18. července 2021 • 17:45

Němci před olympiádou: odchod ze hřiště, údajný rasista z Hondurasu

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský fotbalový turnaj ještě ani nezačal a už má první skandál. Reprezentanti Německa nedohráli přípravný zápas s Hondurasem a několik minut před koncem po rasistických urážkách svého hráče opustili hřiště. Jordan Torunarigha se přitom s podobnými urážkami nepotkal v kariéře poprvé.



Honduras i Německo se už v příštím týdnu představí pod pěti kruhy, ale v jiných skupinách, proto si poslední dny jejich fotbalové týmy zpestřily přípravným zápasem na třikrát třicet minut. Středoamerický tým vedl po gólu Douglase Martinéze, za Němce vyrovnal v 84. minutě Felix Uduokhai. Utkání se ale nedohrálo.

„Zápas skončil v 87. minutě, když německý tým opustil hřiště po údajných rasistických urážkách německého hráče ze strany člena honduraského realizačního týmu,“ píše honduraská fotbalová asociace na twitteru.

Terčem urážek měl být záložník Herthy Berlín Jordan Torunarigha, syn bývalého nigerijského reprezentanta Ojokoja Torunarighy. Ten v 90. letech hrál v Německu za Chemnitz a následně trénoval Herthu. Jeho děti už se narodily v Německu.

„Pokud je jeden z našich hráčů rasově urážen, není možné, abychom hráli dál,“ řekl německý trenér Stefan Kuntz. „Bylo těžké ho uklidnit, byl strašně rozrušený, protože řekl, že byl opakovaně rasově urážen. Tohle porušuje naše hodnoty a nemůžeme to tolerovat, za naše hráče se musíme postavit,“ dodal.

Zápas mezi olympijskými výběry Hondurasu a Německa
Zápas mezi olympijskými výběry Hondurasu a Německa

Sám Torunarigha prohlásil, že odchod ze hřiště, byť pár minut před koncem, byl „jediným správným řešením.“ S rasismem na trávníku se přitom nesetkal poprvé. Na rasismus si stěžoval už vloni po zápase německého poháru se Schalke. Klub z Gelsenkirchenu tehdy musel zaplatit pokutu 50 tisíc eur.

Po zápase ve Wakajamě se Hondurasané přišli Němcům omluvit, Evropané to přijali a považují celou záležitost za uzavřenou. „Jsme odhodlaní bojovat proti rasové nebo etnické diskriminaci. Honduras je multirasový a inkluzivní národ a náš olympijský tým tuto rozmanitost odráží a oslavuje,“ napsalo vedení středoamerického týmu.

Obě mužstva vstoupí do olympijského turnaje ještě před oficiálním zahájením Her. Němci se ve čtvrtek postaví Brazilcům a ve skupině mají ještě výběry Saúdské Arábie a Pobřeží slonoviny. Hondurasané začnou s Rumunskem a čekají je i Nový Zéland a Jižní Korea.

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud