4. března 2022 • 14:34

Severský úprk z KHL. Legionáře jsme živili až příliš dobře, říká kouč Soči

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Za Magnitogorsk už nebude chytat Juho Olkinuora, Novosibirsku dal sbohem další gólman zlatého olympijského týmu z Pekingu Harri Säteri a také finský obránce Jyrki Jokipakka.



Další olympijský vítěz Granlund opustil Ufu už před středečním vstupem týmu do bojů o Gagarinův pohár. Larsen s brankářem Juhou Metsolou a dalšími úřadujícími olympijskými šampiony útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinálovém utkání s Novosibirskem (2:1).

„Tohle je asi nejtěžší den v mém životě. Měl jsem dvě možnosti: jít domů za rodinou nebo zůstat tady a hrát dál. Rozhodl jsem se vrátit domů. Nerad bych dlouze rozebíral důvody, ale chtěl bych poděkovat všem v Ufě, těm, kteří mě po celá ta léta podporovali. Doufám, že se situace ve světě zlepší a zase se uvidíme. Bojujte dál o Gagarinův pohár. Budu vám fandit,“ vzkázal na sociální síti Hartikainen.

„Od začátku událostí na Ukrajině jsme se s legionáři a trenéry několikrát sešli. Zaručili jsme jim úplnou bezpečnost na území země na státní úrovni. Byl to poměrně upřímný rozhovor. Hlavně jsme hokejisty žádali, aby nedělali unáhlená rozhodnutí, kterých budou časem litovat. Legionáři jsou pod obrovským tlakem,“ uvedl generální ředitel Ufy Rinat Baširov podle webu championat.com. „Bohužel legionáři se společně rozhodli odejít. Samozřejmě nás to mrzí. Rozhodně se nedá říct, že utekli. Do poslední chvíle jsme doufali, že je přesvědčíme, aby zůstali,“ dodal.

Trenér Soči chce víc sázet na ruskou mládež

Méně smířlivý byl k odchodům zahraničních hráčů trenér Soči Andrej Nazarov, jehož tým se do play off nedostal. „Není žádným tajemstvím, že posledních deset let jsme všechny legionáře až příliš dobře živili. Podle mě je třeba vyvodit závěry a více se zabývat ruskou mládeží,“ uvedl.

Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit a čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

„Mezi národnostmi jsou rozdíly. Češi jsou pod větším tlakem a jsou na tom hůř. Vyhrožují jim,“ řekl serveru listu Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, který působí v klubu s obránci Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem . „Jsem tu zaseknutý a bezbranný. Necítím se tu v nebezpečí, ale chci odejít kvůli přesvědčení a z etických důvodů. Nemám dobrý pocit z toho, že tu jsem,“ uvedl třicetiletý Tuohimaa.

Do play off KHL mělo zasáhnout 16 finských hokejistů. Do vyřazovací části se dostalo i pět týmů, které mají na soupiskách celkem osm českých hráčů.

Už před startem play off odešel z Ufy kanadský rodák reprezentující Bělorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

Mundial: Vyloučení Ruska? Putin věděl, do čeho jde. Odchody nastanou, míní ruský novinář
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
8:03
6. 5. 2022
Hokej

Juniorské mistrovství světa v hokeji v roce 2023, o jehož pořadatelství kvůli invazi na Ukrajinu přišlo Rusko, se uskuteční v kanadských městech Halifaxu a Monctonu. Informovala o tom Mezinárodní hokejové federace.

IIHF už v únoru Rusko vyloučila z letošního světového šampionátu a pozastavila účast jeho reprezentací na všech akcích. Stejně bylo potrestáno i Bělorusko, které se na útoku na Ukrajinu podílí.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
19:10
2. 5. 2022
Fotbal

Ruské fotbalové týmy nesmí kvůli invazi své země na Ukrajinu startovat v příštím ročníku soutěží UEFA. Na červencovém mistrovství Evropy žen v Anglii se místo ruských reprezentantek představí Portugalky, které s nimi prohrály v play off. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Evropské fotbalové unie. Znamená to, že v další sezoně evropských pohárů budou chybět ruské kluby. Mužská reprezentace přijde o účast v Lize národů, kde měla hrát ve skupině B2 s Islandem, Izraelem a Albánií. Ruské fotbalistky nebudou moct usilovat o postup na světový šampionát v příštím roce.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
15:15
2. 5. 2022
Hokej

Finští a švédští hokejisté, kteří budou v nadcházející sezoně působit v KHL a dalších ruských soutěžích, nebudou nominováni do reprezentačních týmů. Dnes o tom informovali zástupci národních svazů obou zemí. „Postoj finského svazu je jasný. Hráči působící v Rusku nebudou v příští sezoně hrát za národní tým,“ citovala prohlášení agentura Reuters. Ke stejnému postoji se kloní i švédský svaz, oficiální oznámení chce ale zveřejnit až po skončení sezony. „Zatím můžeme říct jen to, že žádný z hráčů, který se zapojil do play off KHL, nebude nominován na mistrovství světa ve Finsku,“ citoval Reuters z prohlášení týkající se nadcházejícího šampionátu, který začne 13. května.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
10:25
2. 5. 2022
Rusko

Se zákazem startu ruských a běloruských tenistů ve Wimbledonu nesouhlasí ani Španěl Rafael Nadal. Vítěz rekordních 21 grandslamů rozhodnutí organizátorů slavného turnaje označil za nespravedlivé. „Myslím, že vůči mým kolegům jde o nespravedlivé rozhodnutí. Oni za válku nemůžou,“ citovala pětatřicetiletého Nadala agentura Reuters. „Uvidíme, jak se to bude v nejbližších týdnech vyvíjet,“ přidal Nadal a připomněl, že pořadatelé Wimbledonu rozhodli na základě opatření britské vlády. „Obávám se, že neexistuje správné řešení. Mluvil jsme s ruskými i ukrajinskými tenisty a je mi líto všech, co nemůžou hrát. A chápu, že to může vůči nim vypadat nespravedlivě, ale také vím, že lidé z Wimbledonu nejsou v lehké pozici,“ dodal.

Zprávy ze dne 30. 4. 2022
14:33
30. 4. 2022
Rusko

Evropská unie stolního tenisu (ETTU) odebrala Düsseldorfu triumf v Lize mistrů, který německému týmu připadl po březnovém semifinálovém vítězství nad Saarbrückenem. Odvolací komise ETTU uznala ruskou žádost o zrušení vyloučení zbylých dvou semifinalistů Orenburgu s Jekatěrinburgem kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu. O osudu soutěže se má podle ETTU rozhodnout co nejdříve. Podle odvolací komise by se na kluby nemělo pohlížet jako na představitele jejich zemí, takže by pro ně neměla platit stejná pravidla jako pro reprezentační týmy. O odehrání druhého semifinále a následného finále se nicméně podle viceprezidentky ETTU Heike Ahlertové neuvažuje.

Zprávy ze dne 29. 4. 2022
20:49
29. 4. 2022
 

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehraje první zápas od únorové invaze ruských vojsk 11. května proti Borussii Mönchengladbach. Utkání bude mít charitativní podtext, ale také bude sloužit jako příprava před červnovým play off o postup na mistrovství světa.

Ukrajinský národní tým nehrál od listopadu a kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu bylo odloženo březnové play off týkající se ukrajinské reprezentace. Ta se 1. června střetne se Skotskem a vítěz tohoto duelu se utká o čtyři dny později o postup do Kataru s Walesem.

Zprávy ze dne 29. 4. 2022
11:14
29. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní federace akademického sportu FISU pozastavila kvůli ruské invazi na Ukrajinu hostitelská práva Jekatěrinburgu na uspořádání světové univerziády v roce 2023. Už dříve FISU Rusku a Bělorusku, které válku podporuje, odebrala pořadatelství tří letošních akcí. Sportovci obou zemí jsou předběžně do konce roku suspendování.

Zprávy ze dne 28. 4. 2022
13:48
28. 4. 2022
Hokej

Legendární brankář Dominik Hašek si opět nebere s Rusy servítky. Nedávno si pochvaloval vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu. Jaký důvod má tentokrát? Nelíbí se mu potencionální účast ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze mezi San Jose Sharks a Nashville Predators, které se uskuteční letos 7. a 8. října. Více čtěte ZDE>>>

Legendární brankář Dominik Hašek si nepřeje účast ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze.
Zprávy ze dne 27. 4. 2022
11:38
27. 4. 2022
Rusko

Plavec Jevgenij Rylov označil shromáždění na podporu prezidenta Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu, kvůli němuž byl potrestán, za koncert. „Byl jsem pozván na koncert. Přišel jsem a odešel jsem, to je vše,“ komentoval akci, jež se konala pod názvem Za svět bez nacismu a při níž vlály ruské vlajky. „Vždycky jsem podporoval svou vlast. Je nemožné říci, kdy to začalo, je to uvnitř,“ řekl televizní stanici Russia-24.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud