Jakub Dvořák
24. ledna 2016 • 04:50

V létě jsem váhal, jestli na to Čech ještě má, přiznal Wenger

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V létě udělal obchod, na který může být dnes opravdu hrdý. Když Arséne Wenger před sezonou přivedl do Arsenalu z Chelsea brankáře Petra Čecha, zřejmě ještě netušil, jaké terno tím udělal. Česká reprezentační jednička v novém působišti překonala rekord v počtu vychytaných nul a podle statistik patří v Premier League mezi nejlepší brankáře. Přesto Wenger v létě s jeho koupí váhal. „Nebyl jsem si jistý, zda na to má. Přeci jenom rok seděl na lavičce,“ řekl francouzský kouč před nedělním duelem s Chelsea (ONLINE 17:00).



V tomto ročníku anglické ligy vychytal Petr Čech deset čistých kont. V dresu Arsenalu překonal rekord Davida Jamese v počtu vychytaných nul v Premier League a stanovil svůj vlastní, který je aktuálně na čísle 172. Ve skupině Ligy mistrů pomohl například skvělým výkonem porazit Bayern Mnichov a i díky tomu, se nakonec Arsenal dostal do jarní fáze. A takhle bychom mohli pokračovat dál...

Zkrátka letní investice do českého brankáře, která činila 11 milionů liber (cca 393 milionů korun) se Arsenalu náramně vyplatila. Francouzský trenér Arséne Wenger však zpočátku nad tímto přestupem váhal.

„Nevěděl jsem, v jaké formě se nachází, protože nechytal,“ přiznal nyní s odstupem času Wenger. „Byla otázka, zda na to stále má. Bylo to velmi, velmi, velmi těžké rozhodnutí,“ popsal trenér Arsenalu, co se mu v létě honilo hlavou.

Nedělní šlágr Arsenal - Chelsea sledujte ONLINE zde >>>

2564684:gallery:true:true

Nakonec však českou reprezentační jedničku ke „kanonýrům“ z Chelsea ulovil a dodnes nelituje. „Když jsem ho poprvé potkal, bylo jasno. Okamžitě jsem se ujistil o jeho touze a motivaci,“ řekl francouzský trenér.

Fanoušci si Čecha oblíbili. V lize má společně s Joe Hartem nejvíce vychytaných nul, předvedl druhý největší počet zákroků. V posledních letech byl Arsenal klubem, který neměl v brance jistého gólmana, o kterého by se mohl opřít. To se s příchodem Čecha změnilo.

Domácí hráči si na českém brankáři vylámali zuby
Domácí hráči si na českém brankáři vylámali zuby

„Abyste uspěli, potřebujete top brankáře. Petr působí uklidňujícím dojmem, dobře komunikuje s hráči, skvěle předvídá a ví, co se může stát. Je v podstatě takovým trenérem,“ vyjmenoval Čechovy vlastnosti Wenger. „Nemusí se pohybovat a vidí vše. Je pomyslnou kamerou za hráči v poli,“ dodal.

A právě dnes bude opět na tyto vlastnosti spoléhat. Arsenal totiž čeká jeden z dalších velkých soupeřů. Na Emirates přijede Chelsea. Čech a spol. mají nedělnímu soupeři co vracet. V zářijovém duelu na Stamford Bridge padli 0:2 a utkání navíc dohrávali bez dvou vyloučených.

Jinak se však „blues“ trápí. Zatímco „kanonýři“ se přetahují s Leicesterem a City o čelo tabulky, Chelsea se v posledních kolech snaží především opustit pozice blízko sestupu.

Velký rozhovor i o Petru Čechovi čtěte v Nedělním Sportu s agentem Viktorem Kolářem.

Titulní strana Nedělního Sportu 24. ledna 2016 Titulní strana Nedělního Sportu 24. ledna 2016Foto Sport

2434880:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud