1. února 2019 • 05:00

TOP 50 mocných českého fotbalu: Berbr obhájil, v elitě Čupr i Vaněk

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Stejně jako loni, tak i letos ovládl žebříček deníku Sport nejmocnějších lidí v českém fotbale Roman BerbrStejně jako loni, tak i letos ovládl žebříček deníku Sport nejmocnějších lidí v českém fotbale Roman BerbrFOTO: Koláž iSport.cz

    POŘADÍ NA 1. - 10. MÍSTĚ | Deník Sport v tradičním seriálu opět hledal 50 nejmocnějších lidí českého fotbalu (pořadí na 50. - 41. místě ZDE>>>pořadí na 40. - 31. místě ZDE>>>, pořadí na 30. - 21. místě ZDE >>>, pořadí na 20. - 11. místě ZDE >>>). Prvenství z loňského roku obhájil Roman Berbr. Nováčky v žebříčku, kteří se hned dostali do elitní desítky, jsou František Čupr a David Vaněk. Jaké je kompletní pořadí na 1. - 10. místě?

  • 10. Viktor Kolář (hráčský agent)

    -1 MÍSTO | Velí společnosti Sport Invest s bezkonkurenčně propracovanou infrastrukturou, zásahem ve sféře sportovního marketingu a reklamy, silnou pozicí v médiích i celospolečenským přesahem. Exkluzivní klient Petr Čech sice ukončí kariéru, ale vazby nezpřetrhá. Zastupuje prakticky kompletní reprezentační obranu, zajímavé ligové hráče i zástupce nastupující generace v čele s Davidem Heidenreichem, vítězem posledního žebříčku Sportu TOP 50 talentů. Musí však vyřešit rébus jménem Bořek Dočkal a znovu nastartovat kariéru hráčů typu Ladislava Krejčího.

    Hráčský agent Viktor Kolář velí společnosti Sport Invest, jeho pozice příliš neoslabí ani po avizovaném konci kariéry Petra ČechaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 9. Jan Nezmar (sportovní ředitel Slavie)

    +4 MÍSTA | V Edenu si tvrdě vybojoval výsadní pozici, musel mu ustoupit bývalý generální ředitel Martin Krob. Má obrovský vliv na bosse Jaroslava Tvrdíka, spolu s koučem Jindřichem Trpišovským je garantem dalšího vzestupu Slavie. Jejich projekt je v tuzemsku nejucelenější a řídí se Nezmarovým heslem „Nemáme kupovat nejlepší hráče, ale ty nejvhodnější.“ Jeho význam je nejen sportovní, ale i „politický“: z Tvrdíkovy vůle Jan Nezmar aspiruje na pozici ve Výkonném výboru FAČR. Je spojkou k Romanu Berbrovi, schází se s jeho oblíbencem Romanem Rogozem.

    Jan Nezmar si ve Slavii vydobyl výraznou pozici, ustoupit mu musel i generální ředitel Martin KrobFoto Michal Beránek / Sport

  • 8. František Čupr (generální ředitel Sparty)

    V ŽEBŘÍČKU NOVÝ | Pro majitele Daniela Křetínského je nyní mužem číslo 1 v klubové hierarchii, v níž naopak oslabil Adam Kotalík. „Pokud je můj názor jiný, jsem schopen ho Danovi sdělit a občas se i v dobrém pohádat,“ říká špičkový manažer z Křetínského společnosti EPH, jenž dosud neměl s fotbalem žádné zkušenosti. Od září pracuje na tom, aby odstranil nesystémovost a vnitřní nesourodost managementu, jasně vymezil kompetence, zajistil celkový progres a jednou i účetnictví v černých číslech. „Na jaře přijdeme s úplně jiným nastavením,“ vzkazuje po nepovedeném podzimu.

    Generální ředitel František Čupr je ve Spartě nyní mužem číslo 1, majitel Daniel Křetínský na něj hodně sázíFoto Barbora Reichová / Sport

  • 7. David Vaněk (ředitel společnosti Fortuna)

    V ŽEBŘÍČKU NOVÝ | Sázková kancelář z portfolia finanční skupiny Penta uzavřela v roce 2016 šestiletou mnohasetmilionovou smlouvu o podpoře českého fotbalu. Loni v létě přenesla pozornost a finance víc k nejvyšší soutěži, které dala název FORTUNA:LIGA. „V kontraktu bylo od začátku stanoveno, že se v tomto období změní podíl peněz pro FAČR a LFA,“ přibližuje Vaněk. Fortuna je zastáncem nového herního systému a podporuje video. „Je to pro nás zásadní projekt,“ říká Vaněk. Pozorně proto sleduje situaci v komisi rozhodčích.

    David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna, která v roce 2016 výrazně vstoupila do českého fotbaluFoto Michal Beránek / Sport

  • 6. Martin Malík (předseda FAČR)

    -3 MÍSTA | Ačkoli je formálně muž číslo 1, nechává se válcovat Romanem Berbrem. Ví, že je závislý na jeho podpoře uvnitř fotbalu. Bývalý kriminalista či manažer z filmového průmyslu se nicméně hodně snaží o to, aby veřejnost přesvědčil, že si umí dupnout. Jenže to často vyznívá rozpačitě, jako když uvedl: „Říkám mu nahlas i věci, které se mu nelíbí. Každá bitva se s ním ale vyhrát nedá.“ Nyní podniká mediální ofenzivu, body mu přinese zápas s Brazílií. Vystupuje seriózně, ale postrádá charisma. Na Strahově se spoléhá hlavně na šéfa své kanceláře a firmy STES Miroslava Platila.

    Martin Malík je formálně sice mužem číslem 1 českého fotbalu, pravda je ale jiná. Nicméně nyní mu výrazně pomůže domluvený přípravný zápas s BrazíliíFoto Michal Beránek (Sport)

  • 5. Tomáš Paclík (majitel Viktorie Plzeň)

    +1 MÍSTO | Jeho plzeňská karta mu stále jde. A je to milionová hra. Comeback Pavla Vrby se zhodnotil pátým titulem i 770 miliony jako výdělkem z Ligy mistrů. Plzeň si vede ekonomicky nesrovnatelně lépe než pražská „S“. Její boss při tom plně spoléhá na protřelého generálního manažera Adolfa Šádka. „Viktorku fakticky neřídím, myšleno operativně. Mám tam člověka, kterému bezvýhradně důvěřuju,“ říká na jeho adresu. Na západě Čech stále drží vysoký standard, ale pozor: na všech frontách čelí mohutnému ataku Slavie, která nasadila jinou bojovou techniku než rozvrzaný tank.

    Plzeň si vede ekonomicky nesrovnatelně lépe než pražská „S“, její boss Tomáš Paclík při tom plně spoléhá na protřelého generálního manažera Adolfa ŠádkaFoto Barbora Reichová / Sport

  • 4. Dušan Svoboda (šéf LFA, člen VV FAČR)

    0 | Pod vedením předsedy Ligové fotbalové asociace se nejvyšší soutěž dočkala významných novinek: videa už na třech zápasech kola a převratného herního modelu. Ten je příslibem větší atraktivity, na niž slyší sponzoři a televize, ale stejně jako VAR i předmětem kritiky z různých stran. A to největší vřava teprve přijde… Místopředseda představenstva Sparty musí počítat s ostřelováním od jiných klubů i ze Strahova. Strategickým oslabením jsou změny v komisi rozhodčích ve prospěch Romana Berbra, ten navíc podporuje nárok Slavie na místo ve vedení fotbalu. Místo koho asi…

    Pod vedením předsedy LFA Dušana Svobody se nejvyšší soutěž dočkala významných novinek: videa už na třech zápasech kola a převratného herního modeluFoto Barbora Reichová (Sport)

  • 3. Jaroslav Tvrdík (předseda představenstva Slavie)

    +2 MÍSTA | Přežil „klinickou smrt“ – a je zase na koni. Čínská společnost CEFC vlastnící Slavii na jaře skončila v obřích dluzích a v Česku čelila ataku dravců z J&T. Tvrdík však přešel i se Slavií pod státní konglomerát CITIC Group, jenž se pak rozdělil s developerským gigantem Sinobo. Tvrdík zajistil investice do hráčů, vyčistil prostor duu Trpišovský – Nezmar a tým mu skvěle šlape. Coby těžký pragmatik přestal útočit na Romana Berbra, smír má své výhody. Nezmara chce ve vedení fotbalu, ligovou asociaci by přitom dle svých slov zrušil. V této sezoně chce (a musí) uspět za každou cenu.

    Slavia v minulém roce přešla pod státní konglomerát CITIC Group, Jaroslav Tvrdík tak přežil "klinickou smrt"Foto Pavel Mazáč / Sport

  • 2. Daniel Křetínský (majitel Sparty Praha)

    0 | V energetickém a mediálním byznysu v Evropě expanduje – a totéž chtěl se Spartou. Jenže musel vyhlásit fotbalovou konsolidaci. Sezona 2017/18, v níž investoval do zahraničního trenérského štábu i hráčů, skončila rekordní ztrátou 724 milionů korun. Proto na podzim přišly změny: generálním ředitelem ACS jmenoval Františka Čupra, sportovním Tomáše Rosického. Při hledání posil se klub zaměřil víc na domácí trh, ale internacionalizace nekončí. Ekonomické cíle je DK stále ochoten podřídit sportovním. Vlastní vydavatelství CN Center, do něhož patří i deník Sport.

    Minulou sezonu skončila Sparta v rekordní ztrátě 724 milionů korun, i proto se majitel Daniel Křetínský postaral o výrazné změny ve vedení klubuFoto Jaroslav Legner / Sport

  • 1. Roman Berbr (II. místopředseda FAČR)

    0 | Muž s mimořádným egem, touhou po moci a arzenálem arogantních výroků si užívá faktické vlády nad fotbalem. „My si hrajeme na zlýho a hodnýho. Jako policajti,“ popsal spolupráci s předsedou FAČR Martinem Malíkem. I u pochopitelných kroků, za nimiž stojí, se nelze zbavit kontextu boje o moc. Jako když skončil sportovně technický ředitel Michal Prokeš. Generální sekretář Rudolf Řepka opustil Strahov dobrovolně. Loni Berbr dotáhl změnu stanov, znovu dostal pod kontrolu komisi rozhodčích. VAR mu je spíš na obtíž, vyhovuje mu jakákoli nejednota mezi kluby.

    Roman Berbr, muž s mimořádným egem, touhou po moci a arzenálem arogantních výroků opět ovládl žebříček deníku Sport nejmocnějších lidí v českém fotbaleFoto Michal Beránek (Sport)

    JAK VZNIKALO POŘADÍ
    O pořadí mezi mocnými českého fotbalu rozhoduje několik faktorů, jimiž se Deník Sport řídil. Kterých?
    FUNKCE. Kdo ji má, rozhoduje. O lidech, o penězích, o změnách. Proto do žebříčku patří nejvyšší funkcionáři asociací, jejich komisí, šéfové klubů, trenéři.
    PENÍZE. Kdo má tlustší peněženku, má větší možnosti. Platí to hlavně pro klubové majitele.
    ZKUŠENOST A KONTAKTY. Kdo ví, kam se obrátit, koho požádat, kde zatlačit, ten víc dosáhne.
    VLIV NA VEŘEJNOST. Kdo si získá lidi, má výhodu. Třeba obratnosti v médiích. I ta sama o sobě mohou mít velkou moc.
    FOTBALOVÉ UMĚNÍ. Kdo se na hřišti stane legendou, může ovlivňovat fanoušky, snáz přesedlá do důležité židle.
  • TOP 50 mocných 2019

    Podle kategorií:
    Funkcionáři: 21
    Hráčští agenti: 6
    Majitelé klubů: 9
    Trenéři: 4
    Podnikatelé: 3
    Hráči: 2
    Média: 2
    Rozhodčí: 1
    Politik: 1
    Sponzor: 1

    Největší vzestup (v rámci TOP 50):
    +10
    - Pavel Zíka
    +10 - Miroslav Liba
    +8 - Zdeněk Zlámal

    Největší pád (v rámci TOP 50):
    -12 - Zdeněk Červenka
    -11 - Zdeněk Ščasný
    -9 - Miroslav Jansta

    Nováčci:
    David Vaněk, Tomáš Rosický, Jaroslav Šilhavý, Robert Plaga, Jan Pauly ml., Roman Rogoz, Jozef Chovanec, Marek Jankulovski, Pavel Královec, Roman Hrubeš, Jaroslav Starka, Milan Baroš, Karel Poborský.

    Vypadli:
    Marek Dospiva, Karel Jarolím, Adam Kotalík, Martin Krob, Jaromír Šeterle, Zdeněk Nehoda, Petr Mlsna, Rudolf Řepka, Michal Prokeš, Vítězslav Lavička, Andrea Stramaccioni, Bronislav Šerák, Markéta Haindlová.

    TOP 10 v předchozích letech:

    2018
    1. Roman Berbr
    2. Daniel Křetínský
    3. Martin Malík
    4. Dušan Svoboda
    5. Jaroslav Tvrdík
    6. Tomáš Paclík
    7. Marek Dospiva
    8. Pavel Paska
    9. Viktor Kolář
    10. Adolf Šádek 

    2017
    1. Miroslav Pelta
    2. Daniel Křetínský
    3. Roman Berbr
    4. Dušan Svoboda
    5. Jaroslav Tvrdík
    6. Tomáš Paclík
    7. Kateřina Valachová
    8. Petr Kellner
    9. Pavel Nedvěd
    10. Pavel Paska

    2016
    1. Miroslav Pelta
    2. Daniel Křetínský
    3. Pavel Vrba
    4. Roman Berbr
    5. Dušan Svoboda
    6. Tomáš Paclík
    7. Jaroslav Tvrdík
    8. Petr Kellner
    9. Jiří Šimáně
    10. Petr Čech 

    2015
    1. Miroslav Pelta
    2. Daniel Křetínský
    3. Roman Berbr
    4. Pavel Vrba
    5. Dušan Svoboda
    6. Tomáš Paclík
    7. Dagmar Damková
    8. Marcel Chládek
    9. Miroslav Jansta
    10. Pavel Paska 

    2014
    1. Miroslav Pelta
    2. Daniel Křetínský
    3. Pavel Vrba
    4. Roman Berbr
    5. Tomáš Paclík
    6. Dagmar Damková
    7. Kateřina Radostová
    8. Pavel Paska
    9. Petr Čech
    10. Dušan Svoboda 

    2013
    1. Miroslav Pelta
    2. Roman Berbr
    3. Daniel Křetínský
    4. Tomáš Paclík
    5. Dagmar Damková
    6. Pavel Paska
    7. Rudolf Řepka
    8. Pavel Vrba
    9. Jiří Golda
    10. Viktor Kolář 

    2012
    1. Miroslav Pelta
    2. Tomáš Paclík
    3. Daniel Křetínský
    4. Roman Berbr
    5. Pavel Paska
    6. Dagmar Damková
    7. Dušan Svoboda
    8. Viktor Kolář
    9. Jindřich Rajchl
    10. Jaroslav Hřebík 

    2011
    1. Ivan Hašek
    2. Daniel Křetínský
    3. Jindřich Rajchl
    4. Miroslav Pelta
    5. Pavel Paska
    6. Roman Berbr
    7. Luděk Macela
    8. Pavel Zíka
    9. Jiří Golda
    10. Tomáš Paclík 

    2010
    1. Ivan Hašek
    2. Jindřich Rajchl
    3. Miroslav Kříž
    4. Tomáš Rosen
    5. Daniel Křetínský
    6. Roman Berbr
    7. Jiří Golda
    8. Miroslav Pelta
    9. Pavel Zíka
    10. Pavel Paska 

    2008
    1. Jaroslav Vacek
    2. Tomáš Rosický
    3. Petr Čech
    4. Alexander Károlyi
    5. Pavel Zíka
    6. Pavel Paska
    7. František Hrdlička
    8. Vlastimil Košťál
    9. Petr Rada
    10. Ivan Hašek 

    2007
    1. Vlastimil Košťál
    2. Jaroslav Vacek
    3. Alexander Károlyi
    4. Pavel Paska
    5. Pavel Zíka
    6. Luděk Macela
    7. Mike Short
    8. Petr Čech
    9. Tomáš Rosický
    10. Daniel Křetínský

    2006
    1. Vlastimil Košťál
    2. Jaroslav Vacek
    3. Alexander Károlyi
    4. Pavel Zíka
    5. Pavel Paska
    6. Mike Short
    7. Vladislav Husák
    8. Ludvík Karl
    9. Tomáš Petera
    10. Jaromír Šeterle

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud