Karel Häring
10. června 2015 • 20:47

Reprezentace už přistála Islandu. Počasí Čechy zatím nezlobí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z REYKJAVÍKU | Po necelých čtrnácti letech se představí český národní tým na Islandu. Ten ve středu vpodvečer přistál po čtyřhodinové cestě na letišti v Keflavíku a překvapivě: přivítalo jej relativně příjemné počasí s prokukující modrou oblohou.



Tedy alespoň na chvíli. Během zhruba čtyřicetiminutové cesty autobusem do Reykjavíku, hlavního města, kde se zápas v pátek odehraje, se zatáhlo. A takhle by to mělo zůstat až do duelu, s tím, že se mohou přidat přeháňky a vítr.

Jakou intenzitu může mít na vlastní kůži, poznal před lety Petr Čech. Tehdy ještě coby brankář „jednadvacítky“ nastoupil v září 2001 na malém stadionu v Grindavíku, kde dul extrémně silný vichr. „Vzpomínám si na to, protože předtím ani potom jsem nehrál v životě zápas, že bych nemohl vykopávat od brány rovně před sebe. Musel jsem to kopat směrem do autu, aby míč neskončil v rohu nebo dokonce u mě v brance. Tahle vzpomínka se mnou zůstane napořád,“ smál se Čech.

V neregulérních podmínkách „lvíčata“ vedená Karlem Brücknerem vyhrála. Naopak den poté národní tým – už v lepším počasí – prohrál 1:3. Jediným pamětníkem tohoto duelu ze současného výběru je kapitán Tomáš Rosický. Ten se netají tím, že se mu detaily vypařily z hlavy, včetně červené karty pro jeho někdejšího klubového kolegu Jana Kollera. „Jen si vybavuju, že jsme tam docela vysoko prohráli.“

Každopádně spolu s Čechem mohou méně zkušeným parťákům alespoň částečně objasnit, co je na Islandu čeká. Aktuální teploty se pohybují okolo osmi stupňů, večery jsou chladnější. K tomu jen krátká noc. Západ slunce je krátce před půlnocí, východ ve tři ráno.

V pátek hrozí i déšť a vítr, který je typický pro severské oceánské klima více než třistatisícové země. A Rosický souhlasí, že mohou pro domácí znamenat určitou výhodu. „Všechny rozdíly hrají roli.“

Český výběr si vyzkouší místní podmínky na stadionu ve čtvrtek od 19:15 SELČ (17:15 místního). Zápas o první místo v tabulce začne v pátek ve 20:45 SELČ.

Limberský: Polární den na Islandu? Pokud budou závěsy, vyspím se
Video se připravuje ...

Procházka: Na Island jedeme vyhrát a nezmrznout
Video se připravuje ...

Darida se na srazu léčí ze sestupu Freibugu: Snažím se to dostat z hlavy
Video se připravuje ...

Kadlec o budoucnosti: Mám se hlásit ve Frankfurtu. Ale stát se může cokoliv
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud