27. února 2018 • 20:35

Lavina kritiky vůči Arsenalu. Ostuda, rozplakali i dítě, řekl Neville

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlaté časy Arsenalu jsou pryč, legendární Invincibles ze sezony 2003/04 už jsou fotbaloví důchodci a londýnský celek se v posledních letech jen horko těžko dostává mezi elitní čtyřku Premier League. A aktuální sezona je zřejmě největším dnem. Skvadra, kterou má pod palcem Arséne Wenger, je v lize až šestá, do osmifinále Evropské ligy doklopýtala, a ve finále Ligového poháru proti Manchesteru City... no, darmo mluvit. Na strádající velkoklub, a především pak na jeho velitele, se tak snáší mnohdy dost brutální kritika.



"Absolutní ostuda."

Takhle ostrá slova vypustil z úst Gary Neville, když shrnul počínání Arsenalu ve finále Ligového poháru proti Manchesteru City (0:3). Komentátor televize Sky Sports sbíral jako kapitán Manchesteru United úspěch za úspěchem, byl zvyklý, že jeho tým se za každou cenu "kousne," aby si došel pro výhru. Tohle v Gunners nevidí.

"Podívejte se na to, jak Ramsey místo bránění jen vyklusává zpátky. Bezcharakterní, bezpáteřný výkon," kroutil 43letý expert hlavou. "Koukněte, jak brečí ten malý fanoušek! Tohle jste způsobili!" unesly ho emoce při pohledu na uplakaného chlapce.

Nevillovi nedělá problém rýpnout si do trápících se týmů, vypíchnout vady a chyby. Proti Arsenalu ale opravdu řizl hodně hluboko a na Wengerově týmu nenechal nit suchou. "Už nějakou dobu se mi nelíbí, jak brání, jejich charakter a týmový duch. Ale aspoň jsem rád sledoval jejich styl hry, ale oni už nehrají hezky. Liverpool, City i Tottenham hrají lépe," zpražil londýnský klub.

"V minulé sezoně jsem je po zápase na Crystal Palace (Arsenal tam v dubnu prohrál 0:3) nazval zbabělci. Možná si někdo myslel, že to je příliš silný výraz. Jenže jejich současná bilance mi dává za pravdu," přisadil si před pár týdny Jamie Carragher, bývalý bek Liverpoolu aktuálně komentující pro Sky Sports. Tímhle silným výrokem sesumíroval výkony Arsenalu po prohře v derby s Tottenhamem (0:1).

SESTŘIH Premier League: Tottenham - Arsenal 1:0. Nebýt Čecha, porážka byla vyšší
Video se připravuje ...

Arséne Wenger své hráče bránil. "Tyhle televizní osobnosti kritizují při každé prohře. Sami přitom jako hráči taky nedávali 200 % do každého zápasu. Hráli jsme proti týmu, který dominuje naší lize, ne proti nějakému průměrnému mužstvu," zhodnotil francouzský trenér, kterému hráči Arsenalu říkají "pane" už dvě dekády.

Potíž je v tom, že zatímco Neville či Carragher kritizují hlavně hráče, ostatní experti vidí v jádru problému samotného Wengera.

"Arsenal je zastaralý," okomentoval ex-záložník Liverpoolu Jamie Redknapp. "Pep Guardiola ví, proč v jednom klubu vydrží tři, čtyři roky a pak se přesune jinam. Uděláte svou práci a přesunete se. Je mi Arsenalu líto, není to sice můj tým, ale vždy mě bavilo, jak hráli. Ale po letech toho samého jsou nudní," dodal syn bývalého manažera konkurenčního Tottenhamu Harryho Redknappa.

Nelze ho dál obhajovat

Větev pod Wengerem začínají řezat i ti, kteří ho dlouho obhajovali, či pod ním dokonce sami hráli. Takovým člověkem je například Sol Campbell, kdysi skála v obraně neporaženého londýnského týmu.

"Arsenal má problémy s vůdcovstvím," řekl někdejší stoper. "Musí se ptát hráčů, jestli jim na tom kterém zápasu skutečně záleží, nebo jestli už u úvodního hvizdu vědí, že ten mač prohráli. Když jdete do zápasu beze strachu, můžete prohrát, ale soupeř bude vědět, že se na vítězství hodně nadřel. Ale Wengerův tým ve finále poháru srazily jednoduché chyby," zhodnotil 43letý Campbell.

Trpělivsot s výkony ztrácí i legendární kanonýr Ian Wright, druhý nejlepší střelec historie Arsenalu. "Wenger se vymlouvá, své hráče přespříliš ochraňuje," řekla 54letá ikona pro BBC Radio 5. "Jestli padne rozhodnutí, že v Arsenalu zůstane i po skončení sezony, nebudu to schopen obhájit. A myslím si, že ani nikdo jiný. Tým upadá do průměru a to musí být zastaveno," dodal 33násobný anglický reprezentant.

Wright hledá inspiraci tam, kam by se fanoušek Arsenalu nejradši vůbec nedíval - v Tottenhamu, týmu suverénně největšího rivala. "Musí najít někoho, kdo není starý. V klubu se hodně mluví o Carlu Ancelottim, ale já si myslím, že spíš potřebují najít svého Mauricia Pochettina. Někoho, kde se vypracovává vzhůru," přirovnal bývalý střelec budoucího manažera Gunners k šéfovi lavičky Spurs.

A hned nabídl jednu možnost: Marka Silvu, naposledy kouče Watfordu. "Je dobrý, umí budovat tým, má svou filozofii a umí hráčům dodat drajv," okomentoval kvality 40letého portugalského stratéga, kterého by si dokázal představit na lavičce svého milovaného klubu.

Kdo, když ne Wenger?

Anglická média zatím s gustem spekulují o tom, že Wengerovo místo by v létě mohli převzít zkušení matadoři. Joachim Löw, sběratel trofejí s německým národním týmem, Leonardo Jardim, který vede francouzského mistra Monako, Maurizio Sarri, šéf lídra Serie A Neapole, či zmíněný Carlo Ancelotti. Bývalý kouč Chelsea je bez práce od podzimního vyhazovu z Bayernu Mnichov a prý by se rád vrátil do Anglie.

Mezi vytipovanými možnostmi jsou ale i dva kandidáti, kteří by sedli do Wrightova profilu. Dva mladí, začínající trenéři... a shodou náhod oba dva nosili v Arsenalu kapitánskou pásku.

Jedním z nich je Thierry Henry, asi největší ikona "kanonýrů" a s 228 góly nejlepší střelec v jejich historii. Ten je v Anglii na očích hlavně díky roli televizního experta, zároveň je ale pravou rukou Roberta Martíneze u belgické reprezentace.

"Bylo by to úplně snové. Jestli bych měl zájem? Jistě, kdo by neměl? Ale nebudu o tom mluvit, z úcty k muži, který tu práci má právě teď, a vzhledem k mým závazkům v Belgii," řekla francouzská legenda pro Sky Sports.

Potenciálně ještě zajímavější varianta roste právě na lavičce týmu, který Arsenal zostudil ve finále Ligového poháru. Asistentem katalánského trenérského génia Pepa Guardioly totiž není nikdo jiný než Mikel Arteta. Bývalý elegantní středopolař ukončil aktivní kariéru ve 34 letech a trenérskému řemeslu se učí od toho momentálně nejlepšího.

I mladý kouč Arteta je podle informací anglických médií na seznamu vážných kandidátů na post trenéra Arsenalu. O tom, zda někdo z tohoto seznamu bude skutečně kontaktován, se rozhodne v létě, kdy kluboví šéfové sečtou Arsénu Wengerovi počínání za celou sezonu. Jestli se francouzskému profesorovi nepodaří s týmem probojovat do nejlepší ligové čtyřky a získat trofej alespoň v Evropské lize, bude to nejspíš sčítání poslední.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud