Květoslav Šimek
25. listopadu 2022 • 10:00

Opora Slováků jde do KHL. V Rusku bude osmý, repre to (zatím) neřeší

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský útočník Tomáš Jurčo, bronzový olympionik z Pekingu, rozšířil řady krajanů v ruské KHL. Dohodl se na smlouvě s čínským klubem Kunlun Red Star, který své zápasy hraje na předměstí Moskvy. Klub o tom informoval na svém Twitteru.



Jurčo je už osmým Slovákem v KHL. V Rusku i po vyvolání válečného konfliktu na Ukrajině působí brankáři Adam Húska (Novgorod), Patrik Rybár (Spartak Moskva) a Július Hudáček (Astana), obránci Michal Čajkovský (Novosibirsk) a Christián Jaroš (Omsk) a útočníci Adam Liška (Čerepovec) s Michalem Krištofem (Vladivostok).

Devětadvacetiletý košický rodák, který v NHL odehrál za Detroit, Chicago, Edmonton a Vegas celkem 231 zápasů (23+32), byl v aktuální sezoně bez angažmá. I v minulém ročníku působil v Rusku, hrál za Astanu (17/ 3+8, v play off 5/ 2+0). Na zimní olympiádě v Pekingu byl Jurčo jedním z klíčových hráčů senzačně bronzového výběru Craiga Ramsayho.

Slovenský svaz hráčům, kteří podepsali v KHL smlouvy i po vypuknutí války na Ukrajině, reprezentovat nezakázal. Na první reprezentační akci z nich nebyl ve výběru žádný. „KHL má momentálně plný program, takže jsme nad tím ani neuvažovali,“ vysvětloval slovenským novinářům neurčitě Miroslav Šatan, prezident svazu a generální manažer národního týmu. „Hráče z KHL známe a nepotřebujeme je během sezony zkoušet. Radši dáme příležitost novým klukům.“

Postoj trenéra Ramsayho? „Je to hrozná situace,“ komentoval zkušený kouč. „Nejsem však velmi politický, hledám hráče. Každý rok máme šanci vyzkoušet hodně mladých hokejistů, zejména z naší ligy.“ Otázku nominace, či nenominace reprezentantů z KHL nechal otevřenou. Zrovna Jurčo patří k reprezentačním stálicím, hrál už na dvou olympiádách a třech mistrovství světa.

Ramsay se Šatanem prý ožehavé téma zatím extra neprobírali. „Ani ne. Na prvním srazu se to vyřešilo samo, nebylo nad čím přemýšlet,“ dodal Šatan.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud