Jan Vacek
5. září 2020 • 13:22

Se Skoty se hraje! Tvoří se nový tým, ale bez hráčů Slavie, Sparty a Plzně

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
56
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veletoče kolem české fotbalové reprezentace pokračují. Ještě v pátek večer se počítalo s tím, že bude na popud hygieny národní tým rozpuštěn a k pondělnímu utkání se Skotskem v rámci Ligy národů nedojde. Podle nejčerstvějších zpráv ale duel v Olomouci proběhne. Vedení reprezentace tak narychlo skládá nové mužstvo. Podle informací webu iSport.cz v něm ale nebudou zastoupení hráči Slavie, Sparty a Plzně.



Jedna útrapa za druhou stíhají během zářijového srazu českou reprezentaci. V širším realizačním týmu byla opětně zjištěna nákaza COVID-19, k pátečnímu utkání na Slovensku přesto došlo. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého v něm zvítězili 3:1, místo oslav ale přišla mrzutost.

„Sraz končí, v pondělí se proti Skotsku nehraje,“ zaznělo krátce před půlnocí z hygieny. Platnost téhle zprávy ale trvala jen několik hodin, během sobotního odpoledne vyšlo najevo, že k duelu na Andrově stadionu nakonec dojde.

„Tenhle A tým to nebude, ale Skotsku se v pondělí přeci jen po debatě s UEFA jako Česko postavíme! FAČR je nyní v úzké komunikaci s kluby a řeší, kdo za českou reprezentaci nastoupí,“ uvedl na twitteru tiskový mluvčí Fotbalové asociace Michal Jurman.

Vedení reprezentace tak na rychlo skládá nový tým. A rozhodně není v jednoduché situaci, času totiž není nazbyt. Nově nominovaní hráči musí v neděli s ohledem na literu UEFA podstoupit test na COVID-19. Kdo bude negativní, může do utkání zasáhnout.

Podle informací redakce iSport.cz v něm totiž nebudou zastoupeni hráči ze tří elitních tuzemských klubů. Slavia, Sparta a Plzeň došly ke vzájemném konsenzu, že své fotbalisty pro pondělní mač neuvolní. Lze předpokládat, že zástupci jednotlivých celků povedou s šéfy svazu další jednání, jejich postoj se ale zdá být neměnný. Velká trojka v tomto případě vystupuje jednotně.

V tomto kontextu je nutné zmínit, že za téhle situace už FAČR nehraje se silnými kartami. Klasický postup, kdy svaz musí nejméně patnáct dní před začátkem reprezentační oznámit klubům, jaké hráče chce do výběru zařadit, nyní padá. Pokud by chtěl hráče ze zmíněných klubů využít, musel by se s nimi na tom domluvit. K tomu ale v případě Slavie, Sparty a Plzně téměř jistě nedojde.

Šilhavý se tak s největší pravděpodobností bude muset obejít bez klíčových mužů Jana Bořila, Vladimíra Coufala, Lukáše Masopusta, Bořka Dočkala či Ondřeje Čelůstky. Týká se to i dalších reprezentantů, jmenovitě Adama Hložka, Ondřeje Kúdely, Davida Hovorky, Lukáše Kalvacha nebo Jakuba Brabce.

Jak by tedy nově složený tým mohl vypadat? Prvotní logika velí, že reprezentace sáhne do seznamu náhradníků, který si pro tento sraz vytvořila. Figurují v něm brankář Tomáš Koubek, obránci Lukáš Hejda, Tomáš Petrášek, Radim Řezník, Marek Suchý, záložníci Antonín Barák, Aleš Čermák, Josef Hušbauer, Jan Kopic, Tomáš Malinský, Michal Sadílek, Jaromír Zmrhal a útočníci Libor Kozák, Zdeněk Ondrášek, Milan Škoda, Stanislav Tecl a Matěj Vydra.

I v tomto případě ale můžeme rovnou škrtnout všechny hráče velké trojky. V úvahu tak připadají Koubek, Petrášek, Suchý, Barák, Hušbauer, Sadílek (musel by se přesunout z U21), Zmrhal, Škoda a Vydra. Hovorka, Matějů, Provod a Krmenčík už byli s týmem na Slovensku, u Ondráška by po přesunu z USA stála v cestě karanténa.

Protokol UEFA však v této výjimečné situaci reprezentacím umožňuje povolat i hráče mimo dopředu daný seznam náhradníků.

Zápas na Hané se Skotskem má v pondělí výkop ve 20:45.

Reakce Alexe Krále na Instagramu na ukončení reprezentačního srazu
Reakce Alexe Krále na Instagramu na ukončení reprezentačního srazu

Vstoupit do diskuse
56

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud