16. října 2021 • 11:58

Šéf FIFA věří, že i přes odpor prosadí MS po dvou letech: Fotbal to potřebuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda FIFA Gianni Infantino je navzdory silné opozici přesvědčený, že se mu podaří prosadit zkrácení intervalu konání mistrovství světa ze čtyř na dva roky. Podle něj to fotbal potřebuje.



„Když před sto lety rozhodli, že se šampionát bude hrát jednou za čtyři roky, měla FIFA čtyřicet členů. Proto je potřeba to teď přehodnotit,“ připomněl Infantino při návštěvě venezuelského hlavního města Caracasu, že světovou federaci nyní tvoří 211 národních svazů.

„A úkolem FIFA je zajistit, aby byl fotbal globální. Nejsem jen předsedou FIFA, ale jsem i předsedou všech 211 členů. A ti všichni mají právo snít. Ale sen musí mít šanci se naplnit,“ přidal jednapadesátiletý funkcionář s tím, že dvouletý cyklus by dal zemím větší šanci se kvalifikovat.

Infantino, který od roku 2026 prosadil rozšíření počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 týmů, by rád o změně cyklu rozhodl do konce roku. Na jeho stranu se postavily africká konfederace CAF a asijská AFC.

Důrazně proti jsou naopak UEFA a jihoamerická konfederace CONMEBOL. Nesouhlas vyslovily také fanouškovské skupiny či hráčská organizace FIFPro. V pátek se proti postavily svazy Dánska, Švédska, Finska a Islandu, podle nichž změna uškodí fotbalu.

Snaha změnit cyklus mistrovství světa navíc nevyvolala nevoli pouze ve fotbalových kruzích. Návrh předsedy FIFA se nelíbí ani šéfovi Mezinárodní cyklistické unie Davidu Lappartientovi, protože podle něj by uškodil cyklistice a především její největší akci Tour de France.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud