Radek Špryňar
8. prosince 2022 • 21:11

Fousek o Dánsku: Vystoupení z FIFA je sebevražedná mise. Podpoří Infantina

Vstoupit do diskuse
5
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud by k tomu opravdu došlo, Česko se nepřipojí k debatám o vystoupení z FIFA. A další „politická“ zpráva z ústředí fotbalové asociace: na březnové volební konferenci ve Rwandě bude hlasovat pro současného šéfa světového fotbalové federace Gianniho Infantina. „Rozhodli jsme se tak už v červnu,“ odpověděl předseda FAČR Petr Fousek na přímý dotaz webu iSport.cz.



Na začátku světového šampionátu v Kataru zakázala FIFA kapitánům nosit na pažích duhové pásky „One Love“. V pořadatelské zemi, kde jsou stejnopohlavní sexuální styky mezi dospělými muži a ženami nezákonné, bylo připraveno vyjádřit sounáležitost s LGBTQ+ komunitou sedm evropských federací.

Všichni však vzali zpátečku poté, co FIFA za nerespektování nařízení pohrozila udělením žluté karty kapitánovi, což nikdo nechtěl riskovat. Krok světové fotbalové federace však z pochopitelných důvodů vyvolal řadu bouřlivých reakcí. Nejostřeji celou aféru komentovalo Dánsko, jeden ze sedmičky „rebelů“.

Uznávaný server The Athletic dokonce přišel s informací, že dánská federace je připravena diskutovat s pětapadesáti členskými zeměmi Evropy o vystoupení z FIFA. „Nejde o rozhodnutí učiněné nyní. O vystoupení máme jasno už dlouho. V severském regionu o tom diskutujeme od srpna,“ měl pronést předseda dánského fotbalového svazu (DBU) Jakob Jensen.

„Pokud ale odejdeme sami, můžeme mít problémy. Bylo by dobré zjistit, zda o těchto věcech nemůžeme vést dialog. Přece musíme přemýšlet o tom, jak obnovit důvěru ve FIFA. Vyhodnotit, co se stalo, a vytvořit strategii, kupříkladu s našimi severskými kolegy.“

Ve čtvrtek navečer se po jednání výkonného výboru k údajným dánským snahám vyjádřil předseda FAČR Petr Fousek, přičemž zpochybnil autenticitu Jensenova vyjádření.

„Tiskový mluvčí dánského svazu celou záležitost korigoval. Podle něj se předseda Jensen nikdy nevyjádřil, že by Dánsko chtělo vystoupit z FIFA. Po emociálním úvodu šampionátu se vše vyřešilo. Dánský svaz chtěl řešit pouze věci, které se staly na místě. Třeba s duhovými páskami. Nyní to v Kataru probíhá bez otřesů,“ pronesl předseda.

Po přímém dotazu, jak by FAČR reagoval v případě, pokud by Dánsko nakonec iniciovalo na evropské půdě „exit z FIFA“, odpověděl jednoznačně. „Vystoupení z FIFA je sebevražedná mise.“

Mimochodem, dánský předseda dlouhodobě patří mezi výrazné kritiky předsedy FIFA Gianniho Infantina. A po sérií událostí v Kataru rétoriku ještě zesílil. „Ve FIFA se blíží prezidentské volby. Ve federaci je 211 zemí, současný prezident má podporu 207 zemí. Dánsko mezi tyto země nepatří. A nikdy nebude,“ měl uvést na mítinku s novináři.

Fousek to vidí jinak. Česko na volební konferenci 16. března příštího roku v Kigali ve Rwandě bude hlasovat pro znovuzvolení Infantina. „Je po uzávěrce přihlášek, Infantino je jediným kandidátem a my jsme se už v červnu rozhodli, že jej budeme podporovat. Nic se na tom nemění. I přesto, že kongres proběhne až v březnu,“ vysvětlil Fousek.

Předsedu FAČR nezviklal ani těžce kontroverzní Infantinův výrok, že každá země může pořádat mistrovství světa, klidně i KLDR, kde panuje drsný komunistický režim a kde jsou neobhajitelným způsobem soustavně porušována lidská práva.

„Tento výrok nechci komentovat, ale v Severní Koreji se nikdy světový šampionát pořádat nebude,“ dodal Fousek.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud