Pavel Bárta
31. prosince 2014 • 08:08

Velká komplikace! Rusy porazíme, věříme tomu, zní z české kabiny

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TORONTA | Dánové skolili po nájezdech Švýcary a urvali po 15 zápasech svoji vůbec první výhru v elitní skupině juniorského šampionátu. Matematika je tedy jednoduchá: pokud má česká dvacítka na mistrovství světa postoupit do čtvrtfinále, musí porazit Rusy. „Šanci pořád máme. Věřím, že v našem týmu je síla, že vyhrajeme a do play off půjdeme ještě z druhého místa,“ netajil se David Kaše.



Útočník Chomutova patřil k hráčům, kteří se na duel Dánska a Švýcarska byl podívat osobně. „Sledoval jsem to přímo v halě, před prodloužením jsem odešel a nájezdy dokoukával v hotelu,“ řekl po výhře Dánů 4:3. „Ovšem musíme si to uhrát sami, neohlížet se na Švýcary. Rusy doufám porazíme. Jsou narostlí, budou dohrávat, budou hodně nepříjemní jako vždycky. Rozhodne, kdo dá první gól, a doufám, že to budeme my. Oni pak většinou začnou hrát individuálně, ne jako když vedou. To by nám mohlo pomoct. Potřebujeme vstoupit do zápasu líp než v předchozích zápasech, kdy jsme zatím pokaždé prohrávali,“ přál si David Kaše.

Klíč k postupu:

O osudu českého týmu bude rozhodovat závěrečný program skupiny. Do lepší pozice by český tým dostal případný zisk Švýcarska se Švédskem, po němž by Čechy posunula do play off i výhra nad Ruskem v nastavení. Pokud ale Švédové nepřipustí překvapení, musí Přerostův výběr uspět za tři body. Češi mají stále naději při vítězství nad Rusy v běžné hrací době i na druhé místo ve skupině.

Kdyby Dánové na Švýcarech netrhli ani bod, měli by Češi cestu do play off už dávno otevřenou, a to bez ohledu na výsledek posledního zápasu s Ruskem. Takhle musí bojovat o postupovou naději do poslední chvíle. Pokud však chce český tým na šampionátu v Torontu ještě něco dokázat, musí porazit jakéhokoli soupeře.

„Každý zápas začíná 0:0, uvidíme. S Ruskem jsme v posledních letech hráli vyrovnaná utkání, šance jsou vyrovnané a vítězství nad Dány nás mohlo nakopnout. Jejich duel se Švýcarskem nedopadl, jak bychom si přáli, ale pořád to máme ve svých rukou. Když vyhrajeme za tři body, není co řešit. Můžeme jít z druhého místa a ještě skupinu celkem solidně zamotat. Je to otevřené, musíme se soustředit sami na sebe a na svůj výkon,“ zdůraznil obránce Jan Štencel.

Tabulka skupiny B:

1. Švédsko 3 3 0 0 0 13:5 9
2. Rusko 3 1 1 0 1 12:5 5
3. Dánsko 4 0 1 2 1 10:15 4
4. Švýcarsko 3 1 0 1 1 8:13 4
5. ČR 3 0 1 0 2 8:13 2

„Po Dánech se nám ulevilo, když jsme zápas nakonec vyhráli. Byli jsme tři minut od... No, ani nechci říkat, od čeho. Ale v závěru utkání jsme nemysleli na to, co by se mohlo stát. Věřili jsme v obrat a dokázali to. Zápas s Rusy musíme urvat za každou cenu. Jsme sice pod tlakem, ale na naší motivaci se nic nemění. Bude to poslední zápas ve skupině a my ho potřebujeme zvládnout,“ přidal se Patrik Zdráhal.

Rusové na začátku nechtěně odstartovali dánský zázrak, s velkým štěstím dotáhli dvougólovou ztrátu a zvítězili až na nájezdy. Potom přejeli Švýcarsko 7:0 a podlehli Švédům 2:3. Co by na ně mohlo platit? V tom mají čeští hráči taky jasno. Hra do těla, týmový výkon. Hodně taky napoví, kdo dá první gól. V předchozích třech utkáních šel do vedení pokaždé soupeř, navíc Rusové jsou pověstní tím, že jinak hrají, pokud vedou, a když začnou prohrávat.

„Proti nim to většinou bylo tak, že vždycky když jsme jim dali první gól, tak jsme pak zápas celkem ovládli,“ připomněl Jan Štencel. „Celý turnaj pracujeme na obraně i na koncovce, doufám, že to předvedeme na ledě. Snažíme se to zlomit bojovností, snad konečně góly začnou padat. Rusové mají kvalitní hráče: Bučněviče, Barbaševa, Tolčinského. Ale mohli by být zranitelní v obraně. Toho bychom měli využít,“ dodal odhodlaně útočník Zdráhal.

Tabulka skupiny A:

1. Kanada 3 3 0 0 0 16:1 9
2. USA 3 2 1 0 0 11:1 8
3. Slovensko 4 2 0 0 2 7:14 6
4. Finsko 3 0 0 1 2 3:8 1
5. Německo 3 0 0 0 3 2:15 0

Kubalík věří, že vydřená výhra nad Dány národnímu týmu pomůže
Video se připravuje ...

Trenér národního týmu Miroslav Přerost připravuje tým na klíčový duel
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud