21. března 2024 • 22:39

Kdo doplní českou skupinu na EURO? Už je jasněji! Dál jdou také Poláci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zbývajícím soupeřem českých fotbalistů v základní skupině na mistrovství Evropy bude buď Gruzie, nebo Řecko. Hráči Gruzie v semifinále play off kvalifikace porazili Lucembursko 2:0, Řekové do finále o postup na šampionát v Německu prošli po výhře 5:0 nad Kazachstánem. V základní skupině F jsou s Českem již Portugalsko a Turecko.



Gruzie může i nadále snít svůj velký sen o prvním postupu na závěrečný turnaj. Kvůli karetnímu trestu jí přitom chyběla největší hvězda, Kviča Kvaracchelija z Neapole. Dokonale ho však zastoupil nečekaný hrdina, útočník Budu Zivzivadze z Karlsruhe, který dvěma góly rozhodl. Lucemburčané se sice radovali z vyrovnání na 1:1, jejich branka však po posouzení videorozhodčím neplatila. Hosté navíc dohrávali o deseti bez vyloučeného Chanota.

Řekové rozhodli ještě do přestávky, v prvním poločase deklasovali Kazachy 4:0 a s předstihem si zajistili postup. Domácí kanonádu v Aténách zahájil Bakasetas z penalty. Další tři góly si byly podobné, padly po vynikajících centrech z pravého křídla. Masouras a Tsimikas připravili trefy Pelkase, Ioannidise a Kourbelise. Hosté měli k dispozici několik standardek, využít je však nedokázali. Ve druhém dějství už síly na zvrat neměli, navíc si ještě dali vlastní gól.

Také další tři zápasy přinesly divoké výsledky. Polsko porazilo Estonsko hladce 5:1, přestože kanonýr Lewandowski si připsal jen jednu asistenci. Rovněž Wales využil domácího prostředí a poradil si s Finskem 4:1. Izrael musel vzít za vděk azylem v Budapešti a semifinále nezvládl, podlehl Islandu 1:4.

Největší drama nabídl duel v Bosně a Hercegovině. Domácí se tam ujali vedení, Ukrajina však dvěma góly v závěrečné desetiminutovce skóre otočila a vyhrála 2:1. Lepší z dvojice Wales - Polsko doplní skupinu D a vítěz finále Ukrajina - Island postoupí do „éčka“.

Play off kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale - semifinále:

Gruzie - Lucembursko 2:0 (1:0)
Branky: 41. a 63. Zivzivadze. ČK: 56. Chanot (Luc.).

Polsko - Estonsko 5:1 (1:0)
Branky: 22. Frankowski, 50. Zieliňski, 70. Piotrowski, 74. vlastní Mets, 76. Szymaňski - 78. Vetkal. ČK: 27. Paskotši (Estonsko).

Wales - Finsko 4:1 (2:1)
Branky: 3. Brooks, 38. Williams, 47. Johnson, 86. D. James - 45. Pukki.

Izrael - Island 1:4 (1:2)
Branky: 31. Zahavi z pen. - 39., 83. a 87. A. Gudmundsson, 42. Traustason. ČK: 73. Revivo (Izrael).

Bosna a Hercegovina - Ukrajina 1:2 (0:0)
Branky: 57. Hadžikadunič - 85. Jaremčuk, 88. Dovbyk.

Řecko - Kazachstán 5:0 (4:0)
Branky: 9. Bakasetas z pen., 15. Pelkas, 37. Ioannidis, 40. Kourbelis, 87. vlastní Tapalov.

Ve finále se utkají dvojice Wales - Polsko (vítěz doplní skupinu D), Ukrajina - Island (vítěz doplní skupinu E), Gruzie - Řecko (vítěz doplní skupinu F).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud