Jonáš Bartoš
8. prosince 2022 • 20:15

Příběh komety Argentiny: Álvarezovi pomohl i Haaland, brání jako Rooney

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reflektory míří na Lionela Messiho. Kapitána s desítkou, jenž má Argentině doručit to, co zvládl jeho bájný předchůdce Diego Maradona. Ve stínu hlavní persony ale řádí na šampionátu v Kataru i mladé hvězdy. Klíčovým plejerem se stává Julián Álvarez (22). Nenápadný pracant v útoku se vypracoval v ideálního pobočníka ústřední postavy týmu, mužstvo na něj spoléhá i ve čtvrtfinále proti Nizozemsku. V čem tkví schopnosti mladého talentu? A proč si jej vybrali v Manchesteru City?



Julián Álvarez. 22 let, 16 startů za reprezentaci Argentiny, 5 gólů. Klub: Manchester City. Tak vypadá vizitka jednoho z největších talentů jihoamerické kopané. Původní argentinský náhradník vystrkal ze sestavy zkušenější borce a získává respekt. Gólově se prosadil proti Polsku i Austrálii a výrazně pomáhá své zemi za kýženým úspěchem.

„Jde o pracovitého, pohyblivého, naprosto komplexního hráče. Vepředu je využitelný na všech ofenzivních pozicích. Sice má menší postavu (170 cm), ale dokáže i solidně hlavičkovat,“ shodují se odborníci na zahraniční fotbal, kteří Álvareze delší dobu bedlivě sledují.

Argentina se na startu šampionátu trápila. Výbuch proti Saúdské Arábii (1:2) přiměl trenéra Lionela Scaloniho ke změnám. Upravil systém a na plac vypustil nadrženou trojici – středovou řadu „vytunil“ Enzem Fernandezem (21), Alexisem Mac Allisterem (23) a dopředu vyslal Juliána Álvareze (22). Změny odnesl mimo jiné i vzývaný útočník Lautaro Martínez z Interu.

Mladé pušky Argentinu výrazně zvedly, Messiho parta od té chvíle v Kataru pouze vyhrává. Z Álvareze se klube jeden z nejlepších útočníků probíhajícího mistrovství – v obou zápasech (Polsko, Austrálie), do nichž šel od začátku, přispěl k výhře svého týmu brankou.

Argentina vzývá hráče, jenž ještě nedávno jako dítě zbožňoval Messiho. Sociálními sítěmi koluje fotka z roku 2011, kde pózuje se svým idolem. Po více jak deseti letech zažívá největší slast, s argentinským hrdinou nastupuje v jednom útoku. A šlape jim to náramně.

Mladý Julián Álvarez (vlevo) na fotce s Lionelem MessimFoto Twitter

„Pro mě bude Messi vždycky tím nejlepším. Mít ho v týmu beru jako privilegium, my ostatní se mu snažíme pomáhat a dělat celé Argentině radost,“ vykládal skromný útočník už před turnajem v Kataru. „Skvělým způsobem vede náš tým, tohle už se ukázalo třeba na Copě Amérika (Argentina vyhrála). Před finále s Brazílií nám řekl několik skvělých slov. Je to úžasný kapitán.“

Álvarez oslaví na konci ledna teprve 23. narozeniny. Jako mladý ročník 2000 už na sebe v začínající dospělé kariéře výrazně upozornil. Historický kousek spáchal na jaře v zápase skupinové fáze Poháru osvoboditelů. V dresu River Plate pomohl šesti góly k demolici perského Alianzu Lima 8:1.   

Dvojitým hattrickem se stal prvním hráčem za 121 let historie tradičního argentinského klubu, který nastřílel šest branek v jednom soutěžním utkání. Na jaře zvládl v dresu River Plate 17 gólů ve 26 zápasech, rok předtím ve všech soutěžích nastřílel 24 branek.

Přestup za „levné“ peníze

Evropské celky delší dobu registrovaly umění argentinského šikuly. V jedenácti letech byl na zkoušce v akademii Realu Madrid, ale kvůli pravidlům ve Španělsku klub v tak nízkém věku nemohl uskutečnit hráčův přestup. Letos v lednu se o něj vážně zajímal Manchester United, ale vedení klubu transfer tehdejšímu sportovnímu řediteli Ralphu Ragnickovi zatrhlo.

Souboj o Álvareze nakonec vyhrál konkurenční Manchester City. Útočník v lednu přestoupil za 20 milionů eur (480 milionů korun). Jaro strávil ještě na hostování doma v River Plate, na Ostrovy se přesunul v létě.

Pro City šlo o výhodný přestup za relativně „levné“ peníze na poměry v Premier League. Sledovali ho dlouhodobě, na svůj věk měl úctyhodná čísla. „V létě se řešil především Haalandův příchod, Álvarez zůstával ve stínu, což mu pomohlo v adaptaci. Neodehrál tolik minut, přesto má slušné statistiky,“ připomínají experti bilanci 7 gólů a dvou nahrávek za 20 zápasů odehraných v barvách City.

Svými výkony si vydupal pozici také v národním týmu, kde rád spolupracuje s Messim. Postupně vytlačil střelce Maura Icardiho, přednost dostává před Lautarem Martínezem i Paulem Dybalou. Tedy před věhlasnějšími i ostřílenějšími konkurenty. „Je velmi zodpovědný dozadu, při bránění trošku připomíná Waynea Rooneyho. Umí zakončit oběma nohama i z větší vzdálenosti,“ připomínají pozorovatelé další přednosti.

Stane se z Álvareze nečekaná hvězda šampionátu, která pomůže Argentině k titulu?

Argentina Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud