2. listopadu 2015 • 21:05

Nizozemci tvoří nový tým. Trenér vyřadil Depaye a Van Persieho

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpackali kvalifikaci o EURO ve Francii a navrch v posledním utkání dostali lekci na domácím hřišti od české reprezentace. Fotbalisté Nizozemska startují po nezdaru novou éru a trenér Danny Blind udělal na začátku hned dvě velká zásadní rozhodnutí. Z kádru vyřadil hvězdné duo Memphise Depaye a Robina van Persieho.



Jednadvacetiletý křídelník Manchesteru United Depay má patřit k budoucím hvězdám „oranjes“. Jenže kouč nizozemské reprezentace nyní udělal radikální krok. Depaye vyřadil z kádru.

„Ve fotbale musíte být týmový hráč a Depay se ne vždy tak chová,“ prozradil Blind, proč není hráč United v nominaci pro přátelské utkání s Německem a Walesem. „Je to hráč budoucnosti, zároveň se na něj lze dívat také jiným pohledem. Myslím, že Louis van Gaal si k tomu také řekne své,“ popisoval trenér Blind.

A i když Depay nezažívá na Ostrovech zrovna radostné období a nepatří do základní sestavy Manchesteru, trenér „rudých ďáblů“ svého svěřence podržel a do žádné kritiky se nepouštěl. „Je mu teprve 21 let. V této fázi kariéry se teprve adaptuje na spoustu věcí. Jsem přesvědčený, že bude zase skvělý,“ reagoval Van Gaal na Blindovu kritiku.

„Řekl jsem, že je to největší talent jeho věkové kategorie, ale nemůžete od něj chtít, aby kvalitní výkony podával stabilně. Dáváme mu čas, stejně jako Anthonymu Martialovi,“ dodal trenér Manchesteru.

Až bude fit, může se vrátit

Jiný případ je zkušený útočník Fenerbahce Istanbul Robin van Persie . Ten s národním týmem padl z vrcholu až na samé dno. Zatímco před 18 měsíci dovedl Nizozemsko jako kapitán ke třetímu místu na MS v Brazílii, v posledním kvalifikačním duelu o EURO si proti České republice vstřelil vlastní gól a tým plný hvězd se nedostal ani do baráže.

„Je to těžké, když hráč takového kalibru nehraje všechna utkání. Nyní se sice víc zapojuje do zápasů, ale přesto hraje pouze hodinu a to je málo,“ popisoval Blind, co přesně mu u Van Persieho vadí. „Když jste top hráč, tak musíte hrát celá utkání. Pokud tedy zrovna nejste zraněný, což byl Robinův případ. Proto se mu nedaří,“ vysvětluje důvody jeho absence.

Nizozemsko po zkažené kvalifikaci na evropský šampionát musí nastartovat novou éru a Blind přiznal, že se poohlédne po mladších hráčích. „Místo Van Persie nastoupí jiní. Musím se také dívat do budoucnosti a nespoléhat pouze na něj,“ vykládal Blind o tvoření nového týmu.

Přesto dodal, že by Van Persie rád ještě do reprezentace pozval. „Potenciálně je stále nejlepším nizozemským útočníkem. Doufám, že do března už bude fit.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud