19. července 2016 • 04:25

Hladová KHL nemá dost? Liga smí jednat o rozšíření do Londýna

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská Kontinentální hokejová liga je opět v ráži. Jen pár týdnů, co soutěž oficiálně potvrdila přijetí pekingského klubu Red Star Kunlun, je tu další město na řadě. O jakou exotickou destinaci se jedná tentokrát? Volba padla na Londýn. Aspoň to tak vypadá podle vyjádření viceprezidenta KHL Georgije Kobyljanskijého. Ten o víkendu sdělil ruskému portálu R-Sport, že soutěž získala povolení jednat s britským hokejovým svazem.



Veškeré spekulace navíc přiživilo vyjádření na twitteru lotyšského novináře Aivise Kalniņše, podle kterého je vše na nejlepší cestě k dohodě. „KHL a Velká Británie se dohodly na podmínkách expanze do Spojeného království. Tým by měl sídlit v Londýně,“ uvedl novinář zaměřující se na dění v KHL píšící pro zámořský web The Hockey Writers. 

Je to náhoda, že vyjádření viceprezidenta KHL a další spekulace se vyrojily jen krátce poté, co se NHL rozšířila o tým v Las Vegas? Podle článku na webových stránkách televize CSN právě naopak. Rivalita mezi oběma nejlepšími hokejovými soutěžemi světa, i přes finanční problémy ruské ligy, neutichá a právě případná expanze do Londýna by ji opět mohla více rozvířit.

Kdo s koho

Proč zrovna Londýn? Vždyť hrdá Anglie je kolébkou hokeje tak podobně jako Kanada velmocí ve fotbale a v anglické metropoli naposledy sídlil hokejový klub dokonce začátkem sezony 2005/2006, přesto se jedná pro KHL o tak lákavou lokalitu. Odpověď hledejte jinde. 

Pokud by se čistě teoreticky někdy NHL chtěla rozšířit mimo severoamerický kontinent, tak právě Anglie se nabízí jako první varianta. Najdete snad příhodnější podmínky na nový start než v samotném srdci Velké Británie, kde by kanadští a američtí hráči vůbec nemuseli řešit jazykovou otázku? Nikoliv! A toho je si vedení KHL velice dobře vědomo, a proto je tahle varianta pro ně více než lákavá.

Navíc v jednom z nejlidnatějších měst Evropy by KHL ubyl problém se zázemím. Od roku 2007 totiž v Londýně stojí moderní O2 Arena, jež byla výrazně využívána během posledních letních olympijských her před čtyřmi lety. Uvnitř komplexu Millennium Dome se v posledních letech odehrávají i utkání NFL a světě div se, multifunkční arénu v minulosti fanoušci vyprodali i při utkání zámořské NHL. Před devíti lety se na ledové ploše proháněli borci Anaheimu Ducks a Los Angeles Kings. 

To už tady jednou bylo

KHL v Londýně, Miláně a dalších evropských metropolích? Tahle vize už přeci jednou na stole byla. Svůj gigantický plán před čtyřmi lety ve španělské Barceloně představil bývalý prezident Kontinentální hokejové ligy Alexandr Medveděv. Zůstalo pouze u iluzí. Pražského Lva, jenž nedokázal pokrýt ani svoje vlastní náklady, pohltily finanční problémy. V těch se ocitl i bratislavský Slovan, záhřebský Medveščak či Dynamo Riga a soutěž v čele s novým vedením najednou musela svoje plány rychle pozměnit. Místo další expanze se začala KHL smrskávat a došlo k odvolání šéfa Medveděva.

Jeho nástupce Dmitrij Černyšenko přestal mít o expanzi na západ zájem (zřejmě jen na čas) a kromě přivzetí finského Jokeritu Helsinky k dalším nedocházelo. Celek v Soči a i teď čínský tým Rudá hvězda Kunlun byl dočasně lákavějším řešením. V blízké minulosti měly zájem o připojení ke KHL také týmy ze Švédska a Estonska, ty podle všeho ale nesplnily podmínky reglementu a prezident Černyšenko se tehdy vyjádřil. „Ligu neplánujeme rozšířit na víc než třicet účastníků,“ uvedl pro deník Sport-Express.

V současnosti je do nové sezony přihlášeno 29 týmů z devíti různých zemí. Zůstane tak poslední místo symbolicky volné pro tým z britské metropole? 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud