9. února 2018 • 17:42

Co motivuje Kanea proti Arsenalu? Rival ho vyhodil ještě jako kluka

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžko si ho představit, že by neoblékl dres Tottenhamu Hotspur. Přirom nechybělo mnoho a Harry Kane mohl být známý jako odchovanec Arsenalu, největších rivalů, kteří se zítra střetnou v Premier League. Ve zpovědi pro internetový portál The Players Tribune se při příležitosti dosažení mety 100 vstřelených branek v Premier League rozpovídal o tom, proč mu právě odmítnutí od "Kanonýrů" hodně pomohlo, a co pro něj znamená trenér Mauricio Pochettino.



Čtyřiadvacetiletý Kane strávil v Arsenalu samý začátek své kariéry, klub jej propustil v době, kdy malému Harrymu bylo teprve osm let. Překvapením může být, že v tu chvíli to ani on, ani jeho otec moc neprožívali.

"Ani jsem nevěděl, jak na to reagovat, byl jsem na něco takového moc mladý. Ale pamatuji si, co udělal můj táta. Nekritizoval ani mě, ani Arsenal. Jen mi řekl, ať se ničeho neobávám, že prostě budeme tvrdě pracovat, a že si najdu jiný klub," vzpomíná Kane v článku pro The Players Tribune nazvaném Zero to 100 (Z nuly na sto).

Po konci v Arsenalu se mladičký Harry potloukal od klubu ke klubu, než po něm sáhl Watford. V jeho dresu nastoupil proti mládeži Tottenhamu, a zaujal tak, že nedlouho poté už navlékal jeho dres. To, že navléká dres největšího rivala týmu, který jej v dětství propustil, jej hodně motivuje.

"Když jsem se připravoval na mé první severolondýnské derby v roce 2015, vrátily se mi vzpomínky z doby, kdy mi bylo 11 a já hrál proti mládežnickému týmu Arsenalu. Stáli jsme v tunelu a já si říkal: Tak jo. Dostat se sem mi trvalo 12 let. Tak uvidíme, kdo měl pravdu, a kdo se mýlil," řekl Kane o svém prvním derby. To mimochodem dvěma góly rozhodl, vítěznou trefu vstřelil v samém závěru.

Zášť vůči Arsenalu ale není to jediné, co Kanea žene dopředu. Když byl na hostování v tehdy druholigovém Leicesteru, kde se mu vůbec nedařilo, začal sledovat americkou NFL a narazil na příběh hvězdného Toma Bradyho.

"Brady byl 199. volbou svého ročníku draftu, vybrali před ním šest jiných quarterbacků. Všichni ho celý život zpochybňovali, snažili se ho nahradit. Byl tehdy vysoký a hubený, říkali o něm, že nevypadá jako hvězda NFL. To mi připomnělo mě, o mně lidé taky dlouho říkali, že nevypadám jako útočník pro Premier League," řekl Kane. "Velmi mě to inspirovalo. Prostě tvrdě makal, byl úplně posedlý touhou se zlepšit. Bude to znít divně, ale tenhle příběh ve mně rozsvítil jakési světlo," dodal.

SESTŘIH Premier League: Liverpool - Tottenham 2:2. Bláznivý šlágr! Tři góly padly v posledních minutách
Video se připravuje ...

Kane se do A týmu Tottenhamu probil ještě pod dohledem Andrého Villas-Boase, skutečnou hvězdu z něj ale udělala až spolupráce s Mauriciem Pochettinem, argentinským koučem, který Spurs vede od roku 2014 doposud.

"Nikdo neovlivnil moji kariéru tolik, jako on. Nejde jen o to, že přinesl do klubu skvělou trenérskou filozofii, ale taky nás všechny lidsky spojil," váží si svého šéfa Kane. "Sám měl skvělou hráčskou kariéru, ale nikdy se tím nechlubí. Vždy mu jde o to, aby pomohl všem hráčům, od těch nejlepších po ty, kterým se moc nedaří. Ale samozřejmě, pokud jste líný a nepracujete, je nemilosrdný," popsal trenérovu náturu.

A přidal i jednu historku z doby, kdy se ještě tolik neznali. "Když jsem před pár sezonami vstřelil hattrick, Mauricio si mě zavolal k sobě do kanceláře. Nevěděl jsem, co chce, ještě jsme si nebyli moc blízcí. Tak jsem otevřel dveře a viděl jsem, jak sedí za stolem se skleničkou vína. Pokynul na mne a říká: Pojď, uděláme si fotku," vzpomněl Kane.

"V tu chvíli jsem si poprvé pomyslel: Wow, máme tady fakt vyjímečného člověka. Je fantastický. Respektuji ho jako trenéra, šéfa, ale mimo fotbal je to můj kamarád. On je tím důvodem, proč jsme si v kádru všichni tak blízcí. Jsme skuteční přátelé, což je v současném fotbale neobvyklé," dodal.

Kane je ve velké formě, stovky branek v Premier League rychleji než on jen Alan Shearer. Anglické legendě na to stačilo 124 zápasů, jeho nástupce jich potřeboval 141. 24letý čahoun má ještě dost času na to, aby pár Shearerových rekordů zkusil pokořit. Jestli mu vydrží forma, kterou si již dobré tři sezony drží, má na to velkou šanci.

NEJ góly Premier League: Bomby z dálky! A slavil Tottenham, Brighton i City
Video se připravuje ...

NEJ zákroky Premier League: Zaskvěl se Ederson i Dúbravkův konkurent
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud