Martin Vait
8. prosince 2019 • 20:55

Stramaccioni končí v Íránu! Vedl ligu, ale vypověděl smlouvu. Fans se bouří

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Exotické angažmá Andrey Stramaccioniho v íránském Esteghlalu skončilo. Bývalý kouč Sparty sice vytáhl klub na první místo v tabulce, ale čtyři kola před koncem podzimní části v íránské lize vypověděl smlouvu. Fanoušci Esteghlalu se vůči situaci v klubu bouří a požadují odchod vedení v čele s jeho prezidentem.



Důvodem konce Stramaccioniho a jeho realizačního týmu jsou podle redaktora italské televizní stanice Sky Sport Gianlucy Di Marzia spory s vedením klubu, které trenérům mimo jiné nevyplácelo domluvenou gáži.

„Andrea Stramaccioni se svými spolupracovníky, Marcem Caserem, Sebastianem Eduardem Letem a Omarem Danesim, oznamují, že jednostranně ukončili pracovní smlouvu s klubem Esteghlal FC,” píší trenéři v tiskovém prohlášení.

„Rádi by poděkovali všem hráčům prvního týmu a zbytku realizačního týmu za excelentní výkony a profesionální spolupráci, která umožnila týmu dostat se do čela ligové tabulky navzdory veškerým komplikacím z posledních měsíců,” uvádí dále realizační tým.

Třiačtyřicetiletý kouč vydržel na lavičce Esteghlalu takřka přesně půl roku. Íránský velkoklub byl jeho první štací po loňském konci ve Spartě, od začátku ale bylo jasné, že neortodoxní trenérská destinace má svá značná úskalí.

To dokázal hned první zápas sezony v srpnu na půdě Machine Sazi. Stramaccioni se na lavičce zničehonic ocitl bez překladatele z angličtiny do perštiny, a jeho Esteghlal i proto soupeři podlehl 0:1.

Následovala dnes již památná výbušná tisková konference – mikrofony padaly ze stolu, zatímco se zbrunátnělý Stramaccioni rozohnil natolik, že otevřeně zkritizoval své klubové vedení za dva měsíce plné problémů, nulový respekt vůči své profesionalitě, a naznačil i možnou sabotáž ze strany klubu.

Po nepovedeném startu do angažmá, kdy Esteghlal nevyhrál ani jeden z pěti zápasů v lize, se však tým rozjel a zvítězil v sedmi z uplynulých osmi ligových utkání. Postoupil také do čtvrtfinále íránského poháru.

Esteghlal se navíc pyšnil nejlepším útokem v lize a do čela ligové tabulky se dostal poprvé po šesti letech, byť jeho největší soupeři v bitvě o titul mají stále ještě zápas k dobru. I díky tomu si Stramaccioni vysloužil ocenění pro nejlepšího asijského trenéra listopadu. Kouč si také vybudoval výborné vztahy s fanoušky, kteří teď volají po odchodu nepopulárního klubového vedení včetně prezidenta Emira Husajna Fásího.

„Trenér by chtěl moc poděkovat neuvěřitelným fanouškům klubu Esteghlal FC za úžasnou podporu během tohoto období a přeje jim, aby jejich milovaný tým byl tak úspěšný, jak si zaslouží. Se zlomeným srdcem odcházíme a doufáme, že se jednoho dne znovu někdy setkáme,” sdělil na závěr Stramaccioni s realizačním týmem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud