8. ledna 2009 • 11:31

Marek: Postup do finále jsme nečekali

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Hokejista Jan Marek se ve středu vydatně zasloužil o překvapivý postup Metallurgu Magnitogorsk do finále Ligy mistrů. "Jsme hodně spokojení a rádi, že jsme vyhráli," řekl český útočník.



Když vítěz posledního ročníku turnaje evropských šampionů Super Six prohrál v úvodním semifinálovém duelu na svém ledě s Ufou, řada fanoušků i odborníku už viděla Salavat Julajev ve finále.

Metallurg však dokázal úřadujícího ruského šampiona a svého konkurenta v Kontinentální lize porazit v normální hrací době a následně uspěl i v samostatných nájezdech. A Marek byl autorem toho rozhodujícího.

"Nikdo z nás postup asi nečekal. Myslím si, že Ufa má momentálně výborný mančaft a asi nejlepší v Evropě," řekl Marek pro agenturu ČTK.

Český reprezentant nejprve ve třetí třetině vyrovnal na 1:1 a pak se prosadil i v nájezdech. "Všichni víme, že se k nám trochu přiklonili štěstíčko, ale to přeje připraveným a odvážným," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.

Magnitogorsk prohrál v této sezoně s Ufou už dvakrát. V LM i v Kontinentální lize. Před sezonou však Metallurg svého velkého rivala porazil dvakrát v přípravě, takže hosté ve středu věřili, že mohou uspět.

"Nebyly to jen nějaké přáteláky, všichni to brali dost prestižně a hrálo se na sto procent," vrátil se Marek k turnajům, které se konaly v obou městech. Důležitým momentem posledního duelu byl právě Markův gól ve 44. minutě.

Do té doby se totiž zdálo, že Ufa jasně kontroluje zápas a postup do finále. "Bylo to o jednom gólu. Jarda Kudrna nahazoval puk, já měl hokejku ještě za brankovou čárou a ťuklo mi to do ní. Chtěl jsem si to zpracovat, ale šlo to do betonu brankáře," popsal bývalý hráč pražské Sparty svou kuriózní střelu.

Gólmana Alexandra Jerjomenka totiž překonal v momentě, kdy sám stál za brankou. "Něco podobného se mi ještě nepovedlo. Bylo to velké štěstí a jsem rád, že nás to nastartovalo," řekl.

Devětadvacetiletý útočník se podruhé do historie semifinále výrazně zapsal při nájezdech, které zahajoval. Jerjomenka překonal střelou mezi betony.

"Byl jsem rozhodnutý, že to takhle udělám. Vím, že Jerjomenko ví třeba z nároďáku, že dělám kličku do bekhendu, a trochu to asi čekal. Proto jsem se rozhodl, už když jezdila rolba, že vystřelím mezi betony, a vyšlo to," líčil Marek.

Velkou zásluhu na postupu Metallurgu měl i brankář Ilja Proskurjakov, který si připsal 25 úspěšných zákroků a několikrát tým podržel. "Trochu jsme se toho báli, protože naši gólmani podávají nevyrovnané výkony. Jednou jo, podruhé ne. Teď ale chytal mladý Ilja výborně, strašně nás podržel a pak vychytal i nájezdy," ocenil Marek výkon jednadvacetiletého gólmana.

Magnitogorsk se ve finále utká s Curychem a je nyní favoritem Ligy mistrů. Už před začátkem premiérového ročníku totiž odborníci považovali za hlavní kandidáty na vítězství celky z Kontinentální ligy. Marek je ale v prognózách opatrný. "Určitě by bylo hezké to vyhrát, ale musíme respektovat sílu soupeřů. A hlavně do toho musíme jít s pokorou," dodal Marek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud