25. března 2021 • 21:08

Strach o Kúdelu. Místo Walesu doma, ve Skotsku má právníky

Vstoupit do diskuse
45
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu si střihne mač s Belgií, tím pro něj reprezentační povinnosti skončí. Do Walesu k úternímu utkání kvalifikace na mistrovství světa 2022 už Ondřej Kúdela neodcestuje. Slavia se na tom dohodla s vedením reprezentace. Jedná se o přímou reakci na obvinění z rasismu ze strany záložníka Rangers Glena Kamary. „Důvodem je snaha napomoci vyšetřování UEFA i skotské policie, rovněž také obava o bezpečnost pana Ondřeje Kúdely,“ zdůvodnila advokátní kancelář Pokorný, Wágner & partneři, která Pražany zastupuje.



Od třaskavé odvety v osmifinále Evropské ligy mezi Rangers a Slavií uplynul už týden, přesto je kolem Ondřeje Kúdely stále živo. A s postupem času ještě přituhuje. I proto se vedení českého mistra rozhodlo přistoupit k tomuto vysoce neobvyklému kroku.

„SK Slavia Praha se po dohodě s vedením reprezentace rozhodla, že Ondřeje Kúdelu neuvolní pro zápas české reprezentace ve Walesu,“ uvedla advokátní kancelář Pokorný, Wágner & partneři, která ve sporu stojí na straně Sešívaných.

Na první pohled se může jednat o překvapivé rozhodnutí, má ovšem své opodstatnění. Rangers po domácí porážce 0:2 a vyřazení přešli do frontální ofenzivy, záložník Glen Kamara dokonce obvinil Kúdelu z rasistického útoku. Slavia se ohradila, prakticky okamžitě podala trestní oznámení. Dohra se tak ze zeleného pažitu přesouvá ke kulatému stolu, do akce nastupují právníci.

Už v uplynulých dnech přilétla z Ostrovů zpráva, že Kamarův advokát Aamera Anwara vyzývá skotskou policii, aby Kúdelu vzala na výslech v okamžiku, kdy se vrátí do Velké Británie. Původně se v tomto kontextu skloňoval termín 8. dubna, kdy se Slavia představí v prvním duelu čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Arsenalu.

Zkušený stoper a člen základní sestavy národního týmu se měl přes kanál La Manche vypravit ještě mnohem dřív, se svými spoluhráči už na začátku příštího týdne. Rozhodnutí Slavie ale s možným konáním skotské policie, jak k němu nabádal Kamarův agent, nemá nic společného.

„V médiích zveřejněné spekulace o případném zadržení Kúdely se nezakládají na pravdě. Skotská policie potvrdila právním zástupcům Slavie, že vyšetřování jsou teprve na začátku a že Kúdela plně spolupracuje,“ zdůraznila advokátní kancelář.

Třiatřicetiletý reprezentant absolvoval výslech u vyšetřujícího inspektora UEFA, kterým je Španěl Antonio García Alcaraz, což je v takových případech běžný postup. „Proběhlo to ve standardním procesu,“ sdělil deníku Sport advokát Radek Pokorný. Sám ovšem u výslechu nebyl, společně s Kúdelou se ho účastnil klubový právník.

Pokorný se svými kolegy naopak paralelně pracuje rovněž na trestním oznámení, které podala Slavia za fyzické napadení Kúdely v útrobách Ibrox Stadium. Dopustit se ho měl právě Kamara.

Belgii píská Skot

Taková zajímavost, třeba se to ještě změní. Ale zatím to svítí na uefa.com docela jasně: sobotní zápas české reprezentace proti Belgii píská William Collum, ano, ze Skotska. Což je teď v českém fotbale docela choulostivá země. A pochopitelně skotští jsou také všichni jeho asistenti. UEFA dělala delegace ještě před zápasem Rangers–Slavia, a tak je možné, že na poslední chvíli dojde ke změně. Ale času moc nezbývá.

„Děláme všechno proto, abychom to z emoce a hysterie dostali na stůl s fakty. Slavia o víkendu poslala jednoduché trestní oznámení, spojila se s policií. Společně s významnou právní agenturou ve Skotsku připravujeme rozsáhlé doplnění trestního oznámení a samozřejmě se zabýváme nejen fyzickým útokem na pana Kúdelu, který po skončení zápasu proběhl, ale také dalšími okolnostmi zápasu,“ potvrdil Pokorný.

Zmíněnou spojkou na Ostrovech je advokátní kancelář Pinsent Masons, za kterou v tomto konkrétním případě vystupuje renomovaný právník Julian Diaz-Rainey.

Zatímco právnický spor mezi oběma stranami může být výpravou na dálkovou trať, na národní tým dopadne Kúdelova nenadálá absence záhy.

„Vedení reprezentace a fotbalové asociace chtějí jasně avizovat, že ochrana zdraví u všech jejích hráčů je pro ně maximální prioritou a v tomto duchu jsme také schopni zajistit bezpečnost všech členů reprezentačního týmu, tedy včetně Ondřeje Kúdely. Na druhou stranu s ohledem na skutečnost, že na rozdíl od SK Slavia Praha, která komunikuje s místní policií ve Skotsku, neznáme situaci na místě, obavám klubu rozumíme,“ uvedla reprezentace v prohlášení.

Británie tak pro Kúdelu zůstane v úterý zapovězená, nemusí ovšem zůstat jen u toho. Podle informací Sportu je téměř jisté, že zkušený stoper neodcestuje ani k úvodní bitvě s Arsenalem.

„Vyhodnotíme to podle situace a kritérií, které jsou stejné jako v případě Walesu. Naším zájmem je postarání se o hráčovo bezpečí a zklidnění situace. Nedokážeme nyní odpovědět, jak se to vyvine. Varianta neúčasti na zápase je určitě ve hře. Nicméně rozhodnutí ještě nepadlo,“ zmínil Pokorný.

Jisté každopádně je, že má slávistický stoper před sebou pořádně perné období.

 

iSport podcast: Reakce Kúdely nepatří do TOP fotbalu, Gerrard alibistou
Video se připravuje ...

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
45

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud