6. října 2017 • 17:22

Dvakrát výš než Sněžka! Brazilci trpěli v Bolívii. Nelidské, štvalo Neymara

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak těžké to musí být, když proti vám nehrají jen protihráči, ale i prostředí kolem vás? Přesně takovou zátěžovou zkoušku zažili ve čtvrtek fotbalisté Brazílie. Hvězdní "kanárci," kteří už delší dobu mají postup na mistrovství světa jistý, vybojovali bezbrankovou remízu v Bolívii na stadionu v La Paz, na kterém se hráčům velmi těžce dýchá.



Stadion pojmenovaný po bývalém prezidentovi Hernandu Silesovi se nachází 3 637 metrů nad mořskou hladinou a je tak nejvýše položeným fotbalovým stadionem na světě. Pro srovnání, nejvyšší česká hora Sněžka vyrostla do výšky 1603 metrů nad mořem. Bolívijský národní stadion má jako jediný výjimku vůči regulím FIFA, podle níž se mohou profesionální zápasy hrát maximálně ve výšce tří tisíc metrů nad mořem.

Velké problémy mívají v La Paz hlavně Argentinci, kteří tam s Bolívií před pár lety ostudně prohráli 1:6 a od té doby se na specifické podmínky připravují. Naposledy netradičním "koktejlem" z paracetamolu, kofeinu a viagry.

"Problém s nadmořskou výškou se projevuje v posledních 20 minutách zápasu," upřesňoval před březnovým střetnutím argentinský kouč Edgardo Bauza. Brazílie, vedená koučem Titem, žádné speciální procedury před zápasem nepostupovala, po jeho konci ale hráči potřebovali pomoc kyslíkových masek. Pozápasovou regeneraci zdokumentovali i na Instagramu.

Podmínky, které na hřišti panovaly, se úplně nelíbily hlavní hvězdě "kanárků," Neymarovi . "Je nelidské v něčem takovém hrát. Stav hřiště, nadmořská výška... všechno bylo špatné," postěžoval si nejdražší hráč světa. Právě Neymar musel být frustrovaný i výkonem. On i jeho útočný kolega Gabriel Jesus měli nespočet šancí, všechny ale vychytal bolívijský gólman Carlos Lampe. Třicetiletý chlapík, který chytá za chilský tým Huachipato, pochytal všech dvanáct střel, které na něj brazilské superhvězdy vyslaly.

Těžko říct, zda větší odměnou byl bod, který bolívijcům už k postupu na MS nepomůže, nebo Neymarův dres, který brankářský hrdina dostal. "Měli jsme dost šancí, ale brankář měl velmi šťastný den. Zaslouží si naše gratulace," uznala hvězda PSG. 

Brazilci sice z posledních dvou utkání v kvalifikaci vybojovali jen dva body, s 38 body ale mají postup z prvního místa skupiny jistý. To Bolívijci se se 14 body krčí na předposledním místě a kvalifikaci už dohrávají spíše z povinnosti. A z radosti z toho, že sem tam můžou obrat o body slavnější sousedy.

S brazilským týmem se vyfotil před zápasem i bolivijský hráč Marcelo Martins. Ten v juniorských kategoriích ještě reprezentoval Brazílii.
S brazilským týmem se vyfotil před zápasem i bolivijský hráč Marcelo Martins. Ten v juniorských kategoriích ještě reprezentoval Brazílii.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud