4. prosince 2022 • 07:30

SESTŘIHY: Pastrňák dal dva góly při další výhře, překonal Prospala

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký český večer v NHL. Útočník David Pastrňák dvakrát překonal Pavla Francouze v brance Colorada a pomohl Bostonu k výhře 5:1. Jeho spoluhráči z druhé útočné formace Bruins David Krejčí a Pavel Zacha v utkání zaznamenali shodně jednu asistenci. Střelecky se v bohatém sobotním programu dařilo také Tomáši Hertlovi. Jeho dvě branky ale neodvrátily prohru San Jose s Ottawou 2:5. K výhře nevedl ani gól Lukáše Sedláka, Philadelphia podlehla New Jersey 2:3.



Boston vyhrál i čtrnáctý domácí duel v sezoně a ve 23. zápase oslavil již 20. výhru. „Hrajeme jeden za druhého. I když jsme sezonu začali bez několika klíčových hráčů, dokázali jsme vyhrávat. Kluci, kteří by za běžných okolností nedostali tolik příležitostí, chytili svou šanci a nabrali hned na startu sezony potřebné sebevědomí, ze kterého jako tým čerpáme i nyní,“ řekl Pastrňák.

Právě český kanonýr ve 14. minutě odstartoval kanonádu Bostonu. V přesilovce napřáhl ze svého oblíbeného místa na levém kruhu pro vhazování a poprvé překonal brankáře Francouze.

Podruhé se prosadil po Krejčího přihrávce v úvodu druhé třetiny. Zkušený centr vyslal Pastrňáka do samostatného úniku a v něm si havířovský rodák poradil náramně. Naznačil kličku a forhendovým blafákem vstřelil 16. gól v sezoně. Šestadvacetiletý útočník nasbíral v NHL již 256 branek a v historické tabulce českých střelců se posunul před Václava Prospala na 11. místo. Elitní desítku uzavírá Martin Straka, na kterého Pastrňák ztrácí jen jednu trefu.

Druhým dvougólovým střelcem Bruins byl Trent Frederic. Na jeho první brance se podílel i Pavel Zacha, který se zapojil do vydařené kombinace s Charliem McAvoyem a Charliem Coylem. „Kluci, se kterými hraju, mi hodně pomáhají. Hallsy (Taylor Hall) a C.C. (Charlie Coyle) mi věří a doufám, že jejich důvěru splácím. Dnes to skvělý zápas,“ uvedl Frederic, jenž poprvé v kariéře vstřelil dvě branky v jednom zápase.

Do statistik se mohl zapsat i čtvrtý Čech v sestavě Bostonu Tomáš Nosek, jeho trestné střílení ale Francouz zlikvidoval. Pardubický odchovanec zkusil krajana překvapit kličkou do forhendu, Francouz si však s jeho zakončením poradil.

Giroux nakonec šťastnější než Hertl

Hertl v Ottawě vstřelil obě branky San Jose již v první třetině. Poprvé se prosadil v osmé minutě, kdy z ostrého úhlu dorazil puk za přesouvajícího se brankáře Antona Forsberga a otevřel skóre zápasu. Druhý gól přidal o čtyři minuty později. Po vydařené kombinaci se dostal k zakončení z bezprostřední blízkosti a svou devátou trefou v sezoně vrátil Sharks vedení.

Zbytek zápasu Sharks nevyšel. Inkasovali čtyři góly a podruhé za sebou prohráli. Ottawa zvítězila počtvrté z posledních pěti zápasů a potvrdila svůj výsledkový vzestup. Dvěma góly a jednou asistencí řídil obrat Senators Claude Giroux.

„Dnešní zápas potvrdil, že musíme věřit svému stylu hry. Na začátku sezony jsme hráli dobře, ale nedařilo se nám bodovat a postupně jsme ztráceli víru. Poslední zápasy dokazují, že když věříme ve své schopnosti, přicházejí i výsledky,“ řekl Giroux.

Philadelphia i přes výraznou střeleckou převahu podlehla New Jersey 2:3. Sedlák v 56. minutě tečoval střelu obránce Travise Sanheima a svým třetím gólem v sezoně dal Flyers naději na obrat. Český útočník rozšířil svou bilanci na osm bodů, přičemž pět jich zaznamenal v posledních čtyřech zápasech.

Devils v závěru vyrovnání nepřipustili a na hřišti soupeře vyhráli pojedenácté v řadě. Překonali tak nejdelší sérii venkovních výher v klubové historii a chybí jim jediné vítězství k vyrovnání rekordu celé NHL. „Myslím, že to je skvělý počin. Venkovní zápasy jsou vždycky těžké, vyhrát jich jedenáct za sebou je neuvěřitelné,“ řekl střelec vítězného gólu Dawson Mercer.

Nečas v souboji Caroliny s Los Angeles vstřelil gól, přidal asistenci a bodoval počtvrté za sebou. V sezoně získal už 28 bodů a je druhým nejproduktivnějším Čechem v NHL po Pastrňákovi.

Brankář Pjotr Kočetkov pomohl Carolině 31 zásahy a vyhrál osmý ze svých prvních deseti zápasů v NHL. Jen šest brankářů v historii soutěže mělo lepší start kariéry. Jedním z nich byl i Martin Prusek, jenž v dresu Ottawy vyhrál devět z úvodních deseti utkání.

Daniel Vladař kryl v souboji Calgary s Washingtonem 27 střel a vychytal třetí výhru v sezoně. Flames zvítězili 5:2 a posunuli se na 10. místo Západní konference. K bodovému zisku dotáhl svůj tým také Karel Vejmelka. Jeho 29 zákroků ale stačilo Arizoně pouze na bod, Coyotes podlehli Vancouveru 2:3 v prodloužení a na výhru čekají již čtyři zápasy.

Útočník Toronta Mitchell Marner vstřelil na ledě Tampy Bay dva góly a protáhl svou bodovou sérii na 19 zápasů. První branku mu připravil David Kämpf, jenž zaznamenal desátý bod v sezoně. Toronto podlehlo 3:4 v prodloužení a neuspělo po pěti výhrách.

Góly

Domácí: 04:37. Addison, 15:04. Dewar, 45:26. Eriksson Ek, 57:25. Kaprizov, . Boldy

Hosté: 08:13. R. Strome, 30:43. Fowler, 39:00. Zegras, 50:36. Terry

Sestavy

Domácí: Gustavsson (M. Fleury) – Spurgeon (C), Middleton, Dumba (A), Goligoski, Addison, Merrill – Zuccarello, Steel, Kaprizov – Boldy, F. Gaudreau, Petan – M. Foligno (A), Eriksson Ek, Greenway – Reaves, Dewar, Shaw.

Hosté: Gibson (Stolarz) – Kulikov, Fowler (A), Benoit, Vaakanainen, Shattenkirk, Beaulieu – Terry, Zegras, Henrique (A) – Vatrano, R. Strome, Grant – Silfverberg (A), Carrick, Regenda – Leason, McTavish, Max Jones.

Rozhodčí

Dunning, Chmielewski – Suchánek, Cherrey

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Návštěva

17 822 diváků

Góly

Domácí: 21:25. Nugent-Hopkins, 26:27. Draisaitl, 29:36. McDavid, 39:55. Nurse, 54:40. McDavid

Hosté: 16:37. Suzuki, 33:26. Dadonov, 36:38. Xhekaj

Sestavy

Domácí: S. Skinner (Campbell) – Ceci, Nurse, Kulak, Barrie, Broberg, Bouchard – McDavid (C), Hyman, Draisaitl (A) – Nugent-Hopkins (A), Puljujärvi, Janmark – Ryan, Shore, Kostin – Malone, Holloway, Benson.

Hosté: Allen (Montembeault) – Matheson, Savard (A), Guhle, Edmundson (A), Xhekaj, Kovacevic – Suzuki (C), Dach, Caufield – Dadonov, Dvorak, Armia – Monahan, Slafkovský, J. Anderson – R. Pitlick, Evans, Pezzetta.

Rozhodčí

South, Skilliter – Toomey, Barton

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Góly

Domácí: 13:49. Pastrňák, 18:51. Frederic, 24:48. Pastrňák, 55:32. Frederic, 55:42. DeBrusk

Hosté: 46:32. Cogliano

Sestavy

Domácí: Ullmark (Swayman) – H. Lindholm, McAvoy (A), Grzelcyk, Carlo, Forbort, Clifton – Marchand (A), Bergeron (C), DeBrusk – Zacha, Krejčí, Pastrňák – Hall, Coyle, Frederic – N. Foligno, Nosek, Greer.

Hosté: Francouz (Georgijev) – D. Toews, Makar (A), Girard, E. Johnson, MacDonald, Englund – Lehkonen, MacKinnon (A), Rantanen (A) – Cogliano, Compher, L. O'Connor – Galchenyuk, Newhook, J. Foudy – Hunt, Megna, Blidh.

Rozhodčí

Hebert, Anderson – Smith, Brisebois

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 27:41. Konecny, 55:12. Sedlák

Hosté: 26:01. Zetterlund, 41:49. Mercer, 46:56. J. Hughes

Sestavy

Domácí: Hart (Sandström) – Ristolainen, Provorov, Braun, Sanheim, DeAngelo, Seeler – Konecny, N. Cates, Hayes – Tippett, Sedlák, Willman – Farabee, Frost, Laughton (A) – MacEwen, P. Brown, Deslauriers.

Hosté: Schmid (Vaněček) – Hamilton, Siegenthaler, Marino, Graves, Severson, Br. Smith – Bratt, Hischier (C), Tatar – Mercer, J. Hughes (A), Haula – Zetterlund, M. McLeod, Wood – Holtz, J. Boqvist, Šarangovič.

Rozhodčí

Rehman, O'Donnell – Flemington, Knorr

Stadion

Wells Fargo Center, Philadelphia

Návštěva

18 427 diváků

Góly

Domácí: 10:25. B. Tkachuk, 25:22. Giroux, 36:40. Stützle, 45:18. Chabot, 55:45. Giroux

Hosté: 07:26. Hertl, 11:03. Hertl

Sestavy

Domácí: A. Forsberg (Talbot) – Zajcev, Chabot (A), Hamonic, Sanderson, Holden, Brännström – Giroux (A), Stützle, B. Tkachuk (C) – Batherson, Pinto, DeBrincat – M. Joseph, Gambrell, Motte – Watson, Kastelic, Kelly.

Hosté: Kähkönen (Dell) – E. Karlsson, Megna, Benning, Vlasic, Cicek, Šimek – Labanc, Hertl (A), Meier – Barabanov, Couture (C), Nieto – Kunin, Bonino (A), Gregor – Gadjovich, Lorentz, Lindblom.

Rozhodčí

MacDougall, Nicholson – Nansen, Mills

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Návštěva

17 101 diváků

Góly

Domácí: 06:58. Kapanen, 11:59. Rust, 16:55. Kapanen, 21:51. Zucker, 30:20. Kapanen, 55:12. Crosby

Hosté: 12:47. Bučněvič, 28:22. Tarasenko

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – M. Pettersson, Petry, Dumoulin (A), Rutta, P. Joseph, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rakell – Zucker, Malkin (A), Rust – McGinn, Carter, Kapanen – Poehling, Blueger, Archibald.

Hosté: Binnington (22. Greiss) – Leddy, Parayko (A), Krug, Faulk, Rosén, Mikkola – Saad, O'Reilly (C), Leivo – Bučněvič, Thomas, Tarasenko (A) – Barbašev, B. Schenn, T. Pitlick – N. Walker, Acciari, Bitten.

Rozhodčí

Brenk, St. Pierre – Hughes, Gawryletz.

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

17 330 diváků

Góly

Domácí: 27:40. Naměstnikov, 41:51. Kučerov, 44:34. Colton, 60:33. Killorn

Hosté: 25:18. Marner, 36:50. Nylander, 51:55. Marner

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Elliott) – Sergačjov (A), Hedman, Černák, Cole, Perbix, Bogosian – Kučerov (A), Point, Hagel – Killorn, Paul, Stamkos (C) – Colton, Cirelli, Naměstnikov – Perry, Bellemare, Maroon.

Hosté: Murray (Samsonov) – Holl, Giordano, Liljegren, Sandin, Hollowell, Mete – Nylander, Matthews (A), Bunting – Marner (A), Tavares (C), N. Robertson – Engvall, Kämpf, Kerfoot – Simmonds, Holmberg, Aston-Reese.

Rozhodčí

McIsaac, StLaurent – Shewchyk, Berg

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 092 diváků

Góly

Domácí: 31:37. Sundqvist

Hosté: 01:04. Eichel, 27:50. Marchessault, 36:32. Kessel, 57:00. Re. Smith

Sestavy

Domácí: Husso (Nedeljkovic) – Seider, Chiarot (A), Hronek, Määttä, Oesterle, Walman – Perron, Larkin (C), Kubalík – Raymond, Rasmussen, P. Suter – Sundqvist, Copp (A), Erne – Czarnik, Veleno, Berggren.

Hosté: Hill (L. Thompson) – Theodore, McNabb, Martinez (A), Hague, Whitecloud, Hutton – Ma. Stone (C), Eichel, Stephenson – Re. Smith (A), W. Karlsson, Marchessault – Kessel, N. Roy, Cotter – Kolesar, Leschyshyn, W. Carrier.

Rozhodčí

Sutherland, Blandina – Jackson, Pancich

Stadion

Little Caesars Arena. Detroit

Návštěva

19 515 diváků

Góly

Domácí: 37:51. Zibanejad, 57:15. Kreider

Hosté: 02:39. R. Johnson, 28:37. P. Kane, 29:37. Domi, 44:46. Raddysh, 58:46. Domi

Sestavy

Domácí: Halák (Šesťorkin) – Fox, R. Lindgren, Schneider, K. Miller, Trouba (C), Hájek – Vesey, Zibanejad, Kreider (A) – Kravcov, Trocheck, Panarin (A) – Kakko, Carpenter, Lafreniere – Gauthier, Goodrow, Blais.

Hosté: Mrázek (41. A. Söderblom) – Set. Jones, J. Johnson, Murphy (A), Roos, Cal. Jones, McCabe – P. Kane (A), J. Toews (C), Athanasiou – Raddysh, Domi, Kurashev – Blackwell, Dickinson, Khaira – R. Johnson, Entwistle, Katchouk.

Rozhodčí

Furlatt, L´Ecuyer – MacPherson, Mahon

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Góly

Domácí: 16:49. Horvat, 51:48. Boeser, 64:09. Horvat

Hosté: 11:22. Fischer, 21:52. Chychrun

Sestavy

Domácí: S. Martin (Delia) – L. Schenn, Q. Hughes, Bear, Ekman-Larsson (A), T. Myers, Stillman – Höglander, Horvat (C), J. Miller (A) – Michejev, E. Pettersson, Kuzmenko – Garland, Dries, Boeser – Studnicka, Aman, Lazar.

Hosté: Vejmelka (Ingram) – Gostisbehere, Chychrun, Moser, J. Brown, Stecher, Nemeth, Välimäki – Schmaltz, Boyd, Keller (A) – Maccelli, Bjugstad, Crouse (A) – Fischer (A), McBain, O'Brien – Guenther, Hayton.

Rozhodčí

Schrader, Rooney – O´Quinn, Galloway

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Návštěva

18 516 diváků

Góly

Domácí: 21:53. McCann

Hosté: 13:00. Verhaeghe, 13:26. Verhaeghe, 25:51. M. Tkachuk, 47:49. Heponiemi, 53:02. Forsling

Sestavy

Domácí: Grubauer (Mar. Jones) – Dunn, A. Larsson (A), Schultz, Oleksiak, Borgen, Soucy – Schwartz, Wennberg, Burakovsky – B. Tanev, Gourde, Bjorkstrand – McCann, Beniers, Eberle (A) – Sprong, Donato, Kuhlman.

Hosté: Knight (Bobrovskij) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – M. Tkachuk (A), Bennett, Verhaeghe – Reinhart, Luostarinen, Cousins – Hörnqvist, E. Staal, Lomberg – Heponiemi, White.

Rozhodčí

Joannette, Pochmara – Murchison, Baker

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Góly

Domácí: 18:03. Coleman, 21:35. Mangiapane, 53:39. Ružička, 54:34. Mangiapane, 59:56. E. Lindholm

Hosté: 19:26. Sheary, 58:54. Carlson

Sestavy

Domácí: Vladař (Markström) – Hanifin, R. Andersson, Weegar, C. Tanev (A), Zadorov, Mi. Stone – Huberdeau (A), E. Lindholm, Toffoli – Dubé, Kadri, Mangiapane – Ružička, Backlund (A), Coleman – Lucic, Rooney, Lewis.

Hosté: Kuemper (37. C. Lindgren) – E. Gustafsson, Carlson (A), Fehérváry, Jensen, T. van Riemsdyk, Alexejev – Ovečkin (C), D. Strome, Sheary – Milano, Kuzněcov, Oshie (A) – Johansson, Eller, Mantha – Protas, Dowd, Hathaway.

Rozhodčí

Schlenker, McCauley – Gibbons, Deschamps

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Návštěva

18 698 diváků

Góly

Domácí: 49:31. Kaliyev, 57:25. Fagemo

Hosté: 04:01. Skjei, 19:41. Nečas, 34:11. Aho, 52:10. A. Svečnikov

Sestavy

Domácí: Quick (Copley) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Björnfot, Durzi, S. Walker – Kempe, Kopitar (C), Fiala – Arvidsson, Danault (A), Moore – Kaliyev, Lizotte, Vilardi – Fagemo, Anderson-Dolan, Grundström.

Hosté: Kočetkov (Raanta) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, de Haan – Nečas, Aho, Jarvis – Noesen, Kotkaniemi, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Martinook (A) – Teräväinen, Stastny, Drury.

Rozhodčí

Luxmore, Pollock – Apperson, Fournier

Stadion

Crypto.com Arena, Los Angeles

Návštěva

16 067 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud