Radek Špryňar
25. března 2022 • 19:00

Jak dál s koučem repre? Souboj o odvolání, hlavní role pro radu, ale...

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stalo se, co nikdo nechtěl. Česko je po čtvrteční noci ze hry o postup na mistrovství světa. Se Švédskem padlo 0:1 v prodloužení. Šestnáctileté čekání se protáhne minimálně na dvacet roků. Neúspěch ještě víc oslabil pozici hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého. V zákulisí se čile se spekuluje, že jeho nástupcem se stane Ivan Hašek. Zájem by měl. Hodně bude záležet na názoru sportovní rady, která navrhne konkrétní řešení ke schválení výkonnému výboru FAČR.



Národní tým letí v neděli do Walesu k úternímu přípravnému utkání. Až poté se debaty rozjedou. Ivan Hašek je momentálně v Libanonu, kde dokončuje misi u tamní reprezentace. Zpátky v Česku bude zkraje příštího měsíce.

„Vše vyhodnotíme v průběhu dubna,“ pravil bezprostředně po zápase ve Švédsku předseda FAČR Petr Fousek. Ten už v listopadu naznačil, že v případě neúčasti v Kataru je výměna stráží na reprezentační lavičce zcela legitimní otázkou žádající si odbornou diskusi.

Šéf českého fotbalu byl nespokojen se třetím místem v kvalifikační skupině, což veřejně řekl. Jeho slova následně nenalezla pochopení jak u Jaroslava Šilhavého, tak u realizačního týmu. Svár se pak řešil mezi čtyřma očima, ale i před výkonným výborem.

Po čtvrtku je jasné, že národní mužstvo na fotbalovém svátku planety počtvrté v řadě bude chybět. Jde i o ekonomický problém. Strahov přišel o jistých 12 milionů dolarů, v přepočtu o masivních 270 milionů českých korun. Je zbytečné říkat, jak moc je potřeboval...

Asociace na tom není kdovíjak. Splácí půjčku, kterou si vzala, aby uhradila pohledávky ve věci strahovských pozemků. A od Národní sportovní agentury dostane letos o deset procent méně, což znamená ztrátu nějakých padesáti milionů. Všechno jde ruku v ruce. Neúspěch sportovní má vážné dopady na příjmové složce.

„Je to čerstvé... Všichni jsme zklamaní. Kluci mají v kabině hlavy dole. Cítili jsme, že minimálně do penaltového rozstřelu jsme to měli dotáhnout. Nestalo se. Přes všechny problémy s nominací, však musím kluky pochválit za výkon,“ soukal ze sebe Šilhavý v útrobách Friends Areny po porážce se Švédskem.

Když dostal otázku, zda mu přijde spravedlivé, aby se jeho budoucnost řešila, otevřel se o chlup víc. „To já nerozhodnu. Je mi proti srsti to nyní řešit. Jsem připravený na cokoliv. Napřed si to musíme vyhodnotit s kolegy. Posledního července nám končí smlouva. Budeme sedět s vedením reprezentace, následně s výkonným výborem. Uvidíme, co se stane,“ roztáhl bezmocně ruce.

Co se tedy bude dít dál? Jaký proces nastane?

Souboj argumentů

Výkonný výbor v průběhu dubna rozhodne, zda bude Šilhavému prodloužena smlouva, nebo okamžitě skončí. Nedávalo by smysl, aby současný štáb vedl mužstvo během čtyř zápasů Ligy národů v červnu.

Je jisté, že strahovské velení bude chtít znát názor sportovní rady v čele s Vladimírem Šmicerem. Uvnitř expertního sedmihlavého tělesa

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud