27. června 2018 • 21:50

Srbsko - Brazílie 0:2. Favorit ovládl skupinu, výhru vystřelil Paulinho

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Brazílie vyhráli v závěrečném duelu skupiny E mistrovství světa v Rusku v přímém souboji o postup nad Srbskem 2:0 a podle předpokladů prošli z prvního místa do osmifinále. V něm si v pondělí zahrají s Mexikem. Největšího favorita na zlato dnes poslal v Moskvě do vedení Paulinho v 36. minutě a pojistku přidal v polovině druhé půle Thiago Silva.



Pětinásobní mistři světa Brazilci dokázali napravit úvodní remízu 1:1 se Švýcarskem a v následných dvou zápasech skupiny si proti Kostarice a Srbsku připsali výhry 2:0. "Kanárci" tak odvrátili hrozbu, že by poprvé od roku 1966 neprošli do vyřazovací fáze.

"Více než dvě třetiny času jsme kontrolovali zápas. Souhlasím, že náš výkon šel oproti předchozím zápasům nahoru. Vždy je potřeba nějaký čas, aby se tým vyladil. Neřešíme to, jestli nás bookmakeři pasují do role největších favoritů mistrovství. Nežijeme prognózami, my žijeme realitou," řekl na tiskové konferenci brazilský trenér Tite.

Srbsko skončilo v tabulce třetí. K prvnímu postupu pod samostatnou hlavičkou mu nepomohlo ani úvodní vítězství nad Kostarikou, protože v dalších dvou zápasech se Švýcarskem a Brazílií nezískalo ani bod.

Srbové potřebovali zvítězit a začali aktivně, větší šanci to ale nepřineslo. Už po deseti minutách musela ze hry kvůli zranění jedna z brazilských hvězd obránce Marcelo, kterého nahradil Felipe Luís. "Nemáme informace, o tom, jak to s Marcelem vypadá. Jen vím, že se snad jednalo o problém se zády," uvedl Tite.

První větší šanci měli "Kanárci" v 25. minutě, kdy se z úhlu probojoval ke střele Neymar, ale brankář Stojkovič jeho pokus tečoval mimo. O jedenáct minut později už Brazílie vedla. Coutinho krásnou kolmicí poslal do úniku Paulinha a ten špičkou kopačky dloubl balon do sítě přes vybíhajícího brankáře.

"Viděl jsem prostor a ten pas od Coutinha byl fantastický. Byl to pro mě důležitý gól. Nejen z toho důvodu, že pro nás znamenal vítězství, ale také proto, že jsem se trefil poprvé na mistrovství. Očekávání jsou vysoká, ať jste ofenzivně nebo defenzivně laděni," řekl Paulinho.

"Kromě té situace, ze které jsme dostali gól, jsme v první půli soupeře uhlídali. Ale když hrajete proti někomu tak silnému, jako je Brazílie, musíte si na tyhle situace dávat velký pozor. Tak individuálně silní jednotlivci toho dokážou využít," řekl srbský kouč Mladen Krstajič.

Paulinho přehazuje brankáře a posílá Brazílii v zápase se Srbskem do vedení
Paulinho přehazuje brankáře a posílá Brazílii v zápase se Srbskem do vedení

Coutinho potvrdil roli nejlepšího brazilského hráče na turnaji a jako první na probíhajícímu šampionátu zaznamenal gól nebo asistenci v každém ze tří utkání. Na kontě má dvě branky a jednu přihrávku.

Ještě do pauzy mohl zvýšit Neymar, chytrým obstřelem však mířil o kousek mimo. Nejdražší hráč světa, který jen chvíli před MS vyléčil operovanou nohu, se neprosadil ani v 57. minutě, kdy ho v úniku vychytal Stojkovič.

Srbové pak přidali a po hodině hry mohli srovnat. Po chybě brankáře nejprve Mitrovičovu hlavičku stačil zblokovat Silva a útočník balkánského týmu pak po centru hlavou mířil jen do brazilského gólmana.

"Kanárci" si v době největšího srbského náporu pomohli nasazením čerstvého záložníka Fernandinha a následně standardkou. Na Neymarův roh se pověsil Silva a hlavou vstřelil svůj druhý reprezentační gól za poslední tři roky. Balkánský tým marně reklamoval údajný faul Mirandy.

"Náš tým je silný i proto, že má typově rozdílné hráče. Někdy prostě potřebujete zareagovat a obraz hry si říkal o to, abychom nasadili Fernandinha.

Brazílie se uklidnila a už ji nemuselo mrzet, že další šance neproměnila. Na MS vyhrála nad evropským celkem teprve podruhé za posledních osm utkání a protáhla více než roční sérii neporazitelnosti na 14 zápasů.

"Gratuluji Brazílii k zasloužené výhře. I moji hráči zaslouží uznání za to, jak bojovali o postup. Po letech, kdy jsme chyběli na velké akci, jsme chtěli reprezentovat srbské barvy v tom nejlepším světle. Myslím, že můžeme být spokojeni, jak k tomu hráči přistoupili," dodal Krstajič.

Góly

Domácí:

Hosté: 36. Paulinho, 68. Silva

Sestavy

Domácí: Stojković – Antonio Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov (C) – N. Matić, S. Milinković-Savić – Tadić, Ljajić (75. A. Živković), Kostić (82. Radonjić) – A. Mitrović (89. Jović).

Hosté: Alisson – Fagner, Silva, Miranda (C), Marcelo (10. Luís) – Paulinho (66. Fernandinho), Casemiro – Willian, Coutinho (80. Renato Augusto), Neymar – Jesus.

Náhradníci

Domácí: Dmitrović, Rajković, Ivanović, Rodić, Spajić, Tošić, Grujić, Milivojević, Živković, Prijović, Jović, Radonjić

Hosté: Cássio, Ederson, Danilo, Luís, Geromel, Marquinhos, Augusto, Fernandinho, Fred, Costa, Firmino, Taison

Karty

Domácí: Ljajić, N. Matić, A. Mitrović

Rozhodčí

Faghani – Sochandan, Mansouri (vš. Írán)

Stadion

Otkrytie Arena (Moskva)

Návštěva

44 190 diváků

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Brazílie 3 2 1 0 5:1 7
2. Švýcarsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Srbsko 3 1 0 2 2:4 3
4. Kostarika 3 0 1 2 2:5 1
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud