17. října 2012 • 12:42

Skončí Bílek u nároďáku? Šéf fotbalu Pelta připustil, že je to možné

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbalový národ volá po odvolání kouče národního týmu Michala Bílka. Zloba nabrala na síle po úterní domácí remíze s Bulharskem 0:0 v kvalifikaci o postup na MS 2014. Spokojený nebude ani šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Časopis Reflex přinese ve čtvrtek informací, že měl kouč Bílek od Pelty za úkol vybojovat ze zápasů s Maltou a Bulharskem plný počet bodů, jinak by mohl ve funkci skončit. Pokud tedy Pelta bude stát za svým, mohly by se dny trenéra Bílka u reprezentace naplnit.



Fanoušky štve, že na hru národního týmu pomalu nedá koukat, vyčítají mu i taktiku včetně hry na jednoho útočníka. I tak ale Pelta ještě před letošním EURO nabídl Bílkovi prodloužení kontraktu, čímž zaskočil fotbalovou veřejnost.

Známý šíbr dal ostatně do kontraktu klauzule, aby v případě vyhazovu nemusela FAČR platit Bílka až do konce kvalifikačního cyklu. Co tedy Pelta v rozhovoru, který zveřejní ve čtvrtek Reflex, před kvalifikačními duely s Maltou a Bulharskem řekl?

„Teď potřebujeme dvakrát bodovat. Nemohu být populistický v tom, že budu kopírovat náladu veřejnosti. Musím pracovat s fakty. V případě, že trenér Bílek získá tři body s Maltou a porazíme Bulhary a budeme mít po podzimu sedm bodů, jak bych si přál, tak řeknu: takhle jsem si to vždy představoval,“ uvedl Pelta.

Ten se před zmíněnými zápasy vyjádřil i k tomu, zda by nesplněný úkol mohl znamenat trenérův konec u národního týmu. (Češi nakonec získali pouze čtyři body za výhru nad Maltou 3:1 a remízu s Bulharskem 0:0).

„Nechtěl bych destabilizovat trenérovu pozici před zápasy. U mě je jeho pozice dobrá. Fotbal ale nemá logiku. V případě, že bychom nezvládli domácí utkání a ztratili už teď po podzimu šanci být vůbec důstojným hráčem v kvalifikaci, tak se samozřejmě člověk musí zamyslet, co dál,“ poznamenal pro Reflex Pelta.

Šéf českého fotbalu přitom prozradil, že se s koučem Bílkem neshodne na nominaci některých z hráčů. Pelta konstatoval, že pokud Češi nevyhrají nad Maltou i Bulharskem, je třeba se zamyslet nad změnami.

„Zda není třeba nějaká generační výměna, podívat se na nominace a podobně. Teď má sto procent pravomocí realizační tým vedený Michalem Bílkem," prohlásil šéf FAČR.

"Samozřejmě jsou někdy situace, kdy mám úplně jiný pohled třeba na lidi, které bych nominoval. Přestože mám tu pozici, že bych na ně mohl apelovat, mají zodpovědnost oni a ručí za to. Trenér nemůže říct: on mi říkal, abych nominoval toho, nebo toho. Rozhodují výsledky,“ doplnil pro Reflex Pelta.

Z toho, že Bílek ještě před letošním EURO prodloužil smlouvu, Pelta těžkou hlavu nemá. „Michalu Bílkovi jsme dali do smlouvy nějakou výstupní klauzuli, za jakých podmínek by se mohla smlouva rozvázat i po jejím prodloužení. Byly tam domluvené podmínky, za kterých by mohl být odvolán dřív,“ prozradil šéf českého fotbalu.

„Protože veřejnost to vnímala, že když jsem mu prodloužil smlouvu na další dva roky a kvalifikační cyklus, tak mu budeme muset platit celé dva roky, i kdyby už u týmu nebyl. My měli nějakou dohodu o podmínkách, kdybychom ho vyhodili, tak aby to bylo přijatelné pro svaz i trenéra,” doplnil Pelta.

Celý článek na Reflex.cz.

Michal Bílek během utkání české fotbalové reprezentace s Bulharskem, které skončilo bezbrankovou remízou
Michal Bílek během utkání české fotbalové reprezentace s Bulharskem, které skončilo bezbrankovou remízou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud