Radek Špryňar
3. května 2023 • 16:40

Dotační kauza: Lacina je ve vazbě! Obvinění z podvodu, hrozí mu vězení

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý extraligový hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář s nevalnou pověstí Petr Lacina je podle zdrojů deníku Sport ve vazbě. Měl ovlivňovat svědky během policejního vyšetřování dotační kauzy v souvislosti s dětským turnajem Ondrášovka Cup. Orgány činné v trestním řízení celou záležitost prošetřují jako podvod, v minulých dnech obvinily dva muže z Benešovska, jedním z nich je právě Lacina. Hrozí mu odnětí svobody ve výši až pěti let.



V únoru 2021 přišel deník Sport jako první s rozsáhlým popisem dotačního podvodu, který se stal během finálového turnaje Ondrášovka Cupu v Hradci Králové. V hlavní roli byl Petr Lacina - známý hokejový rozhodčí, ovšem také regionální fotbalový funkcionář s pověstí zákulisního hráče a podléhající vlivu tehdejší garnitury okolo Romana Berbra a Miroslava Liby.

Právě Lacina byl manažerem projektu Ondrášovka Cup a také předsedou zapsaného spolku Ondrášovka Cup – Pohár mládeže. Ten v roce 2020 zažádal u Královéhradeckého kraje o půlmilionovou dotaci na finálový turnaj kategorie U12 v Hradci Králové.

Vykázal ji však fiktivně. A zřejmě nejen u dotace poskytnuté Královéhradeckým krajem, ale i v dalších regionech, kde si také o peníze žádal.

Celou věcí se po zjištění nesrovnalostí nejprve zabývalo oddělení veřejnoprávní kontroly dotací na kraji, pak byl případ předán k prošetření Policii České republiky. Po více než dvou letech vše vyhodnotila jako dotační podvod, v minulých dnech zadržela a obvinila dva muže z Benešovska. Jednoho vzala do vazby.

Podle několika zdrojů deníku Sport se jedná právě o Petra Lacinu, ve vazební věznici má být kvůli ovlivňování svědků.

Mimochodem, Lacina byl předvolaný na policii k výslechu i v rozsáhlé korupční kauze, jejímž hlavním aktérem je Roman Berbr. A to především proto, že měl úzké kontakty na bývalého sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze, druhou klíčovou postavu případu, který se momentálně odehrává za zdmi okresního soudu v Plzni. Nicméně Lacina obviněn nebyl, až pětiletý trest odnětí mu hrozí za machinace s dotacemi při dětském turnaji.

Co přesně měl provést?

Podle zjištění Sportu spolek Ondrášovka Cup – Pohár mládeže si měl oproti poskytnuté dotaci fiktivně účtovat zhruba třicet rozhodčích – údajně ze Středočeského kraje - v celkové výši 130 tisíc korun. Nikdo z nich se však turnaje v hradeckém areálu Háječek neúčastnil, což potvrdilo několik na sobě nezávislých osob. Stejné to bylo s výkazem zdravotníků.

Dále si měl spolek předsedy Laciny účtovat za posekání travnatých hřišť, za zapůjčení lajnovačky, ale také přenosných branek a praporků. Ovšem nic takového nebylo třeba dodávat, vše bylo na místě, navíc hřiště nebyla na akcích Ondrášovka Cupu praporky vůbec označeny...

Pod fakturami navíc došlo k zfalšování podpisů. Poté, co se věc dostala před kontrolní orgán kraje, spolek dotaci vrátil. Uskutečněná vratka však v celém příběhu není podstatná.

Do roku 2021 podporovala turnaj, jehož se každoročně účastnilo ve všech kolech šestnáct tisíc dětí, také Fotbalová asociace České republiky částkou 2,3 milionu korun. Po zveřejnění problematického nakládání s dotacemi na stránkách deníku Sport, příspěvek s okamžitou platností zrušila. Od pořádání turnaje dala ruce pryč i společnost Ondrášovka. Pohár se nyní hraje pod názvem nového partnera jako Planeo Cup.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud