22. listopadu 2018 • 14:15

Mavuba napsal o rasismu fanoušků Sparty: opičí skřeky i nepodané ruce

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou bohatou kariéru, kterou v minulé sezoně uzavřel jako hráč Sparty. Francouzský fotbalista Rio Mavuba teď vydal životopisnou knihu s názvem Kapitán svého života, kde se ohlíží za tím, co prožil. Mimo jiné popisuje třeba slavnou strkanici se Zlatanem Ibrahimovicem, věnuje se však i ročnímu působení v české lize. A některé vzpomínky na něj by nejradši vymazal. Proč? Kvůli projevům rasismu ze strany sparťanských fanoušků. Ty dospěly až k tomu, že Mavuba se společně s dalšími hráči tmavé pleti raději neúčastnil pozápasových děkovaček.



Třináctinásobný francouzský reprezentant do Sparty přišel loni v létě, jako jedna z mnoha zahraničních posil, které přivedl italský kouč Andrea Stramaccioni. Ten na Mavubu zpočátku hodně sázel, nevysoký záložník nakonec pod jeho vedením odehrál jedenáct ligových zápasů.

Když ale Stramaccioni kvůli špatným výsledkům skončil, Mavuba se už do sestavy vůbec nedostal. Letos v srpnu s pražským klubem rozvázal smlouvu a krátce nato se definitivně rozloučil s kariérou. Aktuálně pracuje jako expert pro francouzskou televizi RMC Sport.

V polovině listopadu vydal také autobiografickou knihu, v níž se za svým pestrým fotbalovým životem ohlíží. A v jeho vyprávění hraje podstatnou roli i rasismus. „Setkal jsem se s ním. Na hřištích a zejména v jejich okolí. Rasisté jsou bohužel všude, takže není důvod, aby někteří neseděli i na tribunách,“ píše Mavuba.

Právě z Česka si ale v tomto ohledu odnesl nejhorší zkušenosti. „Ve Francii jsem se s něčím takovým setkal jen velmi zřídka, rasismu jsem čelil minimálně. Ale když jsem v létě 2017 zamířil do České republiky, byl to úplně jiný příběh,“ popisuje fotbalista, který dříve působil v Bordeaux či Lille.

Francouzský záložník Rio Mavuba ukončil kariéru, naposledy hrál ve Spartě
Francouzský záložník Rio Mavuba ukončil kariéru, naposledy hrál ve Spartě

O tom, že skupina fanoušků Sparty má k rasismu sklony, prý slyšel, už když s klubem podepisoval smlouvu. „A brzy jsem se o tom přesvědčil,“ tvrdí Mavuba. „První zápas jsme hráli proti pražským Bohemians. V úvodu utkání zůstal ghanský útočník soupeře Benjamin Tetteh ležet zraněný před tribunou nejradikálnějších fanoušků. Část z nich hned začala dělat opičí skřeky. Šokovalo mě to,“ vypráví Francouz ve své knize nepříjemný zážitek. Tetteh letos v létě paradoxně přestoupil právě do Sparty.

Mavuba se o celé situaci bavil se zimbabwským spoluhráčem Costou , který na Letné působí už od roku 2013. Jeho reakce jej ale překvapila. „Řekl mi, ať si toho nevšímám, že takhle to chodí,“ nechápe Mavuba. Costa mu také vysvětlil, že klub už byl za podobné prohřešky několikrát potrestán od UEFA, ale kromě kampaně „NE rasismu“ příliš dalších opatření neudělal.

A Mavuba přidává i další historku. „Hráli jsme venku a vyhráli. Kapitán nám řekl, ať jdeme pozdravit tři stovky našich fanoušků. Funguje rituál, že hráči si pak s příznivci plácnou. Ale když jsem procházel já, pět nebo šest fanoušků svou ruku stáhlo. Byl jsem překvapený. Pak přišli na řadu další hráči tmavé pleti a ti lidé udělali to samé,“ kroutí hlavou čtyřiatřicetiletý internacionál.

Vztah s fanoušky pak společně s dalšími zahraničními hráči řešili. „Všichni jsme byli zaskočení. Rozhodli jsme se, že tenhle rituál budeme bojkotovat, protože vidět v roce 2018 na stadionu takové chování je skutečně skandální,“ uzavírá Mavuba.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud