po neúspěšných pokusech Sancha, Rashforda a Saky ale na jeho penaltu nedošlo...

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
16:03
12. 7. 2021
 

Evropská fotbalová asociace UEFA zkoumá možnost, jak do budoucna rozšířit počet účastníků mistrovství Evropy ze stávajících 24 na 32. Nový formát by se mohl týkat již ME 2028, jehož pořadatel se bude volit za dva roky. V případě, že by došlo k rozšíření účastníků finálového turnaje na 32, musel by se změnit i kvalifikační formát. Při současném počtu 55 evropských asociací by se ME účastnila více než polovina všech celků. Změna by se neměla dotknout nejbližšího ME v roce 2024, které je v Německu naplánované nadále s 24 účastníky.

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
15:28
12. 7. 2021
Josef Csaplár

Top hráči právě skončeného EURO? Donnarumma či Sterling. Za co dal trenér Josef Csaplár Čechům čtyřku? Podívejte se na VIDEO.

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
15:22
12. 7. 2021
Anglie

Na londýnském nádraží Waterloo po finále parafrázují známý anglický slogan, který nakonec nedošel naplnění: Fotbal se tentokrát nevrátil domů, ale vy můžete opustit váš domov.

Na londýnském nádraží Waterloo po finále parafrázují známý slogan: Fotbal se tentokrát nevrátil domů, ale vy můžete opustit váš domov. Na londýnském nádraží Waterloo po finále parafrázují známý slogan: Fotbal se tentokrát nevrátil domů, ale vy můžete opustit váš domov.
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
15:12
12. 7. 2021
Anglie
  • „Až pojede Gareth Southgate domů, musí si říct, že těch pět hráčů vybral špatně,“ byl přesvědčený irský záložník Damien Duff. 
  • José Mourinho:  „Kde byli v téhle situaci Raheem Sterling, John Stones nebo Luke Shaw? Proč nezůstali na hřišti Henderson s Walkerem? Myslím, že na toho kluka to bylo hodně, když to v ten moment leželo všechno na jeho bedrech."
  • Roy Keane: „Pokud jste Grealish nebo Sterling, nemůžete před sebe pustit dítě. Nemůžete sedět a říkat si, že devatenáctiletý kluk půjde před vámi, i když jste odehrál víc zápasů, máte víc zkušeností.“ 

Souhrn reakcí na neúspěšný anglický penaltový rozstřel čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
14:41
12. 7. 2021
Itálie

Oslavy titulu v Itálii mají také tragický rozměr. Vyžádaly si jednu oběť a několik zraněných. V sicilském Caltagirone přišel při autonehodě o život dvaadvacetiletý mladík, který podle policie spěchal slavit. V Miláně bylo zraněno 15 lidí, z toho tři vážně. Jeden z fanoušků přišel o tři prsty, když mu v ruce explodovala zábavná pyrotechnika.

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
13:30
12. 7. 2021
Anglie

Trenér anglických fotbalistů Gareth Southgate prozatím o svém konci na lavičce národního týmu neuvažuje. Padesátiletý kouč dnes novinářům řekl, že si po porážce ve finále mistrovství Evropy chce vzít čas na odpočinek. Rád by se dostal s týmem na mistrovství světa v Kataru v roce 2022, do kdy má platnou smlouvu. „Nemyslím, že je vhodný čas nad těmito věcmi přemýšlet. Musíme se teď hlavně kvalifikovat do Kataru. Potřebuji se s odstupem na celý turnaj podívat a odpočinout si,“ citovala Southgatea agentura Reuters.

Gareth Southate utěšuje Bukayo Saku po penaltové prohře
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
13:07
12. 7. 2021
Anglie

Rasistické urážky vůči anglickým fotbalistům, kteří neproměnili pokutové kopy ve inále, odsoudil i premiér Boris Johnson. „Tenhle anglický tým by měl být oslavován jako hrdinové, ne rasisticky urážen na sociálních sítích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět,“ napsal na Twitter.

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
12:22
12. 7. 2021
Itálie

Italským hrdinou se mimo jiné stal brankář Gianluigi Donnarumma, který zazářil při penaltách. Podle dvaadvacetiletého gólmana bylo v nedělním finále v Londýně klíčové, že jeho tým nepoložila inkasovaná branka už ve druhé minutě.

 

„Všichni vědí, jak jsme začínali, a tohle je naprosto zasloužené. Rychlý gól nás mohl pohřbít, ale takoví nejsme. My se nikdy nevzdáváme,“ řekl italským novinářům Donnarumma, který jako první gólman v historii Eura získal cenu pro nejlepšího hráče turnaje.

 

Odmítl srovnání s legendárním brankářským předchůdcem a jmenovcem Buffonem, jenž slavil triumf na mistrovství světa 2006. Tehdy Italové podobně porazili Francii po výsledku 1:1 na penalty. „Gigione je nejlepší ze všech. Já se snažím odevzdat maximum a pomoci týmu, ale on je číslo jedna. Uvidíme, jakou budu mít kariéru a kde skončím,“ uvedl Donnarumma.

Italský hrdina Gianluigi Donnarumma
Zprávy ze dne 12. 7. 2021
12:04
12. 7. 2021
Itálie

Italové titulem mistrů Evropy vydělali maximální možnou částku 28,25 milionu eur (v přepočtu 729 milionů korun), protože turnajem prošli bez porážky. Angličany nedělní prohra ve finálovém penaltovém rozstřelu připravila o tři miliony eur (asi 206 milionů korun). Vítězný tým ve finále získal prémii osm milionů eur, zatímco poražený finalista pět milionů.

 

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) coby pořadatel šampionátu kvůli dopadům koronavirové pandemie zkrátila odměny na Euru o 40 milionů eur (1,02 miliardy korun). I tak jde s celkovými 331 miliony eur (přes 8,48 miliardy korun) o rekordní částku.

 

Česká reprezentace postupem a účinkováním na mistrovství Evropy vydělala Fotbalové asociaci ČR (FAČR) v přepočtu zhruba 378 milionů korun. Částka se po odečtení nákladů za start na šampionátu rozdělí mezi asociaci a reprezentační výběr.

Zprávy ze dne 12. 7. 2021
11:47
12. 7. 2021
Anglie

Rasistické urážky hráčů, kteří v rozstřelu neproměnili penalty, na Twitteru odsoudil princ William, vévoda z Cambridge. „Jsem znechucen rasistickými nadávkami na adresu Angličanů. Je naprosto nepřijatelné, že fotbalisté musejí toto odporné chování snášet. Okamžitě to musí přestat a všichni zúčastnění by měli nést odpovědnost.“

Vstoupit do diskuse
44

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud