1. ledna 2009 • 10:55

Show pod širým nebem je tady!

Autor: Miroslav Grossmann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí v historii, poprvé v Chicagu. Na stadionu Wrigley Field, kde hraje své domácí zápasy baseballový tým Cubs, se odehraje třetí zápas NHL pod širým nebem. Domácí tým nastoupí proti posledním vítězům Stanley Cupu z Detroitu.



Ledová plocha už je téměř připravena a zápas je vyprodán. Všechno vypukne 1. ledna v 19 hodin českého času.

Winter Classic 2009: Stadion Wrigley Field v Chicagu.
Winter Classic 2009: Stadion Wrigley Field v Chicagu.


Bude to další zvláštní podívaná. Na místě už je namontovaná technologie na chlazení ledu, kolem plochy vyrostly mantinely, střídačky i boxy časoměřičů. V pondělí organizátoři na čerstvý led namalovali čáry.

Celé představení se odehraje na obrovské ploše baseballového stadionu, v jejímž středu je umístněno malé hřiště. Diváci i z prvních řad to budou mít k hráčům často desítky metrů daleko. Jako obvykle při těchto akcích. Chicago se přesto na výjimečný zápas těší.
NHL POD ŠIRÝM NEBEM

LISTOPAD 2003
První zápas pod otevřeným nebem se hrál při -19 stupních Celsia a před 57 tisíci diváky mezi Edmontonem a Montrealem na Edmonton‘s Commonwealth Stadium. Montreal vyhrál 4:3.

LEDEN 2008
První oficiální zápas série Winter Classic se hrál mezi Pittsburghem a Buffalem. Na Ralph Wilson Stadium v New Yorku před rekordní návštěvou 71 217 diváků zvítězili Penguins 2:1 na nájezdy.



V plném proudu už je prodej suvenýrů, na dračku jdou pamětní dresy, trička, čepice nebo miniaturní hokejky.

Tolik ještě utkáním nežijí samotní hráči. Ty čekal ještě dnes v noci zápas v Detroitu. „Jsme natěšení na každý zápas, který nás čeká, jako kdyby to byl ten největší v sezoně,“ řekl kapitán Jonathan Toews pro list Chicago Sun-Times.

Hráči Chicaga přesto udělali zápasu dobrou reklamu také svými výkony. Nedávno překonali rekord klubu v počtu vyhraných zápasů v řadě. Mají jich na kontě už devět, a pokud vyhráli v noci na dnešek v Detroitu, můžou na Nový rok šňůru prodloužit už na jedenáct utkání.

Přes zájem fanoušků je však jasné, že divácký rekord NHL z minulého roku nepadne. Wrigley Field totiž pojme pouze 41 160 sedících fanoušků.

Vůbec jednoduchá nebyla příprava ledu pod otevřeným nebem. Klimatické podmínky si s organizátory hodně pohrály.

„Během těch dvanácti dnů jsme tu zažili všechno,“ přiznal odborník Dan Craig. „Teplota byla od minus dvaceti do patnácti stupňů nad nulou. Došlo na liják. Měli jsme na ledě i šest centimetrů sněhu. Matka příroda nás prostě zkouší, jak může.“

Malba čar a nápisů na ledě byla přesto dokončena už v pondělí a bruslit se na ploše dalo poprvé včera. Přes problémy proběhly přípravy rychleji než před rokem, kdy se hrálo v zasněženém Buffalu.

Podle předpovědi počasí by měla zápas provázet teplota -3 až 0 stupňů. A je třetinová šance na srážky.

Zápas začíná v 19 hodin českého času. Od 20.30 ho vysílá se zpožděním televize NASN. Nastoupit by měli i dva Češi, Martin Havlát z Chicaga a Jiří Hudler z Detroitu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud