Jan Vacek
1. července 2018 • 16:00

Fotbalové šílenství na MS? V Soči vyrazili lidé radši k moři

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Byl to zápas jako řemen. Dost možná jedno z nejpřitažlivějších osmifinále světového šampionátu. Portugalsko versus Uruguay. Cristiano Ronaldo a jeho banda proti týmu s nejlepší obranou na šampionátu. A proti týmu, který se může opřít o střelecké zabijáky Luíse Suáreze s Edinsonem Cavanim. Zkrátka laskomina. Ale nenechte se mýlit, v Soči tenhle superšlágr nikoho příliš netáhl. V přetahované o pozornost lidí zvítězilo nad fotbalovým stadionem moře.



Moskva, Petrohrad, Kazaň. Ve všech těchto městech je nyní fotbal tématem číslo jedna. Po ulicích proudí tisícovky fanoušky, světovým šampionátem to zkrátka žije na maximum. O něco jižněji, v Soči, je to ovšem trochu jiný příběh. Navzdory tomu, že se tu v sobotu hrálo extrémně zajímavé osmifinále mezi Uruguayí a Portugalskem.

Soči se tradiční představě o ruském městě vymyká. Krásné počasí, moderní hotely, dlouhé pláže a samozřejmě moře. Nebýt všudypřítomné azbuky, člověk by si připadal jak někde na turecké riviéře, v Tunisku, Maroku či jiných dovolenkových destinacích.

Dějiště zimní olympiády 2014 je však jedním z měst, ve kterých se hraje světový šampionát. Příliš poznat to ale není. V sobotu dopoledne, několik hodin před výkopem zmíněného šlágru, v hotelovém komplexu potkávám chlapíka v brazilském dresu. „Ten jde určitě na zápas,“ bleskne mi hlavou. Mylná domněnka. „Fotbal? Kdepak, jsem tu s rodinou na dovolené. Na zápas se podívám večer v televizi,“ opáčí rus Anatolij, který přicestoval s manželkou a dvěma dětmi z Nižněkamsku.

Rozhodně není výjimkou. Moře v Soči zkrátka táhne víc než fotbal. Modré dresy Uruguayců či červené Portugalců se sice sem tam objeví, mnohem častěji jsou ovšem k vidění nafukovací matrace, potápěčské brýle a další propriety určené k vodním radovánkám.

Ani při přesunu na stadion se situace příliš nemění. Žádné davy fanoušků valící se na tribuny, bouřlivá atmosféra. Spíš komorní. Sem tam je slyšet nesmělé skandování, člověk ale rozhodně nemá pocit, že by se zrovna tady měl za několik desítek minut odehrát jeden z vrcholů celého šampionátu.

Najdou se ovšem výjimky. Třeba Uruguayec Maxi, který společně s partičkou kamarádů přicestoval na zápas až z vesničky poblíž Montevidea. „Cestovali jsme téměř dva dny. Takový zápas si ale nemůžeme nechat ujít. Bude to paráda. A samozřejmě postoupíme. Cristiano je sice skvělý, ale Godín ho dokáže zastavit,“ vykládá horlivě.

Samotný duel je i přes lehce nefotbalové prostředí vyprodaný. Fisht Stadium pojme přes 40 tisíc lidé. Velkou část tvoří Rusové, zdatně ji ovšem sekundují fanoušci v modré. Uruguayci mají v hledišti určitě převahu nad Portugalci. Není to překvapení. Jihoamerická země fotbalem žije, dlouhodobě navíc platí, že její fanoušci patří k těm vůbec nejoddanějším a nejvášnivějším.

Ani oni ovšem nedokážou změnit dojem, že v Soči je fotbal až na druhé koleji.

Fanoušci Uruguaye věřili už před zápasem, i po něm měli důvody k radosti
Fanoušci Uruguaye věřili už před zápasem, i po něm měli důvody k radosti

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud