4. března 2022 • 14:34

Severský úprk z KHL. Legionáře jsme živili až příliš dobře, říká kouč Soči

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Za Magnitogorsk už nebude chytat Juho Olkinuora, Novosibirsku dal sbohem další gólman zlatého olympijského týmu z Pekingu Harri Säteri a také finský obránce Jyrki Jokipakka.



Další olympijský vítěz Granlund opustil Ufu už před středečním vstupem týmu do bojů o Gagarinův pohár. Larsen s brankářem Juhou Metsolou a dalšími úřadujícími olympijskými šampiony útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinálovém utkání s Novosibirskem (2:1).

„Tohle je asi nejtěžší den v mém životě. Měl jsem dvě možnosti: jít domů za rodinou nebo zůstat tady a hrát dál. Rozhodl jsem se vrátit domů. Nerad bych dlouze rozebíral důvody, ale chtěl bych poděkovat všem v Ufě, těm, kteří mě po celá ta léta podporovali. Doufám, že se situace ve světě zlepší a zase se uvidíme. Bojujte dál o Gagarinův pohár. Budu vám fandit,“ vzkázal na sociální síti Hartikainen.

„Od začátku událostí na Ukrajině jsme se s legionáři a trenéry několikrát sešli. Zaručili jsme jim úplnou bezpečnost na území země na státní úrovni. Byl to poměrně upřímný rozhovor. Hlavně jsme hokejisty žádali, aby nedělali unáhlená rozhodnutí, kterých budou časem litovat. Legionáři jsou pod obrovským tlakem,“ uvedl generální ředitel Ufy Rinat Baširov podle webu championat.com. „Bohužel legionáři se společně rozhodli odejít. Samozřejmě nás to mrzí. Rozhodně se nedá říct, že utekli. Do poslední chvíle jsme doufali, že je přesvědčíme, aby zůstali,“ dodal.

Trenér Soči chce víc sázet na ruskou mládež

Méně smířlivý byl k odchodům zahraničních hráčů trenér Soči Andrej Nazarov, jehož tým se do play off nedostal. „Není žádným tajemstvím, že posledních deset let jsme všechny legionáře až příliš dobře živili. Podle mě je třeba vyvodit závěry a více se zabývat ruskou mládeží,“ uvedl.

Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit a čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

„Mezi národnostmi jsou rozdíly. Češi jsou pod větším tlakem a jsou na tom hůř. Vyhrožují jim,“ řekl serveru listu Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, který působí v klubu s obránci Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem . „Jsem tu zaseknutý a bezbranný. Necítím se tu v nebezpečí, ale chci odejít kvůli přesvědčení a z etických důvodů. Nemám dobrý pocit z toho, že tu jsem,“ uvedl třicetiletý Tuohimaa.

Do play off KHL mělo zasáhnout 16 finských hokejistů. Do vyřazovací části se dostalo i pět týmů, které mají na soupiskách celkem osm českých hráčů.

Už před startem play off odešel z Ufy kanadský rodák reprezentující Bělorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

Mundial: Vyloučení Ruska? Putin věděl, do čeho jde. Odchody nastanou, míní ruský novinář
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 9. 6. 2022
9:31
9. 6. 2022
Ukrajina

Házenkáři ukrajinského mistra Motoru Záporoží budou během války hrát druhou německou ligu. Její účastníci odhlasovali přijetí klubu, který poslední roky vládne domácí soutěži. Zápasy s německými soupeři pro něj budou i přípravou na Ligu mistrů. Pro ni však Záporoží potřebuje získat divokou kartu. "Valná většina klubů hlasovala pro přijetí. Jasně řekly: Házenkáři pomáhají házenkářům," řekl ligový šéf Uwe Schwenker agentuře SID.

Zprávy ze dne 1. 6. 2022
10:30
1. 6. 2022
Ukrajina

Večer budou hrát fotbal, jenže nepůjde jen o něj. Ukrajina odehraje odložené semifinále play off baráže o mistrovství světa ve Skotsku. Země napadená ruskou agresí prožívá těžké časy, hráči pro svůj lid udělají všechno, aby na závěrečný turnaj v Kataru pronikli. Předzápasová tisková konference byla protkaná emocemi. „Ukrajina je svobodná země, chceme se kvůli našim lidem do Kataru dostat,“ slíbil záložník Manchesteru City Oleksandr Zinčenko. Více čtěte ZDE>>>

Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku
Zprávy ze dne 21. 5. 2022
21:10
21. 5. 2022
Ukrajina

Na zápas Česka s Norskem dorazila znovu početná základna fans z Česka. Několik z nich chtělo dát najevo svoji podporu Ukrajině, kterou napadlo Rusko. V rohu stadionu tak vyvěsili fanoušci tři vlajky, dvě české, mezi ně ukrajinskou. Všechno doplňovaly nápisy „Bež domů Ivane, 1968“ a „Čeká Tě Nataša, 2022“. Jde o hesla spojená se sovětskou okupací Československa v roce 1968. Pořadatelé ale nařídili vlajku Ukrajiny odstranit. Více čtěte ZDE>>>

Čeští fanoušci vyvěsili na tribuně vlajku Ukrajiny, po zásahu pořadatelů ji ale museli sundat...
Zprávy ze dne 12. 5. 2022
10:01
12. 5. 2022
Ukrajina

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehrála první zápas od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V přípravném utkání v Mönchengladbachu zvítězila nad domácí Borussií 2:1. Zápas sledovalo přes 20 tisíc diváků, výtěžek půjde na pomoc obětem války na Ukrajině. Hráči nastoupili k utkání s transparentem s nápisem „Zastavte válku“. Ukrajince poslal do vedení v deváté minutě jednadvacetiletý záložník Šachtaru Doněck Mychajlo Mudryk, který v národním týmu debutoval. Krátce nato vyrovnal Conor Noss. Ukrajina zvítězila zásluhou gólu dalšího debutanta Oleksandra Pichaljonoka z Dněpru, který rozhodl v 82. minutě.

Zprávy ze dne 27. 4. 2022
8:40
27. 4. 2022
Ukrajina

Ukrajinské fotbalové kluby se dohodly na ukončení ligové sezony, která je přerušená od únorové invaze Ruska do země. Konečné pořadí nejvyšší soutěže bude určeno na základě tabulky z 24. února, tedy ze dne zahájení ruského útoku, mistrovský titul ale nebude udělen. Rozhodnutí z úterního jednání zástupců ligy ještě musí formálně schválit vedení ukrajinského fotbalového svazu.

Zprávy ze dne 14. 4. 2022
11:20
14. 4. 2022
Ukrajina

Téměř 100 000 korun se podařilo získat z aukcí dresů a vybavení známých sportovců z charitativní aukce, kterou pořádala brněnská společnost Prokonzulta. Vydražená suma poputuje na pomoc ukrajinským dětem. Nejcennějším předmětem dražby se stala raketa Petry Kvitové, za kterou nový majitel zaplatil 60 000 korun. „Byl o ni největší zájem a suma za ni daleko přesáhla vydražené částky za ostatní předměty,“ sdělil ČTK organizátor a licitátor dražby Josef Machů.

Zprávy ze dne 13. 4. 2022
5:00
13. 4. 2022
Ukrajina

Andrij Jarmolenko válí za West Ham mimo jiné s českými parťáky, jeho duše ale musí trpět tím, co za zprávy se valí z jeho vlasti. Ukrajina statečně čelí brutální ruské invazi, okupanti ale mají na svědomí nespočet lidských životů a celá zničená města... Mezi ně prakticky patří i Černihiv, odkud se do velkého fotbalu rozletěl právě spoluhráč Tomáše Součka, Vladimíra Coufala a Alexe Krále. Více čtěte ZDE>>>

Ruskými bombami zničený stadion v Černihivu, kde do velkého fotbalu nakukoval Andrij Jarmolenko Ruskými bombami zničený stadion v Černihivu, kde do velkého fotbalu nakukoval Andrij Jarmolenko Ruskými bombami zničený stadion v Černihivu, kde do velkého fotbalu nakukoval Andrij Jarmolenko

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud