12. března 2024 • 16:37

Fotbalista roku zná finálovou pětku: sparťan i slávista, zbytek z ciziny

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým Fotbalistou roku 2023 se stane jeden z pětice Vladimír Coufal, Václav Černý, Tomáš Holeš, Ladislav Krejčí a Tomáš Souček, který již anketu vyhrál v letech 2019 a 2020. Ve finálové nominaci chybí obhájce vítězství Patrik Schick. O složení nejlepší pětice informoval po dnešním zasedání výkonného výboru pořadatel ankety Fotbalová asociace ČR (FAČR). Vítěz bude vyhlášen v pondělí.



O pořadí rozhodovali členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři, kapitáni prvoligových týmů, reprezentanti s minimálně 30 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a FAČR.

Z finálové pětky dosud vyhrál anketu pouze Souček, jenž je největším favoritem. Devětadvacetiletý kapitán národního týmu byl vloni jedním z hlavních strůjců českého postupu na mistrovství Evropy do Německa, které začne v červnu. Záložník West Hamu skóroval v posledních třech utkáních kvalifikace. Na podzim se mu střelecky dařilo i v barvách West Hamu.

Do elitní pětice se dostali tři legionáři a dva hráči z domácí soutěže. Vedle Součka v zahraničí působí jeho spoluhráč z West Hamu bek Coufal a ofenzivní univerzál Václav Černý z německého Wolfsburgu. Českou ligu zastupují slávista Holeš a kapitán Sparty Ladislav Krejčí, který vloni na jaře dovedl Letenské k titulu. Nejblíže k finálové pětce měl brankář Jindřich Staněk, který obsadil šesté místo.

Ve finálové trojici mezi trenéry nechybí Jaroslav Šilhavý, který dovedl českou reprezentaci na Euro, ale po kvalifikaci u mužstva skončil. Doplňují jej Jindřich Trpišovský z pražské Slavie a Martin Svědík ze Slovácka. Naopak chybí obhájce vítězství Michal Bílek.

Do finálové trojky mezi ženami se dostaly Klára Cahynová, Kamila Dubcová a brankářka Olivie Lukášová. V tříčlenné nominaci na talent roku jsou Kryštof Daněk, Martin Vitík a Matěj Jurásek.

Poprvé v rámci ankety bude oceněn i futsalista roku, který byl dříve vyhlašován na galavečeru neprofesionálního fotbalu. Nového člena nebo členy získá Síň slávy. Vítězové anket budou slavnostně vyhlášeni v pondělí večer v pražském Clarion Hotelu.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud