28. dubna 2014 • 14:50

Barcelona vyhrála pro Vilanovu. Tělo neposlouchalo, přiznal Xavi

Autor: ČTK, iSport.cz
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco fanoušci na Nou Campu zapalovali svíčky za zesnulého trenéra Tita Vilanovu, truchlící fotbalisty Barcelony čekal ligový zápas ve Villarrealu. V něm hosté přes hodinu prohrávali o dvě branky, skóre ale nakonec otočili a emotivní vítězství 3:2 věnovali bývalému kouči katalánského celku, který v pátek podlehl rakovině.



MATCH OVERVIEW LEGACY
27. 4. • 21:00
Villareal CF
Villareal CF
2:3
ONLINE
27. dubna
21:00
FC Barcelona
FC Barcelona
Góly

Domácí: 45+1. Cani, 55. Trigueros

Hosté: 65. Paulista (vl.), 78. Musacchio (vl.), 83. Messi

Sestavy

Domácí: Asenjo – M. Gaspar, Musacchio, Paulista, Jokić – Cani, B. Soriano (C), Trigueros, Pina (35. Aquino), G. dos Santos (83. Uche) – Perbet (14. Jonathan Pereira).

Hosté: Pinto – Dani Alves, Bartra, Mascherano, Adriano – Iniesta, Busquets, Xavi (C) (62. Fábregas) – A. Sánchez (62. Tello), Messi, Pedro (90. Roberto).

Náhradníci

Domácí: Carlos, Pantić, Costa, Aquino, Torres, Uche, Pereira

Hosté: Olazábal, Montoya, Fábregas, Song, Afellay, Roberto, Tello

Karty

Domácí: M. Gaspar, Trigueros, Cani

Hosté: A. Sánchez, Busquets, Dani Alves

Rozhodčí

David Fernández – Raúl Cabañero, Jorge Canelo

Stadion

Camp El Madrigal, Villareal

Návštěva

22 839 diváků

"Zápas byl jako celý Titův život - boj až do úplného konce," řekl obránce Javier Mascherano. "Vyhráli jsme pro Titovu rodinu," dodal argentinský reprezentant, který po závěrečném hvizdu padl na kolena a přímo na trávníku se rozplakal.

Lionel Messi vstřelil rozhodující gól v utkání Barcelony s Villarealem. Věnoval ho zesnulému trenérovi Tito VilanovovyFoto Reuters

Podle záložníka Xaviho nebylo pro Barcelonu vůbec snadné nastoupit pouhé dva dny po Vilanovově smrti. "Byl to nejtěžší zápas, jaký jsem kdy hrál. Tělo vůbec neposlouchalo," citoval španělského reprezentanta deník AS.

Katalánský celek s Villarrealem dlouho prohrával, ale když už to vypadalo, že smutný víkend zakončí šestou ligovou porážkou a na vedoucí Atlético nabere šestibodovou ztrátu, podařilo mu i díky dvěma vlastním gólům skóre otočit.

K obratu prý hráče namotivoval trenér Gerardo Martino, který loni v létě Vilanovu nahradil. "O přestávce nám řekl, ať bojujeme až do konce. Jako Tito," prozradil obránce Marc Bartra.

Argentinský kouč však podíl na výhře odmítl. "Barcelona má za sebou neuvěřitelně smutný víkend. Není vůbec na místě bavit se o fotbale. Je to zbytečné, protože to teď nikoho nezajímá," řekl Martino.

VIDEO: hráči Villarealu a Barcelony uctili památku Tita Vilanovy

Pětačtyřicetiletý Vilanova zemřel v pátek po tříletém boji s rakovinou příušní žlázy a dnes večer má v barcelonské katedrále pohřeb. V Barceloně působil dlouho jako asistent trenéra Pepa Guardioly a v letech 2008 až 2012 přispěl k zisku 14 trofejí, včetně dvou triumfů v Lize mistrů.

Do role hlavního trenéra se Vilanova, kterého přežila manželka a dvě děti, posunul v dubnu 2012. Katalánský celek dovedl k mistrovskému titulu, navíc s ním získal rekordních 100 bodů. "Titova smrt hodně lidí zasáhla, hlavně jeho rodinu. Výhra je jen maličkost, ale doufám, že alespoň trochu pomůže," prohlásil záložník Andrés Iniesta.

"Poslední dny byly velmi náročné, ale vítězství je skvělá možnost uctít Titovu památku. Pro hodně z nás byl velkým vzorem až do úplného konce," dodal Iniesta na adresu zesnulého trenéra, se kterým se jen v sobotu přišlo na Nou Camp rozloučit přes dvacet tisíc fanoušků.

Minuta ticha za Tita Vilanovu, kterou začalo utkání Barcelony na hřišti Villarealu
Minuta ticha za Tita Vilanovu, kterou začalo utkání Barcelony na hřišti Villarealu

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud